Σε υψηλό επίπεδο ενός μήνα και πλέον αυξήθηκαν οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα, καθώς μία δέσμη μέτριων οικονομικών στοιχείων πυροδότησαν στοιχήματα ότι θα υπάρξει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το σοκ από την έξαρση του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,9%, χάνοντας κάποια από τα κέρδη που είχε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν απρόσμενα τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, έρευνα εταιρείας έδειξε ότι η ανάκαμψη του κυρίαρχου στην οικονομία της Ευρωζώνης τομέα των υπηρεσιών σχεδόν ανακόπηκε τον Αύγουστο, καθώς οι αυξήσεις των κρουσμάτων της COVID-19 στην Ισπανία και την Ιταλία προκάλεσαν την επιβολή νέων περιορισμών.

Τα σημερινά στοιχεία, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έδειξαν μείωση των τιμών στην Ευρωζώνη, υποδήλωναν ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μετά την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να ανεχτεί μία αύξηση του πληθωρισμού, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί μία μόνιμα χαλαρή νομισματική πολιτική, επειδή δεν υπάρχει ο πληθωρισμός που θα έκανε την ΕΚΤ να αλλάξει άποψη, και ο μόνος αποτελεσματικός μοχλός στο μέλλον θα είναι η δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε στέλεχος της TS Lombard στο Λονδίνο.

Οι μετοχές των ταξιδιωτικών και ψυχαγωγικών εταιρειών ήταν στην αιχμή της ανόδου σε όλη την Ευρώπη, εν μέσω ελπίδων ότι θα υπάρξει εμβόλιο για την COVID-19, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Οι μετοχές της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi και της αντίστοιχης βρετανικής GSK αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωσή τους για την έναρξη κλινικών δοκιμών για ένα εμβόλιο για την COVID-19 που θα βασίζεται σε πρωτεΐνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης