Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε ορισμένες περιοχές της χώρας άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν αναμένεται να σημειωθούν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες και τις γεωγραφικές περιοχές όπου θα πρέπει να υπάρξει αύξηση.

«Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας που μπορεί και πρέπει να υπάρχει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να κάνουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί, κατά 8%. Αυτό έχει στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr, με τις νέες αντικειμενικές αξίες η αναπροσαρμογή των οποίων θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021.  Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως από την αναθεώρηση των τιμών ζώνης και από τις νέες εντάξεις περιοχών θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ύψους 300-500 εκατ. ευρώ που θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην 3η φάση της διαδικασίας όπου ελέγχονται οι νέες τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για περιοχές της Περιφέρειας, όπου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός συμβολαίων και συγκριτικών στοιχείων, υποχρεώνοντας τους εκτιμητές να κινηθούν σε μεγαλύτερο εύρος αποτιμήσεων της αξίας των ακινήτων. 

Επίσης, μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν κλειδώσει και οι νέες τιμές ζώνης στις 3.000 και πλέον περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Από την ένταξή τους το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από 300 έως 500 εκατ. ευρώ επιπλέον τα οποία όμως θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ τόσο του κύριου φόρου (κατά 8-10%) όσο και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στις περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα θα αντέξει ακόμα και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας»

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε ότι η χώρα θα αντέξει ακόμα και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε πως «τα μέτρα στο υγειονομικό πεδίο που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσαν 500 εκατομμύρια κόστος σε μηνιαία βάση στην πραγματική οικονομία». Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «το κράτος βγαίνει στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο για να εξασφαλίσει χρήματα».

Σημείωσε ωστόσο ότι οι δυνατότητες στην οικονομία δεν είναι απεριόριστες, ενώ είπε πως το κράτος θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι των οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Αναφορικά με τα μέτρα της πανδημίας και ειδικότερα με τη μη απόδοση των ενοικίων, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι την Πέμπτη «θα νομοθετηθεί στη Βουλή η μη απόδοση ενοικίων όσων πλήττονται από την πανδημία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «το τι θα γίνει μετά τον Φεβρουάριο θα το αξιολογήσουμε το επόμενο διάστημα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη διαγραφή χρεών, τόνισε πως η Ελλάδα αξιοποιεί το βέλτιστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε πως η κυβέρνηση τα αξιολογεί όλα ώστε να μειώσει τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια και όσα κοκκινίσουν στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση πάγιων δαπανών είπε πως θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ και το μέτρο θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως δεν θα γίνει αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης