Η ελληνική αγροτική παραγωγή έχει τεράστιο παρελθόν και εξίσου ευοίωνο μέλλον. Κι αυτό το γνωρίζει καλά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύοντας στους νέους αγρότες, που αποτελούν την «ατμομηχανή» της παραγωγής του σήμερα και του αύριο. 

Κλειδί για αυτόν τον στόχο είναι η εκπαίδευση με σύγχρονες γνώσεις καλλιέργειας, αλλά και η μοντέρνα αντίληψη της λειτουργίας του κλάδου, από τους νέους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με την ελληνική γη. Έτσι, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιεί πρόγραμμα υποτροφιών, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους διετή φοίτηση στο Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη από φέτος, για τα παιδιά των οικογενειών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της εταιρείας, αλλά από την επόμενη χρονιά οι υποτροφίες απευθύνονται προς όλους.

Ένα παράδειγμα νέου ο οποίος ήδη επωφελήθηκε από την απόκτηση των εξειδικευμένων γνώσεων φοιτώντας στο Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, είναι ο 19χρονος Στέργιος από τα Γρεβενά. Ο νεαρός, του οποίου το ενδιαφέρον κέντρισε η εδαφολογία, έχει μάθει ήδη τις σωστές μεθόδους διαχείρισης του εδάφους και στόχος του είναι να εφαρμόσει τις γνώσεις του στα χωράφια της οικογένειάς του, επεμβαίνοντας με φυσικό τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον, όπως διδάχθηκε. 

Τα μαθήματά του περιλαμβάνουν ένα ευρύ πεδίο που φτάνει ακόμα και στη σωστή χρήση και συντήρηση των γεωργικών μηχανημάτων. Με τη γνώση που έχει αποκομίσει, ο Στέργιος έχει σκοπό το επόμενο διάστημα να πάρει μέρος σε εξετάσεις για απόκτηση άδειας χρήσης τρακτέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οφέλη από την επένδυση στον τόπο μας

Αυτή δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας προς αυτή την κατεύθυνση: Ήδη από το 2014 η εταιρεία παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια στους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμά της σχετικά με καινοτόμες πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, προστασίας του καλλιεργητή, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε Θήβα και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περισσότερων των 150 παραγωγών.

Τα οφέλη από την επένδυση στα εγχώρια προϊόντα και φυσικά στους Έλληνες καλλιεργητές, είναι πολλαπλά: Από το 2014 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει πετύχει την πλήρη κάλυψη των αναγκών της με εγχώρια παραγόμενο κριθάρι, ενώ μόνο το 2019 εξασφαλίστηκε η συγκομιδή 63.000 τόνων που καλλιεργήθηκαν σε 19 νομούς της χώρας.

Μετά την κάλυψη των αναγκών της, μάλιστα, για δεύτερη χρονιά, η εταιρεία θα προχωρήσει και σε εξαγωγές βύνης κριθαριού, αφού 12.000 τόνοι βύνης ελληνικού κριθαριού θα εξαχθούν σε Ιταλία και Βόρεια Μακεδονία, μετατρέποντας τους Έλληνες παραγωγούς σε προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας στο εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης