Έκπληξη φέρεται να προκάλεσαν στη Δύση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανατρέποντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν προβάδισμα του ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές όλα πρόκειται να κριθούν στον δεύτερο γύρο, την Κυριακή 28 Μαΐου. Ως τότε τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα θα επικρατεί «σιγή ιχθύος». Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Σαρλ Μισέλ, περιορίστηκαν χθες στον σχολιασμό του μεγάλου ποσοστού συμμετοχής στις τουρκικές εκλογές, λέγοντας μόνο πως αναμένουν το αποτέλεσμα του β’ γύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα γράφονται στα διεθνή μέσα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται πλέον φαβορί για τη νίκη με βάση τα χθεσινα αποτελέσματα.

Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας στο εσωτερικό, αλλά και την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής αυτής της περιφερειακής δύναμης των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς της συμμάχους και με τη Ρωσία, αναφέρει η Lemonde. Η γαλλική εφημερίδα ανέλυσε τον κίνδυνο να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη υποτίμησης της τουρκικής λίρας, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες.

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει θα ήταν ένας καλός τίτλος για τον Ερντογάν μετά από τη χθεσινή βραδιά θρίλερ στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε σχεδόν όλους τους δημοσκόπους που έδιναν προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου» σχολιάζει η Deutsche Welle. «Τελικά αποδείχθηκε σωστή η η πιο απαισιόδοξη από τις δύο προβολές, που είχε κάνει το επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν για την εξέλιξη της καταμέτρησης» αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι Times αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να είναι κυρίαρχος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία, λέγοντας: «Έχοντας εξασφαλίσει τόσο υψηλότερο ποσοστό ψήφων όσο και τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, ο Ερντογάν αποτελεί το ξεκάθαρο φαβορί». Αλλά και τα δύο κόμματα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση: να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για δεύτερη φορά. Ο Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του αναμένεται να προσπαθήσουν να επαναπροσανατολίσουν τις εκλογές γύρω από την οικονομία, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός κυμαίνεται σήμερα στο 43%. «Η αντιπολίτευση θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η ήττα του Ερντογάν είναι εφικτή», επισημαίνει ο Louis Fishman, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Brooklyn College του City University of New York. «Αυτό θα είναι δύσκολο, νομίζω». Για τον Ερντογάν, αναφέρει, η πρόκληση είναι να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι μπορεί να θεωρούν τις εκλογές “τελειωμένες”.

«Έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Wolfango Piccoli.

«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» προσθέτει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο Al Jazeera. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατάφερε να διατηρήσει χωρίς δυσκολία το 10-11% των ψήφων, ενώ το IYI, σημαντικός εταίρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τους υποστηρικτές του» διευκρινίζει ο ίδιος.

Οι Financial Times αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, γράφουν ότι η χθεσινή εκλογική διαδικασία αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ» σχολιάζει με τη σειρά του το BBC.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, αναφέρει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη «χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια», οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος «φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης». Ωστόσο επισημαίνει την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η La Repubblica αναφέρει ότι «η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό ψήφισε υπέρ της αντιπολίτευσης, αλλά σήμερα στην πρωτεύουσα επικρατεί κούραση και απογοήτευση, διότι στον ορίζοντα διαφαίνονται δυο εβδομάδες νέων εντάσεων τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί και ο δρόμος για την αντιπολίτευση είναι ανηφορικός».

Πώς διαβάζει η Αθήνα το αποτέλεσμα

Η Αθήνα βρίσκεται σε στάση αναμονής όσον αφορά στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών, χωρίς ωστόσο να περιμένει την ραγδαία αλλαγή στη στάση που τηρεί η γειτονική χώρα. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η ρητορική περί «γαλάζιας πατρίδας» δεν είναι εύκολο να εγκαταλειφθούν, παρά το γεγονός ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό οι τόνοι είχαν χαμηλώσει.

Επομένως στην Αθήνα αναμένουν να δουν γενικότερα ποια θα είναι η στάση της γειτονικής χώρας απέναντι  στη Δύση καθώς οι τουρκικές εκλογές αποτελούν μία σύνθετη εξίσωση από την οποία θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στη Τουρκία και δεν είναι εύκολο να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις.

