Ν. Κεραμέως: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα προχωρήσει για να σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες στα ΑΕΙ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, 12:43
Ν. Κεραμέως: Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα προχωρήσει για να σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες στα ΑΕΙ

Στη Σύνοδο του ΟΗΕ βρίσκεται η υπουργός Παιδείας για να συμμετάσχει στις συζητήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ αναφέρθηκε σε αυτό το σημαντικό γεγονός καθώς και στις εγχώριες εξελίξεις μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΑΠΘ, όταν έκανε την εμφάνισή της η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «θα προχωρήσει με το μέτρο προκειμένου να σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες στα ΑΕΙ».

«Η ΟΠΠΙ μπορεί να επεμβαίνει σε δημόσιους χώρους, όπως έκανε στο ΑΠΘ»

Αναφερόμενη στην παρέμβαση της αστυνομίας στα ΑΕΙ και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η υπουργός Παιδείας, είπε, ότι η ΟΠΠΙ μπορεί να επεμβαίνει όπως ακριβώς το κάνει σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο. «Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις όπως η ελεγχόμενη είσοδος που ξεκινάει και οι ομάδες προστασίας, τα οποία είναι συμπληρωματικά μέτρα, που στόχο έχουν να αποκτήσουν τα ΑΕΙ το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αρμόζει».

Θεσσαλονίκη: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα φοιτητών και εκπαιδευτικών η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιδράσεις γιατί πάμε να σπάσουμε κάποια στερεότυπα, να παρεισφρήσουμε σε ένα χώρο που ήταν συνώνυμο να υπάρχουν έκνομες ενέργειες. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και επιτέλους τα πανεπιστήμιά μας να έχουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αρμόζει».

Απαντώντας για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας και τη χρήση κρότου λάμψης σε περιθώριο της συναυλίας που έγινε στο ΑΠΘ η κ. Κεραμέως είπε ότι «είναι σκηνές που προφανώς όλους μας προβληματίζουν. Ωστόσο, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να μπει ένα τέλος σε όλες αυτές τις έκνομες ενέργειες».

Πώς θα γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός


«Η Ελλάδα ηγείται όλων των κλιμακίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Έχω αναλάβει επικεφαλής της θεματικής αυτής μαζί με την Σιγκαπούρη, για λογαριασμό όλων των χωρών μελών του ΟΗΕ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το τι ακριβώς αφορά ο ψηφιακός μετασχηματισμός η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία για να εμπλουτιστεί η εκπαίδευση. «Δεν έχει να κάνει με την αντικατάσταση της δια ζώσης εκπαίδευσης, μέσω της τηλεκπαίδευσης. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Στόχος είναι πώς θα εμπλουτίσουμε τη δια ζώσης εκπαίδευση με νέα ψηφιακά εργαλεία (π.χ. διαδραστικοί πίνακες) όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες με ανοικτά δεδομένα, με εκπαιδευτικό υλικό χρήσιμο σε όλους», συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.

 

30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια έρχονται στην Ελλάδα

Αναφερόμενη στο θέμα της διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων με αμερικανικά πανεπιστήμια και στο πώς μπορεί να επωφεληθούν οι Έλληνες σπουδαστές δήλωσε ότι τον Νοέμβριο «έρχονται στη χώρα μας πάνω από 30 κορυφαία Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Έρχονται στη χώρα μας είτε για να συνάψουν νέες συνεργασίες είτε να εμβαθύνουν υπάρχουσες συνεργασίες».

Και όπως είπε, «πλέον η σχέση Ελλάδας – Αμερικής επεκτείνεται πάρα πολύ δυναμικά στον τομέα της εκπαίδευσης».

Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα και στα επεισόδια που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΑΠΘ με αφορμή την έναρξη της δραστηριότητας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εντός του χώρου του πανεπιστημιακού ιδρύματος η κ. Κεραμέως σχολίασε τα εξής: «Πριν έρθει στα πράγματα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαμε δεκάδες περιστατικά έκνομων ενεργειών στα πανεπιστήμια. Πλέον αυτές είναι πολύ λίγες. Οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες που κάνουμε για να αποδώσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον στους μαθητές, στους καθηγητές, στο προσωπικό των ΑΕΙ. Η πρώτη ρύθμιση ήταν η αποκατάσταση του Ασύλου στην πραγματική του έννοια».

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» και στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ για την Παιδεία η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι «όσο ήταν πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη σχολιάζοντας ότι το παλιό «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ωχριά μπροστά στο τωρινό. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ελεύθερη είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια ως άκριτο λαϊκισμό.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, 12:50