Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist σε πάνελ για τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο με θέμα: «Γεωπολιτική τριβή στην Ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακή ασφάλεια – Περπατώντας σε τεντωμένο σχοινί».

«Κάθε φορά» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος «που υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτά επεκτείνονται πέρα από τα όρια της περιοχής. Κάθε φορά που επικρατεί ειρήνη, υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για ευημερία στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε και πρόσθεσε: «Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα δραστηριοποιείται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι η εντατική διπλωματία και το δεύτερο η βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια» και «τιμά τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ». Χαρακτήρισε «στρατηγική» τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο».

Για την αναθεωρητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, πλέον, ως διμερής διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία», αλλά συνιστά ευρύτερο πρόβλημα καθώς ελλοχεύει «ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής», με δεδομένο ότι η Τουρκία δρα «αψηφώντας το διεθνές δίκαιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας» είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος «είναι αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή. Από τη Συρία και τη Λιβύη έως την περιοχή του Καυκάσου».

«Το συμπέρασμα» πρόσθεσε «είναι ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το αντιλαμβάνεται τώρα. Οι ΗΠΑ εκτιμώ ότι έχουν ήδη αντιληφθεί». Κάλεσε, δε, την Τουρκία να «σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» τονίζοντας ότι «υπάρχει όριο στις εθνικές φιλοδοξίες». «Η Τουρκία» συμπλήρωσε «πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης