Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε σημερινή της έκθεση, η Επιτροπή της Σύμβασης της Βαρσοβίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αναφέρει ότι η Ελλάδα και άλλες επτά χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Τουρκία) αρνούνται να εφαρμόσουν τις διαδικασίες για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκόμενων σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεσή της, η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την έρευνα, την κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων από το έγκλημα και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο 34 συμβαλλόμενα κράτη έχουν νομοθετικά ή άλλα μέτρα να αναστραφεί το βάρος της απόδειξης, δυνατότητα που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 της συνθήκης.

Όπως όμως, επισημαίνει, οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν κάνει δήλωση για μη εφαρμογή -πλήρως ή εν μέρει- του Άρθ. 3 (4) και δεν το εφαρμόζουν στην πράξη.

Άλλες επτά χώρες έχουν προβεί σε τέτοιες δηλώσεις, αλλά έχουν λάβει μέτρα για να αντιστρέψουν το βάρος της απόδειξης μέσω της νομοθεσίας ή έχουν νομολογία των δικαστηρίων τους: Γεωργία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβενία και Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκαέξι χώρες έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα να εφαρμόσουν το Άρθ. 3 (4): Αλβανία, Αρμενία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λετονία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Κάτω Χώρες, Βόρεια Μακεδονία, Πορτογαλία και Σερβία.

Ωστόσο ο τρόπος εφαρμογής διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Η πλειοψηφία την εφαρμόζει μέσω εκτεταμένης δήμευσης σε ποινικές διαδικασίες, η οποία επιτρέπει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που υπερβαίνουν τα άμεσα έσοδα συγκεκριμένου ποινικού αδικήματος για το οποίο διώκεται ο εναγόμενος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης