O κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής Μεταφορών της Κομισιόν παραιτείται από τη θέση του μετά την αποκάλυψη του Politico για τις δωρεάν πτήσεις στο Κατάρ.

Ο Henrik Hololei τελεί υπό έρευνα σχετικά με τη φερόμενη αποδοχή του για δωρεάν εισιτήρια την περίοδο που η ομάδα του διαπραγματευόταν συμφωνία για «ανοικτούς ουρανούς» της ΕΕ με την Ντόχα, γράφει το διεθνές μέσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποχωρεί από τον ρόλο του ως υπεύθυνος για την πολιτική μεταφορών, μετά τις κατηγορίες ότι έλαβε ειδικό καθεστώς δωρεάν πτήσεων με την Qatar Airways, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι ο Hololei θα εγκαταλείψει την θέση του την 1η Απριλίου.

Ο ίδιος ο Hololei ανακοίνωσε την παραίτησή του με ένα email προς το προσωπικό. «Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι», έγραψε ο Hololei,  «ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Παρασκευή θα είναι η τελευταία μου μέρα στη DG MOVE. Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει την πρόσφατη δημοσιογραφική κάλυψη της συμμετοχής μου σε διεθνή συνέδρια. Αυτό έχει αποσπάσει την ευρύτερη προσοχή και εμποδίζει τη DG MOVE να προχωρήσει με τα αρχεία που είναι τόσο σημαντικά για το ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο, πιο έξυπνο και πιο ανθεκτικό σύστημα μεταφορών που χρειάζεται και του αξίζει η Ευρώπη», είπε. «Ζήτησα να μεταφερθώ σε άλλη θέση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα του Politico που «ξεσκέπασε» τον Hololei είχε αποκαλύψει ότι πριν από έναν μήνα πέταξε δωρεάν στην business class της Qatar Airways εννέα φορές, μεταξύ του 2015 και του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκτήθηκαν μέσω αιτημάτων για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά μεταξύ της ΕΕ και της Ντόχα, και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο με δεσμούς με το Κατάρ.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αμέσως θύελλα επικρίσεων, εκκλήσεις για έρευνα και αιτήματα για αναθεώρηση των κανόνων. Η Επιτροπή, αρχικά, επέμεινε ότι ο Hololei δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα, αλλά αργότερα προχώρησε σε αυστηροποίηση των κανόνων για να διασφαλίσει ότι η συμπεριφορά του δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον.

Μια εσωτερική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πτήσεις, αφού οι υπάλληλοι επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο Hololei ήταν το πρόσωπο που υπέγραψε, και κρίνεται το κατά πόσον αποτελούσε αυτή η ενέργεια περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, πέρα από τις όποιες ηθικές διαστάσεις, ειδικά μετά την απoκάλυψη του σκανδάλου χρηματισμού τρίτων χωρών σε αξιωματούχους της EE, γνωστό και ως Qatargate. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης