Τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 14:09
Τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τη θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά προβάλλουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ακολουθώντας τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες και από την τουρκική πλευρά, που επιβεβαιώθηκαν διά στόματος Ερντογάν, παραπέμπουν σε ένα ήρεμο καλοκαίρι κι ας μην έχει επιλυθεί κανένα θέμα. Στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και το προσφυγικό και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και όλη την ατζέντα. Όπως είπε και στις δηλώσεις του, συμφωνήθηκε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών και προσδοκία να δίνουν οι δύο ηγέτες χωρίς παρεμβολή τρίτων την τελευταία πινελιά και πολιτική απόφαση για όποια θέματα θα ωριμάζουν μετά από διαβουλεύσεις των αξιωματούχων.

Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται μόνο για ένδειξη καλής θέλησης ενόψει της αποκατάστασης των σχέσεων με τη Δύση και ειδικότερα τη νέα διοίκηση Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στον αέρα όλα τα σημαντικά θέματα Τουρκίας-ΗΠΑ

Εξάλλου η Τουρκία από μέρες είχε κλειδώσει σε αυτή τη συνάντηση. Με κομμένη την ανάσα οι οικονομολόγοι στην Τουρκία περίμεναν τα μηνύματα του τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν. Όσο όμως και να δίνεται προς τα έξω το μήνυμα θετικής συνάντησης και η Άγκυρα να παρουσιάζεται διαλλακτική στο θέμα των S-400, η απάντηση Ερντογάν σε ερώτηση δείχνει ότι ακόμη υπάρχει απόσταση για μια κοινά αποδεκτή λύση. Όπως γράφει και στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Γενί Τσαγ, όλα τα σημαντικά θέματα με τις ΗΠΑ είναι στον αέρα.

Φαίνεται πως Άγκυρα και Ουάσιγκτον, για να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα της στρατηγικής συνεργασίας πρέπει να συνεχίσουν τις υπόγειες διαβουλεύσεις για την τύχη των S-400, όπως και την εξομάλυνση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι θα ξεκλειδώσει σταδιακά μια συνεργασία που δύναται να φέρει και πάλι τις σχέσεις των δύο χωρών σε τροχιά στρατηγικών εταίρων.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 14:20