Για την ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης οικοδομικών αδειών που έκανε πρεμιέρα σήμερα μίλησαν ιδιώτες μηχανικοί. «Υποτίθεται ότι θα μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία αλλά περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα λειτουργήσει. Όλη η ευθύνη πάει από δω και πέρα στους μηχανικούς – αρχιτέκτονες. Ο έλεγχος γίνεται προαιρετικός, ωστόσο τον έλεγχο τον χρειαζόμαστε γιατί οι νόμοι είναι πολύπλοκοι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χρύσα Κ. που είναι αρχιτέκτονας.

Και προσθέτει: «Το αρνητικό είναι ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα καινούριο σύστημα χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενημερώσεις ούτε σε εμάς ούτε στους υπάλληλους, οπότε θα μαθαίνουμε το καινούριο σύστημα με την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών παράλληλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Μ. επισημαίνει: «Υπάρχουν αρκετά κενά επί της διαδικασίας, τόσο για εμάς τους αρχιτέκτονες, όσο και για τους εργαζόμενους στην πολεοδομία. Ίσως θα χρειαστεί υποστηρικτικό τμήμα για να λειτουργήσει στην πράξη.

Το νέο σύστημα ουσιαστικά θα συμβάλλει ώστε κάποιες δουλειές για εμάς τους μηχανικούς να γίνονται ηλεκτρονικά και με μεγαλύτερη ταχύτητα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα λύσει κι όλα τα προβλήματα, δεν ξέρουμε πώς θα γίνεται αυτό στην πράξη. Δεν γίνεται να προχωρήσει άμεσα αυτό».

Τέλος, η Έλενα Τ. υπογραμμίζει «Χρειάζεται ενημέρωση για να μπορέσει να λειτουργήσει και στην πράξη το καινούριο σύστημα, γιατί είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν αλλαγές μέχρι να εφαρμοστεί. Ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην πολεοδομία γνωρίζουν ακόμη πώς θα λειτουργήσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα μόνο τις δυόμισι πρώτες ώρες λειτουργίας του συστήματος κατατέθηκαν 292 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης οικοδομικών αδειών δημιουργεί ένα νέο πεδίο, στο οποίο ενεργοποιούνται ιδιώτες μηχανικοί.

Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, περισσότεροι από 1.500 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί έως τώρα στο μητρώο, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της διασταύρωσης των στοιχείων των υπό ανέγερση, ή τακτοποίηση, κτηρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης