«Είναι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που, αν και λοιδορήθηκαν ως αποσυνάγωγοι των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, αναλαμβάνει τομές για να βγάλει τη δικαιοσύνη από το τέλμα της στασιμότητας», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η συζήτηση των δύο Κωδίκων -του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα- στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Παρόντες αυτή τη μέρα της ψήφισης των νέων Κωδίκων στο Κοινοβούλιο είναι αυτοί που έχουν την τόλμη να προχωρήσουν σε τομές. Απόντες είναι αυτοί που δεν τόλμησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και άφησαν όλα τα σχέδια των Ποινικών Κωδίκων στα υπουργικά τους συρτάρια. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η Αριστερά πάντα γράφει ιστορία επειδή δεν έχει ιδιοτέλεια και δεν έχει κανέναν ειδικό σκοπό να γράψει την Ιστορία. Γι΄αυτό και τη γράφει», ανέφερε ο Μιχάλης Καλογήρου για την απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βιασμός

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας των δύο Κωδίκων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών νομοτεχνικών αλλαγών. Ιδίως για το έγκλημα του βιασμού -για το οποίο νωρίτερα ο κ. Καλογήρου είχε υπογραμμίσει ότι παραμένει κακούργημα και είναι έγκλημα που έχει ποινολογική κλιμάκωση- ανακοίνωσε ότι επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση δεδομένου ότι «το θέμα απασχόλησε ευρέως την κοινή γνώμη και δημιουργήθηκε ένα κοινωνικό αίτημα και μια εσφαλμένη εντύπωση ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα».

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο ασφαλώς», επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις των ρυθμίσεων του άρθρου 336 ήταν πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία είχε μια σταθερή νομική κατεύθυνση. Με τη σύμφωνη γνώμη, λοιπόν, της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον σήμερα παρακολούθησε τη συζήτηση, η νέα διάταξη θα έχει ως εξής: «”Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη” (σ.σ. παράγραφος 5 του άρθρου 336). Τελειώσαμε και με αυτό και παρακαλώ να χαιρετιστεί ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή αφουγκράστηκε και εργάστηκε να δώσει λύση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, που νωρίτερα είχε καταγγείλει εκείνους που επιχειρούν αυτές τις ημέρες να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπερασπιστή των βιαστών.
Στρατηγικός στόχος στη διαμόρφωση των δύο Κωδίκων ήταν μια σύγχρονη και ταυτόχρονα ανθρωπιστική και δικαιοκρατική νομοθεσία, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στη φυσιογνωμία των αναμορφωμένων Ποινικών Κωδίκων και υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Αριστεράς, σταθερά αφουγκράζεται τα κινήματα και τις ανάγκες των φυλακισμένων, των ανθρώπων που τίθενται στο περιθώριο, από τους μηχανισμούς της ποινικής εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα αφουγκράζεται και τις ανάγκες του πολίτη και την ανάγκη για ασφάλεια, αφού οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις έχουν τεθεί για όλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήθηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, ως αποσυνάγωγος της θεσμικής αντίληψης και των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, είναι εν τέλει εκείνος που αναλαμβάνει το βάρος να κάνει τομές, με υψηλό κοινωνικό ενδιαφέρον και βάθος, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος ή να κρύβεται από τα προβλήματα. Και το κάνει αυτό προσανατολισμένος στην ευρωπαϊκή δικαιοταξία και στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποδεικνύοντας σταθερά ότι οι συγκρούσεις που ανάδειξε στον ευρωπαϊκό χώρο ήταν για περισσότερη δικαιοσύνη, στη λειτουργία των θεσμών και για τη συνύπαρξη των λαών στην ήπειρό μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και επέμεινε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορείται, με κάθε ευκαιρία, για απαξίωση της Δικαιοσύνης, προσπαθεί να αναλάβει εκείνες τις τομές που θα βγάλουν τη Δικαιοσύνη από το τέλμα της στασιμότητας και του ατέρμονου χρόνου απονομής της, στην οποία την έβαλαν οι πρακτικές τόσων χρόνων. Η κυβέρνηση αυτή είναι που, παρότι καταγγέλλεται κάθε λίγο ως κυβέρνηση των λαϊκιστών, που δίνει ισχυρό πλήγμα στις λογικές του ποινικού λαϊκισμού. Η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε για τα θέματα της δικαιοσύνης, στον τρόπο που ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της δικαιοσύνης, κυρίως για πολιτικά πρόσωπα. Αλλά ήταν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που τήρησαν και την κοινοβουλευτική τάξη και το Σύνταγμα. Για όλα αυτά που ακούστηκαν και όλα αυτά που γράφτηκαν, η τελευταία καθαρή απάντηση είναι ο συγκεκριμένος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας».

Για όσους διαδίδουν τις τελευταίες ημέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη Βουλή επειδή διευθετεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με δική του ευθύνη, για τη διακυβέρνησή του, ο υπουργός είπε ότι η απάντηση είναι το κύρος των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, από το έργο των οποίων αναδείχθηκε κλίμα συναίνεσης.
Ως προς τη στάση της αντιπολίτευσης, ιδίως της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καλογήρου κατηγόρησε τα κόμματα ότι ο λόγος της αποχής τους είναι ότι δεν θέλουν να αναδεχθούν το πολιτικό κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, στο πεδίο της αντεγκληματικής τους πολιτικής.

Οι δύο Κώδικες επιτυγχάνουν να συγκεράσουν τους στόχους του εκσυγχρονισμού της ποινικής νομοθεσίας και της προσέγγισής της, μετά από πολλές δεκαετίες παρέκβασης από τα αρχικά τους πρότυπα, στο συμβαίνον στην Ευρώπη, είπε επίσης ο Μιχάλης Καλογήρου και τόνισε ότι τα κείμενα των δύο Κωδίκων συνδυάζουν τα σύγχρονα αιτήματα επιτάχυνσης των διαδικασιών και της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των πολιτών, απέναντι στην ποινική εξουσία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης