Σε μια πρωτοβουλία για να πάρουν το νησί τους στα… χέρια τους, προχωρά μια ομάδα νεαρών στην Κέρκυρα, οι οποίοι δημιούργησαν έναν διαφορετικό συνδυασμό, στελεχωμένο από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, παρά ενώνονται με την αγάπη για τον τόπο τους και τη θέληση να τον βελτιώσουν. 

Πρόκειται για τον συνδυασμό Κέρκυρα 180° που θα συμμετέχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρολος Ρούσης, εκ των ιδρυτικών στελεχών του συνδυασμού, εξηγεί στο zougla.gr: 

«Γόνος Κερκυραίων, παρ όλο που γεννήθηκα στην Αθήνα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου το περνούσα στην Κέρκυρα. Από μικρός έβλεπα τις δυνατότητες του νησιού που αδιαμφισβήτητα ήταν μεγάλες. Δυστυχώς όμως με τα χρόνια που περνούσαν διαπίστωνα ότι το όνειρο μου η Κέρκυρα να γίνει όπως τη φανταζόμουν όχι μόνο δεν πραγματοποιείτο αλλά χρόνο με το χρόνο το νησί παρήκμαζε σε ολα τα επίπεδα. Δεν είναι της παρούσης να σας αναπτύξω τα προβλήματα του νησιού άλλωστε ο καθένας τα βιώνει είτε είναι κάτοικος είτε έχει έλθει ως επισκέπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία δύο χρόνια μετά από συνειδητή επιλογή η Κέρκυρα δεν αποτελεί μόνο τόπο διακοπών μου αλλά τη μόνιμη κατοικία μου και τον βασικό τόπο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Σε αυτά τα δύο χρόνια επισφραγίστηκε η αντίληψη μου για τα προβλήματα του νησιού και ιδιαιτέρως της πόλης. Είπα λοιπόν δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Το είπα φωναχτά και άκουσα και άλλους που το είπαν κι αυτοί φωναχτά, και πιστέψτε με δεν ήταν λίγοι.

Έτσι βρεθήκαμε μια φορά και δεύτερη και τρίτη και καταλάβαμε ότι έχουμε πολλά κοινά και ίσως και αρκετές διαφορές αλλά είχαμε όλοι ένα κοινό στόχο να κάνουμε το νησί μας καλύτερο πρώτα για μας και μετά για τους επισκέπτες του. Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια ακομμάτιστη πολυσυμμετοχική ομάδα, έτοιμη να δουλέψει για να μετατρέψει την Κέρκυρα σε αυτό που ονειρευτήκαμε. Μια πόλη του σύγχρονου κόσμου. Δεν ζητάμε στήριξη απο πολιτικά κόμματα γιατί πιστεύουμε ότι έχουν απαξιώσει το ρόλο τους και από δημοκρατικοί θεσμοί έχουν καταλήξει παρέες προώθησης προσωπικών συμφερόντων. Είναι σαφές οτι το όραμά μας είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης. Στοχεύουμε στην ενεργή βοήθεια όλων των δημοτών.

Θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα Δήμο που είναι μέσο για δράση και όχι άλλο ένα αποστασιοποιημένο και αργοκίνητο διοικητικό όργανο. Πιστεύουμε σε ένα Δήμο που ενθαρρύνει την ανάληψη δράσεων από κοινού με τους πολίτες του κρατώντας τον συντονιστικό ρόλο. Αποτελούμαστε από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν κάθε κομμάτι του Δήμου και της κοινωνίας μας, ανθρώπους που συναντάς καθημερινά στο δρόμο, τους χαιρετάς και τους γνωρίζεις. Δε θέλουμε απλώς να μας διαλέξουν ως αντιπροσώπους, θέλουμε να μας επιλέξουν ως συνεργάτες, γιατί ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται σε συνεργασία όχι μόνο με τους δημόσιους και επίσημους φορείς και συλλόγους αλλά και με τους δημότες.

Επιδίωξη μας είναι η δημόσια διαβούλευση και η εφαρμογή της άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, καθώς πιστεύουμε ότι ο πολίτης και η άμεση αντίληψη που έχει για την καθημερινότητα του είναι σημαντικό μέρος της λύσης των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η συμμετοχικότητα, γιατί η συμμετοχή των πολιτών διασφαλίζει την αλληλεγγύη και την αλλαγή νοοτροπίας στην άσκηση εξουσίας.

Πιστεύουμε ότι η Κέρκυρα χρησιμοποιεί και αξιοποιεί ελάχιστα τα στοιχεία που την κάνουν μοναδική. Θεωρούμε δεδομένο ότι με την συνδρομή τόσο των πολιτών όσο και των αρμόδιων φορέων θα λύσουμε τα προβλήματα βασικών υποδομών που χρόνια βασανίζουν το νησί και αναζητούν άμεση λύση. Σχέδιο μας δεν είναι να φτάσουμε τους αυτονόητους στόχους για κάθε πόλη του 21ου αιώνα αλλά να δημιουργήσουμε μια πόλη ανθρωποκεντρική που είναι πηγή έμπνευσης για τους μόνιμους κατοίκους και παράδειγμα προς μίμηση για τους επισκέπτες.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαγγελματίας πολιτικός, με εμπειρία στην αδιαφάνεια, τη συναλλαγή και την έλλειψη δημοκρατίας στη άσκηση εξουσίας, για να αναλάβει την διοίκηση του Δήμου, παρά μόνο να έχει κοινή λογική, όρεξη για δουλειά, παιδεία, αγάπη για τον τόπο και σεβασμό για τους συμπολίτες του, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες. Οι άνθρωποι πίσω από την κίνηση Κέρκυρα 180° είμαστε άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων και επαγγελμάτων. Ο καθένας από εμάς έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική μας παραδοχή: ότι οι δυνατότητες δημιουργούνται μέσα από συνεργασίες και δυνατές ομάδες και όχι από προσωποκεντρικά μοντέλα.

Αν οι Κερκυραίοι είναι ευχαριστημένοι με τη σημερινή κατάσταση της Κέρκυρας τότε δεν έχουν μια επιλογή αλλά πολλές, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται πρώην δήμαρχοι, η νυν αντιπολίτευση καθώς και μέλη πρώην δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, τους οποίους ο ίδιος ο λαός έχει καταψηφίσει παλαιότερα. Αν όμως θέλουμε να δούμε την Κέρκυρα να αλλάζει σελίδα και να κοιτά το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, η μόνη επιλογή είναι η Κέρκυρα 180° γιατί η αλλαγή έρχεται όταν δουλεύουμε όλοι μαζί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης