Οι αβεβαιότητες εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας ήταν μεγάλες τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, ωστόσο δεν εμπόδισαν τους συντελεστές του ξακουστού, όσο και πρωτότυπου Φεστιβάλ της «Μέκκας της οπερέτας» στο Μέρμπις της Αυστρίας να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες της φετινής υπερπαραγωγής του με το έργο του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν «West Side Story», που σήμερα, Πέμπτη, έχει την πρεμιέρα του, ενώ οι επόμενες παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Για πρώτη φορά, στα 62 χρόνια από την ίδρυση του, το Φεστιβάλ Μέρμπις, στη λίμνη Νόιζιντλερζεε, ανατολικά της Βιέννης στα σύνορα με την Ουγγαρία, του οποίου οι υπερπαραγωγές φιλοξενούνται συχνά στην Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων, είχε αναγκαστεί, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, να ματαιώσει την περυσινή διοργάνωση του, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ματαίωση των περυσινών παραστάσεων του Φεστιβάλ είχε σημάνει για την περιοχή γύρω από το Μέρμπις, που βρίσκεται στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, απώλεια εσόδων πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Για τους 50 ηθοποιούς, που είχαν ήδη προκριθεί πέρυσι στις ακροάσεις, και για τους άλλους 300 συντελεστές, το «West Side Story», που θα είχε πρεμιέρα στις 9 Ιουλίου 2020 και θα «ανέβαινε» έως τα τέλη Αυγούστου πέρυσι, είχε φανεί ότι ανήκε πλέον στο παρελθόν, χωρίς αυτό να ήταν και απόλυτα ακριβές.

Και αυτό διότι, αμέσως μετά την ανακοίνωση στις 27 Απριλίου 2020 της ματαίωσης του, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τη μεταφορά και διοργάνωσή του ένα χρόνο αργότερα, με όλες τις δυσκολίες που προέκυπταν, καθώς υπάρχει θέμα δικαιωμάτων, αφού ο λιμπρετίστας του μεγάλου μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, ο Στίβεν Σόντχαϊλ βρίσκεται εν ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, για να «σωθεί» η παραγωγή της παράστασης για το Φεστιβάλ του 2021, έπρεπε κανείς να προχωρήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα συμβόλαια να διατηρήσουν την ισχύ τους, ελπίζοντας ότι όλοι οι καλλιτέχνες θα είναι διαθέσιμοι και εφέτος.

«Στις 8 Ιουλίου θα είναι πλέον η ώρα που μπορούμε να ξαναβρούμε τη ζωή μας», δηλώνει τώρα, ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο Άλφονς Χάιντερ, αναφέροντας πως αρκετά πριν από την έναρξή του είχαν ήδη προπωληθεί πάνω από 85.000 από τα προβλεπόμενα για τις φετινές παραστάσεις, συνολικά “μόνον” — λόγω κορωνοϊού — 100.000 εισιτήρια.

Για την φετινή υπερπαραγωγή του «West Side Story», του ίσως διασημότερου μιούζικαλ στον κόσμο, η σκηνή του Φεστιβάλ, η οποία επιπλέει πάνω στα νερά της λίμνης Νόιζιντλερζεε, έχει μετατραπεί σε Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950, έχοντας στο κέντρο των σκηνικών ένα αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας, μέχρι τώρα το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας του Μέρμπις, που έχει ύψος σχεδόν 14 μέτρα και ζυγίζει περίπου 3,5 τόνους, θα παρακολουθεί το εντυπωσιακό σκηνικό των πολλών τόννων στη σκηνή των 3.600 τετραγωνικών μέτρων, που απλώνεται μπροστά στην αμφιθεατρική εξέδρα των θεατών με τις 6.200 θέσεις της.

Στο «West Side Story» — το οποίο, μετά την παγκόσμια επιτυχία του τις προηγούμενες δεκαετίες αναμένεται να γνωρίσει ανάλογη επιτυχία στο Μέρμπις — στις συνολικά 16 σκηνές παρουσιάζεται η συγκλονιστική πλοκή για δύο αντίπαλες συμμορίες στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1950 και μια υπέροχη ιστορία αγάπης που ξετυλίγεται μεταξύ του Τόνι και της Μαρίας, έχοντας σαγηνεύσει ένα κοινό πολλών εκατομμυρίων από την παγκόσμια πρεμιέρα του το 1957.

Η γραφική κωμόπολη Μέρμπις στις όχθες της λίμνης Νόιζιντλερζεε, της μεγαλύτερης στεπώδους λίμνης της Ευρώπης, θεωρείται διεθνώς “Μέκκα της οπερέτας”, με το πρωτότυπο υπαίθριο Φεστιβάλ του Μέρμπις, το “Φεστιβάλ της λίμνης”, να συγκεντρώνει στις έξι εβδομάδες που διαρκεί — με τέσσερις παραστάσεις την εβδομάδα — πάνω από 120.000 επισκέπτες.,

Το «ρεκόρ» επισκεπτών, με λίγο πάνω από 200.000, είχε επιτύχει ο προτελευταίος γενικός διευθυντής του, ο διάσημος πρώην ηθοποιός της Λαϊκής Όπερας Βιέννης, ο Χάραλντ Σεραφίν.

Το Φεστιβάλ του Μέρμπις ισχύει ως το πλέον επιτυχημένο θερινό φεστιβάλ θεάτρου στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να συνιστά υπερβολή, γιατί το Μέρμπις αποτελεί για την οπερέτα αυτό που είναι για τις όπερες του Μότσαρτ το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ή για εκείνες του Ρίχαρντ Βάγκνερ το Μπάιροϊτ της Γερμανίας.

Και αυτό, μιας και η οπερέτα, το ελαφρύ λυρικό θέατρο με τις βιεννέζικες ρίζες, γνωρίζει στο Μέρμπις πραγματική αναγέννηση, προσελκύοντας κάθε χρόνο τους λάτρεις της οπερέτας, όχι μόνον από την Αυστρία, αλλά και κατά χιλιάδες από τις γειτονικές της χώρες.

Με τα 3.600 τετραγωνικά μέτρα της, η σκηνή του Φεστιβάλ δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη σκηνή οπερέτας στον κόσμο, αλλά ξεχωρίζει συγχρόνως με την πρωτοτυπία της καθώς επιπλέει πάνω στα νερά της λίμνης Νόϊζιντλερζεε.

Η λίμνη αποτελεί μέρος του σκηνικού πολλών παραστάσεων, ενώ ο αμφιθεατρικός χώρος των θεατών προσφέρει 6.200 θέσεις που – υπό κανονικές συνθήκες — γεμίζουν κάθε βράδυ των παραστάσεων, μέχρι την τελευταία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης