O πρώην διευθυντής του τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, και νυν μέλος Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Ουνάλ Αταμπάι ισχυρίστηκε πώς η Μόσχα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα της Κύπρου αν και εφόσον η Τουρκία ικανοποιήσει μία σειρά από αιτήματα – ανταλλάγματα που απαιτεί η ρωσική πλευρά. Οι ισχυρισμοί του Ουνάλ Αταμπάι διατυπώθηκαν στην κεμαλική – εθνικιστική εφημερίδα «Σοτζού»  

Ο πρώην αξιωματούχος του τουρκικού  υπουργείου άμυνας αναφέρει ότι «για αρθούν τα εμπόδια στη Συρία και να υπάρξει συνεργασία στην Μεσόγειο, η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου). Αντίστοιχα ενδέχεται (και ως αντάλλαγμα) να υπάρξει αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο Ουνάλ Αταμπάι υποστηρίζει ακόμη ότι η Τουρκία ενδέχεται να παραχωρήσει στη Ρωσία και στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα, καθώς και βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Καρπασία, προκειμένου η Μόσχα να τις  χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Σε δηλώσεις του προς την ίδια εφημερίδα, ο σύμβουλος του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Ερντογάν Τοπράκ, ισχυρίζεται επιπρόσθετα ότι η Ρωσία μπορεί να ζητήσει βάση στην Τουρκία για να ελέγχει την ασφάλεια του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας  στο Άκουγιου. Η Ρωσία  είχε ζητήσει στο παρελθόν παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία. Συγκεκριμένα το αίτημα είχε διατυπωθεί το 1944 αλλά και το  1945 επί Στάλιν,  ωστόσο το αίτημα είχε απορριφθεί από την Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην αξιωματούχος του τουρκικού  υπουργείου άμυνας, Ουνάλ Αταμπάι

Οι Ρώσοι ίδρυσαν Ορθόδοξη Εκκλησία στα Κατεχόμενα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που η Μόσχα «φλερτάρει» με το ψευδοκράτος στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την σύγκρουση του Οικουμενικού πατριαρχείου με την Ρώσικη εκκλησία για το Ουκρανικό ζήτημα, οι Ρώσοι δεν έχασαν καιρό και ίδρυσαν Ορθόδοξη Εκκλησία στα Κατεχόμενα.

Η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», όπως αυτοαποκαλείται, λειτουργεί στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Κερύνεια. Οι «λειτουργίες» τελούνται στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου (Πάνω Κερύνεια) και της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει σε παλαιότερο δημοσίευμά του το zougla.gr

H «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει εφημέριο τον π. Αλεξέι Ιβάνοφ, ο οποίος χειροτονήθηκε το 2014 στα κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο (Agafangel Pashkovsky), επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει διάκονος και υποδιάκονος. Ο π.  Αλεξέι Ιβάνοφ γεννήθηκε το 1973 στη Μόσχα. Έγγαμος, έχει 3 κόρες. Ζει στα κατεχόμενα  εδώ και μερικά χρόνια, πριν χειροτονηθεί. Σπούδασε οικονομικά και μετά αποφοίτησε από τα Ανώτατα Θεολογικά Μαθήματα της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας και το Ανθρωπιστικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Sholokhov. Έχει ειδικευτεί στις μεθόδους διδασκαλίας της ορθόδοξης θεολογίας. 

Το εκπληκτικό είναι ότι η ιστοσελίδα κάνει και προπαγάνδα υπέρ της «ΤΔΒΚ», γράφοντας: «Λίγοι γνωρίζουν ότι η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσική Ορθόδοξη  Εκκλησία δεν θεωρούν απαραίτητο να υποστηρίξουν τις πολλές χιλιάδες ρωσόφωνων Ορθοδόξων πληθυσμών, που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και συχνά δίνουν την εντύπωση ότι οι Χριστιανοί γενικά και οι Ορθόδοξοι, ιδίως, υποβάλλονται σε δίωξη και καταπίεση στη Βόρεια Κύπρο. Ευχαριστώ τον Θεό ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού σχεδόν όλα τα χριστιανικά δόγματα λειτουργούν επίσημα στη Βόρεια Κύπρο: Η Αγγλικανική Εκκλησία, η Καθολική Εκκλησία, διάφορα προτεσταντικά δόγματα και τώρα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έξω από τη Ρωσία».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης