Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, στον απόηχο του ντιμπέιτ μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας λίγο πριν τις εκλογές τις 3ης Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει απώλειες 10,82 μονάδων ή 0,04% στις 28.352,84, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 3.41 μονάδων ή 0,10% στις 3.457,08, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 40,41 μονάδες ή 0,31% στις 11.472,15 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην Ουάσινγκτον όπου Δημοκρατικοί και Λευκός Οίκος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για το πακέτο τόνωσης των 2 τρισ. δολ. το οποίο πολλοί αναλυτές θεωρούν κρίσιμο για την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Τις τελευταίες ημέρες εξάλλου αυξάνεται η αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε μια συμφωνία, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για να ψηφιστεί το πακέτο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου είναι πλέον ασφυκτικά. Στο μεταξύ, ακόμα και αν ο Λευκός Οίκος συμφωνήσει με τους Δημοκρατικούς, θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο λίγο πριν τις εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πακέτο γίνονται στην σκιά της νέας έξαρσης της πανδημίας με τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 223.000 Αμερικανούς βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεμαχίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν. Αν και δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε με λιγότερες εντάσεις, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κατέγραψε μια αποφασιστική νίκη.

Σημειώνεται πως χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το φάρμακο remdesivir της Gilead Sciences για τη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η American Express δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του γ΄ τριμήνου.

Από την πλευρά της η Capital One Financial ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη και έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στον αντίποδα η Intel ανακοίνωσε πτώση κερδών και εσόδων για το γ’  τρίμηνο.

Η μετοχή της Intel σημειώνει ”βουτιά” 10,99%, καθώς τα έσοδα της εταιρείας ”βυθίστηκαν” περισσότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές, με τις πωλήσεις ημιαγωγών (chips) της εταιρείας για server να υφίστανται ισχυρό πλήγμα.

Πάνω από το 25% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ήδη γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα τους, με το 83% από αυτές να έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή, σύμφωνα με την FactSet.

Στα μάκρο, βελτιώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό 20 μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών IHS Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 55,5 μονάδες από 54,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 56,0 μονάδες, υψηλό 20 μηνών, από 54,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε υψηλό 21 μηνών στις 53,3 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης