Με τη συναυλία του Θανάση Πολυκανδριώτη στην παραλία Πευκί, την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 21:30, αρχίζει το πιλοτικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια-Οι Γέφυρες της Μουσικής», το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλει στην πολιτιστική αναζωογόνηση της περιοχής, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθεί το τριήμερο φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου: Η ανανέωση της παράδοσης, η αναγέννηση της φύσης» στην Αγία Αννα και τη Λίμνη από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου. Μια γιορτή, μια συνάντηση πολιτισμών, με την παράδοση να συνυπάρχει αρμονικά με την τζαζ, τη ροκ, την έθνικ και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετέχουν σχήματα που προσεγγίζουν με καινοτόμο τρόπο τις προφορικές μουσικές παραδόσεις.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, οι οποίες είναι μουσικές αλλά και συνδυαστικές με άλλες τέχνες, είναι ελεύθερη.

Το σχέδιο χρηματοδοτήθηκε ειδικά από Τομεακό Πρόγραμμα «Εκκίνηση» του ΥΠΠΟΑ. Υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Φωτοδότες» σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας καθώς και σε συνεργασία με τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-«Γέφυρες της Μουσικής» και «Γιορτές του Δάσους»

Οι εκδηλώσεις «Γέφυρες της Μουσικής» αρχίζουν την Παρασκευή 1 Ιουλίου (21:30) στην Παραλία Πευκί με τη συναυλία του συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη, ο οποίος θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση βασισμένη στις λαϊκές μνήμες του από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης «Αρτεμίσιον 480 π.Χ.» που διοργανώνεται από τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Περισσότερα για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης «Αρτεμίσιον 480 π.Χ.»: https://www.authenticmarathonswim.com/

-Τριήμερο Φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου: Η ανανέωση της παράδοσης, η αναγέννηση της φύσης»

8 Ιουλίου | 21:00 |Ταξίδι από την παράδοση στην τζαζ | Λίμνη (Σκάλα)

«Αυτό το μουσικό ταξίδι είναι αποτέλεσμα της προσωπικής μου ανάγκης και επιθυμίας να ενώσω δύο κόσμους που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή και την ύπαρξή μου ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη. Τα παραδοσιακά ακούσματα των παιδικών μου χρόνων στην πόλη της Κοζάνης, όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, τα βιώματα και οι παραστάσεις που τα συνοδεύουν, πάντα με συγκινούσαν και με συνάρπαζαν. Ήθελα λοιπόν να βρω τον τρόπο να παντρέψω αυτή την υπέροχη μουσική παράδοση με την τζαζ, που δίνει ένα απεριόριστο πεδίο έκφρασης, βάζοντας την προσωπική μου άποψη» σημειώνει ο Μανώλης Κουτσουνάνος. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), Γιώργος Τζούκας (πιάνο), Θοδωρής Κότσιφας (κιθάρα), Γιάννης Οικονομίδης (τρομπέτα), Φώτης Τσιοτίκας (κλαρίνο), Μιχάλης Γκατζιούρας (τρομπέτα), Νίκος Καρδογιάννης (τρομπόνι), Σωτήρης Κουτσουνάνος (τύμπανα), Μανώλης Κουτσουνάνος (νταούλι, τύμπανα). Στον ήχο, ο Σάκης Στεφανίδης.

9 Ιουλίου – 21:00 – Babo Koro – Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίας Άννας

Στις συνθέσεις των Babo Koro αντηχούν φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Στο πολύχρωμο μουσικό τους υφάδι μπλέκονται η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα βαλκανικά ποικίλματα και πολυφωνίες, η αίσθηση του σουίνγκ, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η ροκ αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα, η μοντέρνα εναρμόνιση και οι πολυρυθμίες. Οι στίχοι τους είναι ένα επίκαιρο παραδοσιακό αφήγημα, και κάθε εμφάνισή τους ακροβατεί μεταξύ γλεντιού και συναυλίας, άλλοτε ξεσηκώνοντας και άλλοτε καθηλώνοντας, πάντοτε όμως εξυμνώντας τα ανθρώπινα πάθη. Οι Babo Koro αποτελούνται από τους: Δημήτρη Αναστασίου (βιολί), Κώστα Νικολόπουλο (ακορντεόν), Σωτήρη Τσακανίκα (κιθάρα, φωνή), Αντιγόνη Μπασακάρου (φωνή), Αποστόλη Μπουρνιά (κρουστά), Χρήστο Κυριαζή (σαξόφωνο) και Θοδωρή Σκόνδρα (κοντραμπάσο).

10 Ιουλίου – 21:00 – Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίας Άννας

Το τριήμερο Φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου» ολοκληρώνεται με μια μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση. Συμμετέχουν τα Χορευτικά Συγκροτήματα «Νηλεύς» της Αγίας ‘Αννας και «Το Λύμνι» της Λίμνης Ευβοίας καθώς και η Ορχήστρα-Χορωδία «Ιωνία» της Νέας Ιωνίας Βόλου που θα παρουσιάσουν ελληνικούς χορούς και σκοπούς από τη Σμύρνη μέχρι την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα.

Στα 17 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της, η «Ιωνία», με το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο της, έχει δώσει της συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Έχει εμφανιστεί στην Πάτρα και στον Βόλο, ενώ έχει συνεργαστεί με ερμηνευτές όπως οι: Χρόνης Αηδονίδης, Μαρία Φαραντούρη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστος Μάστορας, Στέφανος Κορκολής, Μπάμπης Τσέρτος, Γιάννης Κότσιρας, Θοδωρής Κοτονιάς, Νάντια Καραγιάννη κ.ά.

Τα μέλη της εγγόνια, δισέγγονα και απόγονοι προσφύγων της μικρασιάτικης τραγωδίας κουβαλούν στον γενετικό τους κώδικα το βίωμα του ξεριζωμού και της απώλειας αλλά και της νικηφόρας απόφασης για επιβίωση και μετασχηματισμού όλων των δύσκολων εμπειριών σε πεδίο δημιουργίας και αναγέννησης. Σολίστ: Θοδωρής Κοτονιάς.

1-3 Ιουλίου και 8-10 Ιουλίου

Πολιτιστικές διαδρομές και ξεναγήσεις στο πλαίσιο των «Γιορτών του Δάσους»

Παράλληλα, και σε συντονισμό με τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις «Γιορτές του Δάσους» που θα πραγματοποιηθούν κατά τις ημέρες των συναυλιών στο Πευκί (1-3 Ιουλίου), καθώς και στη Λίμνη και την Αγία ‘Αννα (8-10 Ιουλίου), οι φίλοι της Βόρειας Εύβοιας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την περιοχή, τα μνημεία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της, μέσα από προτεινόμενες πολιτιστικές διαδρομές και ξεναγήσεις, σε συνεργασία με τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, καθώς και με μέλη πολιτιστικών συλλόγων και εθελοντικών ομάδων της περιοχής. Μπορείτε να δείτε τις δράσεις εδώ: https://somewhereweknow.com/el/me-tin-somewhere-we-know-sti-voreia-eyvoia/

Οι «Γιορτές του Δάσους» σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Βόρεια Εύβοια, μέσω της δημιουργίας και ενίσχυσης δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης «Εύβοια Μετά», με αφορμή το περιβάλλον, την οικονομία και τον πολιτισμό. Οι δράσεις αυτές θα γίνονται στο Νέο Δάσος, κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία και συνδέοντας τις Γιορτές με την παραγωγή, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής με τους επισκέπτες.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης