Πτώση 78 εκατ. ευρώ ή 44% κατέγραψαν τα έσοδα του ΟΑΕΔ από εργοδοτικές εισφορές τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχει αναρτήσει στη Διαύγεια και τα οποία παρουσιάζει η «αδέσμευτη φωνή εργαζομένων» στον ΟΑΕΔ, τα εισπραχθέντα έσοδα για τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου 2020 αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έσοδα υπέρ ανεργίας τόσο των εργοδοτών όσο και των μισθωτών βυθίστηκαν με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει να δημιουργείται «τρύπα» στα έσοδά του.

Συγκεκριμένα για τον Μάρτιο-Απρίλιο 2020 τα εισπραχθέντα ποσά εισφορών ανεργίας εργοδότη και λοιπών εισφορών εργοδότη διαμορφώθηκαν μόλις στα 99,41 εκατ.€, ενώ την ίδια περίοδο Μαρτίου-Απριλίου του 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 177,77 εκατ. €.

Την ίδια απογοητευτική εικόνα για τους φετινούς μήνες Μαρτίου-Απριλίου 2020 έχουν και τα εισπραχθέντα έσοδα του ΟΑΕΔ από τους κωδικούς εισφορών των μισθωτών για τις εισφορές ανεργίας μισθωτών και λοιπές εισφορές μισθωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά φέτος εισπράχθηκαν μόνο 46,52 εκατ. €, ενώ τους ίδιους μήνες για τους ίδιους ΚΑΕ πέρυσι ο ΟΑΕΔ εισέπραξε 188,81 εκατ. €.

Συνολικά δηλαδή ο ΟΑΕΔ για το δίμηνο Μάρτιο-Απρίλιο 2020 έχει εισπράξει για την ανεργία από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους 221 εκατ. € λιγότερα σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Για κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας (που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 ανέργους) ο Οργανισμός επιβαρύνεται με 20-22 εκατ. ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε όλα αυτά τα δεδομένα έρχεται να προστεθεί η νομοθετημένη μείωση στις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ από την 1η Ιουνίου 2020 κατά 0,9% για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, υπογραμμίζεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης