Κέντρο Πομπιντού: Ανακαινίστηκε η εμβληματική «κάμπια» του

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, 14:45
Κέντρο Πομπιντού: Ανακαινίστηκε η εμβληματική «κάμπια» του

Πριν από τα μεγάλα έργα που θα αρχίσουν στο κτήριο το φθινόπωρο του 2023, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι ολοκλήρωσε σήμερα το πρώτο του λίφτινγκ: η είσοδος διαμορφώθηκε στην πλατεία του και η «κάμπια» της κυλιόμενης σκάλας στην πρόσοψή του ανακατασκευάστηκε πλήρως.

Από την αρχή των εργασιών στα τέλη του καλοκαιριού του 2019, η πλατεία, στην οποία μπορούσε κάποιος να καθίσει, να δώσει ραντεβού ή να παρακολουθήσει κάποια από τις παραστάσεις που δίνουν εκεί καλλιτέχνες του δρόμου, παρέμενε κλειστή για το κοινό. Επισκέπτες και φοιτητές έπρεπε να εισέρχονται άπαντες από το πίσω μέρος του κτηρίου, όπου είχαν εγκατασταθεί προσωρινοί ανελκυστήρες.

Με αυτή την ανακαίνιση, το μουσείο και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών (BPI), η πιο πολυσύχναστη δημόσια αίθουσα ανάγνωσης στο Παρίσι, θα έχουν κοινή είσοδο.

Εμβληματική του φουτουριστικού κτηρίου του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο που εγκαινιάσθηκε το 1977, η «κάμπια», που επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει το παλιό Παρίσι καθώς ανεβαίνει από τον έναν όροφο στον άλλο, ανακατασκευάστηκε επίσης, αν και η εξωτερική όψη της δεν έχει αλλάξει.

Έπειτα από 40 χρόνια εντατικής χρήσης και περισσότερους από 250 εκατομμύρια χρήστες, ήταν απαραίτητο η κυλιόμενη σκάλα να αντικατασταθεί και οι διάδρομοι να εκσυγχρονιστούν βελτιώνοντας τη μόνωσή τους, ιδιαίτερα για το καλοκαίρι. Όλοι οι υαλοπίνακες της «κάμπιας» και των διαδρόμων αντικαταστάθηκαν.

Το κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα την «κάμπια» για να ανέβει και να θαυμάσει τη θέα, χωρίς να πρέπει να πληρώσει εισιτήριο. Και η πρόσβαση στα Φόρουμ του ισογείου και του υπογείου παραμένει δωρεάν, αν θέλει κανείς να παρακολουθήσει συζητήσεις ή παραστάσεις.

Το Κέντρο Πομπιντού θα κλείσει εντελώς στο τέλος του 2023 για ένα δεύτερο εργοτάξιο, πολύ πιο σημαντικό, πριν ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στις αρχές του 2027: οι εργασίες που θα γίνουν είναι η αφαίρεση αμιάντου και η ανακαίνιση του κτηρίου ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας, σε διάφορες τεχνικές προδιαγραφές, αντιπυρικές κ.λπ. Ζητούμενα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν είναι επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας και η καλύτερη πρόσβαση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, 15:00