Mητσοτάκης: Στόχος μας να ανοίξει το λιανεμπόριο - Εμβολιασμοί δύο εκατ. πολιτών ως τον Μάρτιο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, 20:16
Mητσοτάκης: Στόχος μας να ανοίξει το λιανεμπόριο - Εμβολιασμοί δύο εκατ. πολιτών ως τον Μάρτιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το πλάνο του εμβολιασμού. 

Τι ανέφερε για το άνοιγμα της αγοράς

Ερωτηθείς για το άνοιγμα καταστημάτων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιθυμία είναι να ανοίξει η αγορά έστω και με click away.

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από ότι στις 15 Δεκεμβρίου που αποφασίσαμε το άνοιγμα με click away τα Χριστούγεννα. Την Παρασκευή οι ειδικοί θα αποφασίσουν με βάση αυτή την επιδημιολογική εικόνα» ανέφερε.

Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα Θεοφάνια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

«Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε»

«Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1.

Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας, επεσήμανε. «Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού

«Μην έχουμε αυταπάτες πως κάποιες χώρες ή εταιρείες θα ζητούν έγγραφα σχετικά με τον εμβολιασμό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη σημερινή του πρωτοβουλία περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά εμβολίων. Δεν μπορεί να έχουμε μία Ευρώπη ala carte» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα επεσήμανε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.

Αισιοδοξία για τον τουρισμό

«Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα και πως δεν θα χαθεί η τουριστική σεζόν, κυρίως λόγω του γεγονότος πως θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

«Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους»

«Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη», διευκρίνισε. 

Το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά

«Η πρόθεσή μου είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Όχι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας

«Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του Διεθνούς Δικαίου και απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, 20:36