Αποκαλυπτικός ήταν ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας κατά τη σημερινή εξέτασή του στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των εταιρειών ΜΜΕ. 

«Ο κύριος Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν του βγήκαν οι προβλέψεις»Κατέστησε σαφές πως η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος έχει μόνο εποπτικό ρόλο και δεν χορηγεί σε καμιά περίπτωση δάνεια σε κανέναν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρεί πως τηρήθηκε η νομιμότητα στις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ και πως προβλήματα υπήρχαν μόνο στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, όπου υπήρξε και ανάλογο πόρισμα. 

«Δυσαρέστησε» με τις απαντήσεις του, βουλευτές της Επιτροπής και σημειώθηκαν τόσες εντάσεις και διακοπές όσες δεν είχαν σημειωθεί σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις της εν λόγω επιτροπής.

Επίσης, άσκησε σκληρή κριτική κατά του προκατόχου του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς πριν από αρκετές ημέρες ο κ. Προβόπουλος είχε αφήσει στην κατάθεσή του στην Επιτροπή, υπόνοιες για τις κινήσεις της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα για το τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν ιδιαίτερα σκληρή: «Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν του βγήκαν οι προβλέψεις» είπε ο νυν διοικητής της ΤτΕ ενώ διέψευσε ότι ενημερώθηκε ποτέ από τον ίδιο.



«Τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ είναι λιγότερα από ό,τι των άλλων επιχειρήσεων» 

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στα δάνεια των ΜΜΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε: «Ο μέσος όρος καθυστέρησης των δανείων για τα ΜΜΕ είναι 317 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 1,3 δις ευρώ, ο χαμηλότερος που έχουμε».

«Ειδικά στα ΜΜΕ μόνο ο ΔΟΛ, ο Πήγασος, και το Star πολύ λιγότερο έχουν πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι ενήμερα δάνεια, οι μέτοχοι μάλιστα έχουν εισφέρει πάνω από 420 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς μέσα στην κρίση κρατήσαμε» υπογράμμισε.

Για τον δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες o διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στους βουλευτές πως «πρέπει να μου φέρετε τα δεδομένα της εποχής (ποσοστά κομμάτων κλπ) για να απαντήσω αν έπραξαν καλά οι τράπεζες για τη δανειοδότησή τους, αλλιώς μιλάμε για μετά Χριστόν προφήτες».

Παραδέχθηκε πάντως, ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις που υπαγόρευαν όχι μόνο στρατηγική πολιτική, αλλά ακόμα και τη διαχείριση μιας τράπεζας σε καθημερινή βάση.

Εξάλλου, ο διοικητής της ΤτΕ διέψευσε τη δήλωση του προκατόχου του Γιώργου Προβόπουλου στην Εξεταστική ότι ως διοικητής είχε αποστείλει επιστολή -και στον ίδιο- λέγοντας ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα εταιρικής διακυβέρνησης στην Attica Bank. «Για το θέμα υπήρξαν ολιγωρίες που δεν είχαν λυθεί και από υπουργούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν με ενημέρωσε ποτέ, έχει κάνει λάθος. Δεν υπάρχει επιστολή στο αρχείο μου που να αναφέρεται σε αυτό, προφανώς την απέστειλε κάπου αλλού. Τον Φεβρουάριο του 2014 εγώ όρισα τον Γκίκα Μάναλη (στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τον Φεβρουάριο του 2015 απελύθη σε συνεννόηση με το ΤΧΣ» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.



Τι είπε για την οικονομική κρίση

«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω κρίσης, η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας η οποία αποφεύχθη ευτυχώς χάρη στις κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα» 

«Το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών σήμερα είναι σημαντικά ενισχυμένο, με νέους κανόνες εποπτείας και αξιολόγησης της ποιότητας των δανείων» τόνισε μεταξύ άλλων  ο κ. Στουρνάρας.

«Η κρίση στην Ελλάδα δεν προήλθε από το τραπεζικό σύστημα: H κρίση ήταν δημοσιονομική και μεταφέρθηκε στις Τράπεζες» τόνισε.

Η κριτική του για τον Γιάννη Βαρουφάκη

«Πήγε ο κ. Βαρουφάκης και τους είπε ότι είναι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας. Τι θα κάνει ο διοικητής της ΕΚΤ μετά; Του είπα εγώ τότε μην τον ακούς. Μου είπε «δεν μπορώ να μην τον ακούω είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σου». Μπήκε μέσα και είπε ότι «είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας». Για όνομα του Θεού. «είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, περιγράφοντας τι είχε πει ο κ Βαρουφάκης στο Μάριο Ντράγκι.



Κόντρα Βορίδη-Φάμελλου 

Αφορμή η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη που καταλόγισε πολιτικές σκοπιμότητες στη συγκυβέρνηση, για την οποία είπε: «Εδώ και οκτώ μήνες μας έχετε φέρει εδώ και συζητάμε για τα δάνεια σε ένα κλάδο, αυτό των ΜΜΕ, όταν για μια ακόμα φορά με τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία που παρουσίασε και ο διοικητής της ΤτΕ, τα “προβληματικά¨” δάνεια ανέρχονται στο 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου του κλάδου, και είναι πολύ μικρότερο από τους άλλους τομείς. Γιατί δεν εγκαλούμε και να ελέγχουμε τις τράπεζες για τα δάνεια που έδωσαν σε άλλους τομείς της οικονομίας;». Καταλόγισε μάλιστα ευθέως στην κυβέρνηση πολιτικές σκοπιμότητες και εντυπώσεις που θέλει να δημιουργήσει.

Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος υποστήριξε πως «το θέμα δεν είναι ποσοτικό και ένα ευρώ έχει αξία, ειδικά όταν μπορεί να υπάρχει ή να υποκρύπτεται διαπλοκή». Η δήλωση αυτή πυροδότησε νέους καυγάδες μεταξύ των βουλευτών.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος αντέταξε: «Αλήθεια, γιατί δεν συζητάμε, -επειδή διαβάζω οικονομικές εφημερίδες- και τα δάνεια παραδείγματος χάρη που πήραν άλλοι κλάδοι και είναι “κόκκινα” όπως ας πούμε στον ξενοδοχειακό κλάδο» που μπορεί όπως προσθετικά συμπλήρωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης «και να δούμε ποια ξενοδοχεία δεν αποπληρώνουν τα δάνεια, με ποιες εγγυήσεις και σε ποια μπορεί ο ξενοδόχος να κοίμιζε και βουλευτές και υπουργούς άρα μπορεί να πήρε και χαριστικό δάνειο…»

Η ατέρμονη αυτή συζήτηση έκλεισε με την καθορισμένη δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για ένα σύντομο διάλειμμα.

Κόντρα Νικολόπουλου-Στουρνάρα


«Παιδί του σωλήνα» αποκάλεσε ο Νίκος Νικολόπουλος τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα επειδή αρνήθηκε να συνεχίσει να του απαντά για το ποιους συναντά στο γραφείο του στην Τράπεζα.

 
Ο κ. Νικολόπουλος ισχυρίστηκε πως τον ρώτησε γιατί είχε πληροφορηθεί μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου για συναντήσεις του με ανθρώπους, στους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις για κακουργήματα.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως και η κα. Λαγκάρντ (πρόεδρος του ΔΝΤ) είναι κατηγορούμενη αλλά μαζί της έχουν συναντήσεις πρωθυπουργοί πολλών κρατών.

Στη συνέχεια μετά από παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου, ο κ. Νικολόπουλος πήρε πίσω τον χαρακτηρισμό και η εξέταση συνεχίστηκε κανονικά.

Κόντρα Λοβέρδου-Φάμελλου

Την έκρηξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε η επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα στοιχεία που έδινε ο Γιάννης Στουρνάρας και που δεν συμφωνούσαν με τα δικά τους.

Λοβέρδος: Δεν σας βγαίνει τίποτα και κάνετε bullying στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Φάμελλος: Προσβάλλετε την επιτροπή. Δεν γνωρίζω τι θέλετε να δημιουργήσετε;
Λοβέρδος: Δεν σας βγαίνουν τα νούμερα. Ντροπή σας.
Φάμελλος: Είστε σε άλλη αίθουσα.
Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής) προς τον κ. Στουρνάρα: Να τον πάρετε στο κόμμα σας όταν το φτιάξετε τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Λοβέρδος προς Νικολόπουλο: Εσένα θα πάρει που είσαι καλός βουλευτής.

Δεν ξέρουμε εάν οι βουλευτές της Επιτροπής έγιναν σοφότεροι μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα όμως όσοι την παρακολουθήσαν, έμειναν πλήρως απογοητευμένοι από το επίπεδό της…

Δείτε την εξέταση του Γ. Στουρνάρα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής: 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης