Ρίχνει "γέφυρες" προς Μητσοτάκη η κυβέρνηση

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, 13:28
Ρίχνει "γέφυρες" προς Μητσοτάκη η κυβέρνηση

«Γέφυρες» προς τη ΝΔ για την εξασφάλιση της αναγκαίας δυνατής συναίνεσης στο θέμα της επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου ρίχνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Γέφυρες» προς τη ΝΔ για την εξασφάλιση της αναγκαίας δυνατής συναίνεσης στο θέμα της επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου ρίχνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου Ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Στο κείμενο της επιστολής του ο κ. Καλογήρου «αντιλαμβανόμενος το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει», όπως σημειώνει και παρότι «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής», εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης η διαδικασία επιλογής να ολοκληρωθεί άμεσα.

«Επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά ''δέσμευση'' οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Αναλυτικά στην επιστολή του κ. Καλογήρου προς τον κ. Μητσοτάκη αναφέρεται:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, στις 3 Μαΐου 2019 κινήθηκε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να κενωθούν την 30ή Ιουνίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έδωσε τη γνώμη της εντός του μήνα, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίσθηκαν οι προεπιλέγεντες, μέλη των Ανωτάτων Δικαστηρίων που κοσμούν τη Δικαιοσύνη.

Μετά τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου 2019, δηλαδή σε χρόνο μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας επιλογής. Συνεπώς, η διαδικασία προεπιλογής ολοκληρώθηκε κατά τον νόμο προ της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δε διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται άμεσα, προκειμένου να μην παραμείνουν κενές, κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του κόμματός σας εκφράστηκε η διαφωνία σας ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, με το σκεπτικό ότι η απόφαση για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων «θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Διέψευσαν τα περί παρέμβασης πηγές της Προεδρίας

Νωρίτερα, με ασυνήθιστα έντονο τρόπο, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέψευσαν δημοσιεύματα περί παρέμβασης του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην κυβέρνηση για το ζήτημα που έχει προκύψει ως προς τις αλλαγές στην ανώτατη Δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές από το περιβάλλον του κ. Παυλόπουλου ξεκαθαρίζουν ότι ουδεμία παρέμβαση έχει υπάρξει «προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με μερίδα του Τύπου και ενημερωτικών ιστοσελίδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φερόταν να ζήτησε διακομματική συναίνεση σε επίπεδο προσώπων προκειμένου να υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας του Αρείου Πάγου μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις της για το «καυτό» αυτό θέμα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, παραμένει άγνωστο εάν η διαδικασία για την επιλογή νέου εισαγγελέα και προέδρου του Αρείου Πάγου θα ολοκληρωθεί άμεσα ή η «σκυτάλη» για την κρίσιμη εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης θα περάσει τελικά στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, 13:41