Αναφερόμενος στη γειτονική χώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα σημείωσε πως «ο τουρκικός αναθεωρητισμός,  έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεωρώ πως είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων». Όπως είπε είναι έτοιμος να συζητήσει για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν έχει αυταπάτες.

 

 

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου» δήλωσε ο Ερντογάν για τον β’ γύρο

Mήνυμα νίκης έστειλε μέσα από ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του β’ γύρου των εκλογών στην Τουρκία. «Θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου, θα σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος

«Οι εκλογές της 14ης Μαΐου, μία από τις υψηλότερες εκλογές συμμετοχής στην ιστορία μας, πραγματοποιήθηκαν σε εορταστικό κλίμα που αρμόζει στη δημοκρατία μας με το ταλέντο και τη θέληση του ιερού έθνους μας.

Το έθνος μας έχει διατηρήσει την ελεύθερη βούλησή του παρά την πολιτική μηχανική από το Καντίλ της Πενσυλβάνια, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και εξώφυλλα ξένων περιοδικών. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου ήταν η Τουρκική δημοκρατία και το Τουρκικό Έθνος με 85 εκατομμύρια άτομα.

Το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά μεγάλη στήριξη στο πρόσωπο μας με περισσότερες από 27 εκατομμύρια ψήφους και 49,51% ψήφους. Επιβεβαίωσαν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ότι εμπιστεύονται, πιστεύουν και βλέπουν το μέλλον εδώ δίνοντας την πλειοψηφία στη Ρεπουμπλικανική Συμμαχία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες μου που πήγαν στις κάλπες στις 14 Μαΐου και εξέφρασαν την ελεύθερη βούληση τους, για τη συνεισφορά τους σε κάθε ένα από τα 56 εκατομμύρια ανθρώπους μας στο εξωτερικό και για τις σεβαστές ψήφους τους που έδωσαν ζωή στη δημοκρατία.

Η Τουρκία, με την ωριμότητα που έδειξε χθες, έδειξε ότι είναι μία από τις χώρες με την πιο εξελιγμένη δημοκρατική κουλτούρα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, παρά τη διαφορά 2μιση εκατομμυρίων ψήφων ανάμεσα σε εμάς και τον πιο κοντινό μας αντίπαλο, οι προεδρικές εκλογές ήταν στον δεύτερο γύρο με λιγότερο από μισή μονάδα διαφορά.

Ως πολιτικός που δεν έχει γνωρίσει καμία εξουσία εκτός από τη θέληση του λαού σε όλη του τη ζωή και δεν έχει αφήσει την κατεύθυνση του λαού, σεβόμαστε αυτή τη βούληση, που εκδηλώνεται στην κάλπη.

Θα εκπληρώσουμε την ευθύνη μας στο άγιο έθνος μας τρέχοντας χωρίς σταματημό, ξεκουράζοντας και τρέχοντας με αγάπη μέχρι τις 28 Μαΐου.

Αυξάνοντας το ποσοστό ψήφων που λάβαμε στις 14 Μαΐου, θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου, inshallah θα πετύχουμε μια ιστορική επιτυχία.

Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για την εκατονταετία όραμά μας για την Τουρκία, από σήμερα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ξεκούραση, συνεχίστε.

Θα ήθελα να εκφράσω ότι όλοι οι πολίτες μου είναι έτοιμοι για το παιχνίδι, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα τους αρέσει», έγραψε αναλυτικά.

 

 

«Θα σηκωθούμε όρθιοι και θα κερδίσουμε μαζί αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε, με τη σειρά του: «Το έθνος αποφασίζει για δεύτερο γύρο, χαρά μας. Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Θα το δουν όλοι». Σε ανάρτηση που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας ανέφερε: «Αγαπητέ Λαέ, δουλεύουμε ασταμάτητα από χθες. Μην απελπίζεστε. Θα σταθώ όρθιος, θα σας πω συγκεκριμένα τις παρατηρήσεις μου για το τι συμβαίνει και μετά θα σηκωθούμε όρθιοι και θα κερδίσουμε μαζί αυτές τις εκλογές. Όταν όλα τελειώσουν, το πρώτο λόγο θα τον έχει το έθνος μας».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης