«Η Τουρκία έχει ατζέντα αναθεωρητισμού» είπε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας, και είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία» είπε και προσέθεσε ότι είναι περίεργη η εμμονή της τουρκικής ηγεσίας με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία, απειλεί ότι θα έρθει νύχτα εάν αποφασίσει. Αυτή είναι γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο «εάν επιλέξουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Είναι ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση από πλευράς της Τουρκίας. Είναι συμπεριφορά χώρας του ΝΑΤΟ; Όχι. Υπονομεύει τη σταθερότητα την ώρα που γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία. Τα αιτήματα της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά είναι έωλα και αβάσιμα. Η αμφισβήτηση της κόκκινης γραμμή της κυριαρχίας μας δεν θα περάσει. Δε θα εκφοβιστεί από κανέναν η Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα φιλίας στον τουρκικό λαό. «Υπάρχει άλλη οδός. Οι δυο λαοί έχουν ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες των δυο χωρών υπέγραψαν συνθήκη φιλίας. Θα ήθελα να απευθυνθώ στον τουρκικό λαό και να πω ότι η Ελλάδα δεν είναι απειλή για τη χώρα σας. Είμαστε φίλοι σας γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα δεν θέλει τη σύγκρουση και την εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε η Άγκυρα εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και έκανε λόγο για εκστρατεία fake news σε ότι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, επισημαίνοντας ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα «όσο κι αν χρειαστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας «την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή».

Όπως είπε «είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα». Επίσης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο», ενώ επισήμανε με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες. 

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, κάνοντας λόγο για «παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας» στη διαδικασία επίλυσης, ενώ στήριξε την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης