Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το απόγευμα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής του Κ.Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και κάλεσε την κυβέρνηση να υπάρξει συμφωνία γι αυτό το ζήτημα από τώρα.
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση που ήταν η πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές, «η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα αναδείξει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα καταρτίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010 και θα χαράξει μια νέα πορεία ελπίδας και ανάταξης για τη χώρα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί και τόνισε ότι ο σημερινός Πρόεδρος έχει τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αξίωμά του.
Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κυβέρνηση να συμφωνήσουν από σήμερα στην επανεκλογή του κ. Παπούλια, παράλληλα με την απόφαση για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Αντιδράσεις στην πρόταση Παπανδρέου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, σε δήλωσή του κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι εμπλέκει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με μικροπολιτικές στην προσπάθειά του να προκαλέσει εκλογές:
«Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε και σήμερα για μία ακόμη φορά να εμπλέξει με ανεπίτρεπτο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους δικούς του μικροκομματικούς σχεδιασμούς.
Είναι γνωστή η θέση του κ. Παπανδρέου ότι προτίθεται να μη στηρίξει την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας εκλογές.
Είναι αυτονόητο ότι δεν θα τον ακολουθήσουμε στην προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών, που μόνο κίνητρο έχει τη βουλιμία για εξουσία της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ».
«Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε και σήμερα για μία ακόμη φορά να εμπλέξει με ανεπίτρεπτο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους δικούς του μικροκομματικούς σχεδιασμούς.
Είναι γνωστή η θέση του κ. Παπανδρέου ότι προτίθεται να μη στηρίξει την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας εκλογές.
Είναι αυτονόητο ότι δεν θα τον ακολουθήσουμε στην προσπάθεια ευτελισμού των θεσμών, που μόνο κίνητρο έχει τη βουλιμία για εξουσία της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε γραπτώς ο κ. Αντώναρος.
Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Παπανδρέου το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Εφόσον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκφράζει, όπως λέει, άλλη πολιτική από της ΝΔ, ας απαντήσει το ερώτημα γιατί καταψήφισε μαζί με τη ΝΔ την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση των διοδίων και τη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 45%; Ποιο είναι το ύψος των μισθών και των συντάξεων που θα πάρουν οι εργαζόμενοι και αν θα έχουν σταθερή δουλειά και όχι 3ωρα και stage; Δεν ακούσαμε τίποτα γι αυτά και για πολλά παρόμοια από τον Γ. Παπανδρέου…»

