Νέα επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, που επακολούθησε της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας σαν να μην είχε προηγηθεί η μεταξύ τους συνομιλία στην Τουρκία.

Η αναφορά του γίνεται για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είχε χειροκροτηθεί επί τρίλεπτο από όλους τους παρευρισκόμενους στο Κογκρέσο.

«Είχαμε συμφωνήσει να μη βάλουμε τρίτους ανάμεσα μας και δύο -τρεις βδομάδες μετά τη συνάντηση μας, πήγε στις ΗΠΑ στο Κογκρέσο και μίλησε εναντίον της Τουρκίας, εναντίον των συμφερόντων της Τουρκίας σαν να μην είχαμε συναντηθεί. Μετά πήγε στο Νταβός και έκανε το ίδιο. Συγγνώμη, ως Τουρκία, δεν λέμε ναι σε μια πολιτική που στερείται προσωπικότητας.  Ας μη μας παρεξηγούν, εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής με αξιοπρέπεια. Εμείς δεν λέμε ναι στην πολιτική που στερείται αξιοπρέπειας», ήταν η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στη συνέχεια, μίλησε για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Έχουν εννέα αμερικανικές βάσεις. Ρωτάμε, «γιατί το κάνετε αυτό; Για ποιον το κάνετε;». Λένε για τη Ρωσία. Συγγνώμη, δεν τα τρώμε αυτά. Δεν θα καταπιώ αυτό το επιχείρημα», επισήμανε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: « Η Ελλάδα χρωστάει 400 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν οπλική υποστήριξη και αεροπλάνα».

Ακολούθως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών που επισκέφθηκαν την Άγκυρα. Ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του ΝΑΤΟ, αλλά και της Σουηδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Δεν είναι ένας οργανισμός που υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η Σουηδία είναι η χώρα όπου κυριαρχούν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK, το PYD και το YPG. Υπάρχουν τρομοκράτες στο κοινοβούλιο» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει στη συνέχεια: 

«Όσο κάνουν διαδηλώσεις με αφίσες ηγετών τρομοκρατικών οργανώσεων στους δρόμους τους, όσο το κάνουν αυτό υπό την προστασία της αστυνομίας, όσο μεταδίδονται ομιλίες τρομοκρατών από την κρατική τηλεόραση, δεν μπορούμε να τους πούμε ”καλώς ήρθατε”. Το ίδιο ισχύει και για τη Φινλανδία. Η δομή τους είναι παρόμοια. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θέλουμε να ζήσουμε ό,τι με την Ελλάδα και τη Γαλλία στο παρελθόν, και δεν θέλουμε ούτε τώρα».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης