Με 191 ψήφους υπέρ κυρώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, η ελληνογαλλική συμφωνία για τη συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια.

Την συμφωνία ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ αντίθετα, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Κανένας βουλευτής δεν ψήφισε «παρών». Υπέρ ψήφισε και ένας βουλευτής που δεν ανήκει στα κόμματα τα οποία στηρίζουν τη συμφωνία. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου, που έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκε συζήτηση των πολιτικών αρχηγών σε πολύ υψηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση».

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ και είπε: Πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ; Τις ξέρετε; Υπάρχει η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν που εμπλέκεται προφανώς σε εχθροπραξίες. Υπάρχει και μία ακόμα που παρέχει υποστήριξη στη συνολική γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν βρίσκονται καν στη Μεσόγειο. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει δική τους υποστηρικτική παρουσία.

Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιότερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι καταψηφίζει τη συμφωνία και θα την αλλάξει μόλις το κόμμα του γίνει ξανά κυβέρνηση. «Είπατε ότι είχαμε δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής που άφηνε τη χώρα ως ξέφραγο αμπέλι και αναρωτηθήκατε αν είχαμε αγωνία. Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεία πλοίων του τούρκικου πολεμικού ναυτικού βγήκαν στην ΑΟΖ της χώρας έξω απ’ το Καστελόριζο με το Μπαρμπαρός για να κάνουν έρευνες», σημείωσε. Τόνισε πως «τότε εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας, δεν βγήκαμε να πούμε ότι δεν διεξάγουν έρευνες και άρα δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επειδή κάνουν φασαρία τα παρακείμενα πλοία. Δεν βάλαμε την ουρά κατά απ’ τα σκέλια και δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του ΠΝ εκεί».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού» από την κυβέρνηση. «Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Καταλόγισε, επίσης, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;», διερωτήθηκε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή αρνήθηκε, όπως υποστήριξε, να δώσει απαντήσεις στο θέμα της αγοράς των φρεγατών και γενικότερα της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τη κυβερνητική θητεία. «Δεν απαντήσατε σε τίποτα από ό,τι σας έθεσα και κυρίως για την πιο ενεργό διπλωματία που χρειάζεται από εδώ και πέρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωπαϊκό στρατό, για την ευρωπαϊκή κοινή άμυνα, για την εγγύηση των συνόρων, τις θαλάσσιες ζώνες και δεν είπατε τίποτα για το ποιος είναι ο ρόλος σας για της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσα από όλες αυτές τις συμφωνίες και κυρίως των ναυπηγείων» είπε.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι «το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός και το οποίο προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ακόμα κι αυτά που βάζουν κάποιους “αστερίσκους”, για τα μάτια του κόσμου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι πως «η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπηρετεί, δηλαδή, τα λαϊκά συμφέροντα».

«Η συμφωνία αυτή», συνέχισε, «όπως και άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, όπως η συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η Ν.Δ. αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της περιοχής του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης