«Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη» με τον Θανάση Σαράντο στο Άλσος Βαρβαρέσου Πεύκης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021, 13:25
«Απομνημονεύματα  Στρατηγού Μακρυγιάννη» με τον Θανάση Σαράντο στο  Άλσος Βαρβαρέσου Πεύκης

Το έργο «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» σε διασκευή – σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία Θανάση Σαράντου, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:30 στο Άλσος Βαρβαρέσου Πεύκης. Μαζί του επί σκηνής η Σύλβια Κουτρούλη, η οποία συνοδεύει τον αυθεντικό λόγο του αγωνιστή με τους ήχους του νέυ, του ταμπουρά και του λαούτου. Στην παράσταση θα παρευρεθεί και ο πολυβραβευμένος καθηγητής του Ε.Μ.Π. Μανόλης Κορρές για να μιλήσει για την Αθήνα των χρόνων του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που αγάπησε την πατρίδα και τον άνθρωπο, πολέμησε, αγωνίστηκε, πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε και θύμωσε, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, 150 χρόνια μετά τον θάνατό του, «ζωντανεύει» ξανά μέσα από την παράσταση «Τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη». Η παράσταση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία από το 2014 σε όλη την Ελλάδα, αποσπώντας θετικές κριτικές. Εν όψει του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από το 1821, η εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον μας υπενθυμίζει τα διδάγματα αυτού του σπουδαίου αγωνιστή μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό του έργο, όπου μιλά με εξομολογητικό τρόπο για την πατρίδα και τον άνθρωπο.

Περίληψη του έργου

Στρατιωτικός και πολιτικό πρόσωπο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, αλλά και αυτοδίδακτος συγγραφέας απομνημονευμάτων, ο Μακρυγιάννης - με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ήξερε και το απελέκητο γράψιμο - ένιωσε επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της ιστορίας στις επόμενες γενιές. Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θέλησε να ιστορήσει πάνω στο χαρτί.

Καταπέλτης ο λόγος του για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που, ανερυθρίαστα, βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε». Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης πλέον Ελλάδας σε όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα, μαζί και στον ίδιο. Η αλήθεια του Μακρυγιάννη είναι επικίνδυνη. «Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο αγράμματος γιος βοσκών από τη Ρούμελη, ο ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του.

Από την ώρα της πολυτάραχης γέννας του έως το τέλος της ζωής του, δεν έπαψε να αγωνίζεται να ζήσει στη φτωχή γωνιά της πατρίδας, που του έτυχε να γεννηθεί. Κι όμως, αυτή τη γωνιά κι αυτή την πατρίδα θα την αγαπήσει βαθιά. Και θα τάξει σκοπό της ζωής του να την ελευθερώσει. Με ενθουσιασμό στην αρχή, με πείσμα, θυμό και πόνο ψυχής στη συνέχεια, καθώς έβλεπε συντρόφους του να παρασύρονται στην άλογη βιαιότητα, στην αρπαγή και το πλιάτσικο. Με οργή, κατόπιν, απέναντι στους νέους κατακτητές, τους Βαυαρούς, που ήρθαν απρόσκλητοι κυβερνήτες του πολύπαθου ελληνικού κράτους. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν πριν λίγο με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Με πίκρα, τέλος, ζώντας την άκρα αχαριστία, καθώς τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι μια καταδίκη «εις θάνατον» και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν σιγά σιγά στον τάφο, στα 67 του χρόνια.

Η ταυτότητα της παράστασης

«Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη»

Είδος: βιογραφία, μονόλογος

Διάρκεια: 70 λεπτά

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Διασκευή – Ερμηνεία - Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική επιμέλεια- συνοδεία επί σκηνής: Σύλβια Κουτρούλη (Νέυ, ταμπουρά και πολίτικο λαούτο)
Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης

Βίντεο: Θανάσης Σαράντος

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον

Είσοδος Ελεύθερη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021, 13:25