Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου «Πειραιάς, πόλη-λιμάνι: Ανάπτυξη και Κοινωνικές Δυναμικές» που διοργάνωσε ο συνδυασμός «Πειραιάς για Όλους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ενώ σήμερα Σάββατο 6 Απριλίου θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες της δεύτερης ημέρας.

Πολιτικοί και επιστήμονες συζήτησαν για τον ρόλο που έχει το λιμάνι σε μια κοινωνία, τα προβλήματα που προκύπτουν και τις λύσεις που προτείνονται, το περιβάλλον και τις ευκαιρίες. «Συνεχίζουμε με δύναμη. Είμαστε σε μια στιγμή που ολοκληρώνουμε την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων της πόλης. Της πόλης που θέλουμε για τον 21ο αιώνα», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου άνοιξε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε πως το συνέδριο αυτό «έχει αφετηριακή εκκίνηση πολλών χρόνων πριν, έχει παρόν και έχει μακρύ ορίζοντα στο μέλλον.»

«Ονειρευτήκαμε, σχεδιάσαμε και πασχίσαμε για να κάνουμε έναν Πειραιά, μία πόλη λιμάνι, που θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή σφαίρα, πολιτισμικά, παραγωγικά και κοινωνικά», επεσήμανε ο κ. Δρίτσας.

«Αυτό που ξεκινάει ο Νίκος Μπελαβίλας και που σήμερα αποτυπώνεται με ένα επιστημονικό συνέδριο για τον Πειραιά, δεν το ξεκινάει μόνος. Είναι πολύτιμος πρωτοπόρος μιας ομάδας ανθρώπων, ενεργών πολιτών που καταθέτουν καθημερινά όχι μόνο τη γνώση και το μεράκι τους, αλλά και την έμπνευσή τους για την προοπτική αυτής της πόλης», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε πως το συνέδριο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της παράταξης «Πειραιάς για Όλους», καθώς ανοίγει τις εργασίες του εν μέσω προεκλογικής περιόδου που συνήθως λείπουν τέτοιου τύπου συζητήσεις, οι πιο ουσιαστικές όπως τις χαρακτήρισε. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως ο τίτλος του συνεδρίου είναι πολύ εύστοχος γιατί περιέχει πέντε λέξεις που δείχνουν το στίγμα που πρέπει να αποτελέσει το μήνυμα για την επόμενη μέρα του Πειραιά: «ότι δηλαδή ο Πειραιάς είναι μια πόλη λιμάνι, είναι η πύλη της χώρας προς τα έξω, είναι όμως μια πόλη στην οποία η ανάπτυξη δεν αποτελεί μια τυπική ή μια αυτόματη διαδικασία, είναι μια ανάπτυξη η οποία συνδέεται με την κοινωνία και τις κοινωνικές δυναμικές. Γιατί η κοινωνία δεν είναι κάτι στατικό, είναι κάτι το οποίο εξελίσσεται και μεταβάλλεται και χρέος όλων μας , του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης είναι να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει σύμφωνα με αυτές τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην κοινωνία», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών.

Μιλώντας για τον Πειραιά, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως πρόκειται για μια πόλη η οποία συμπυκνώνει πολλά σε σχέση με το αναπτυξιακό μοντέλο, δηλαδή για την κοινωνική συνοχή και ένταξη, για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

«Η πόλη, μια οποιαδήποτε πόλη δεν είναι μόνο η κεντρική της πλατεία, δεν είναι τα μεγάλα της μνημεία. Μια πόλη είναι οι γειτονιές της, είναι οι άνθρωποί και όλοι αυτοί που ζουν μέσα στην πόλη, εργάζονται σε αυτή, μορφώνονται σε αυτή», επεσήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια για την πόλη του Πειραιά το κρίσιμο στοίχημα, θα είναι «η αξιοποίηση του σημαντικού εργαλείου που συνοδεύεται και με μεγάλα κονδύλια, αυτού του εργαλείου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Παρεμβάσεων.»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: «Οι πόλεις φτιάχνονται υπό το βάρος πολύ ισχυρών δυνάμεων του εμπορίου και της αγοράς. Ο Πειραιάς φτιάστηκε ως ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, ακολούθησε ένα μεγάλο κύμα της ελληνικής ναυτιλίας -αφού ο Πειραιάς αποτέλεσε το επίκεντρο ανόδου της-, και ένα τρίτο κύμα αυτό του λιμανιού του Πειραιά που είναι πλέον διεθνοποιημένο, με πολλαπλές λειτουργίες στις διεθνείς μεταφορές, στον τουρισμό και σε πολλές άλλες δραστηριότητες. Καθώς υπάρχουν αυτά τα κύματα στον τρόπο που μία πόλη μεταφορτώνεται, ταυτόχρονα η πόλη δεν είναι παθητικός αποδέκτης αυτών των μεγάλων αλλαγών στο εμπόριο και τις αγορές. Είναι ζωντανός χώρος ο οποίος αποδέχεται ή προσαρμόζεται ή λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες σε αυτές τις προσαρμογές, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο επιλογών», εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Ο χαρακτηρισμός «χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» δεν εμποδίζει, αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο επενδυτής ή αυτός που φτιάχνει την κατοικία του, ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης