Πανταζίδης (Πρόεδρος Μοντέρνου Πεντάθλου): «Δουλεύουμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ομοσπονδίας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, 20:16
Ανδρέας Αθανασούλης
Πανταζίδης (Πρόεδρος Μοντέρνου Πεντάθλου): «Δουλεύουμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ομοσπονδίας»

Μετά τα διοικητικά προβλήματα της ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, τις καταγγελίες για πραξικοπήματα, για παραβίαση του καταστατικού, αλλά και για αλλαγές στις… κλειδαριές των γραφείων το «zougla.gr» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΟΜοΠ Τάσο Πανταζίδη, ο οποίος κατέθεσε τη δική του άποψη.  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις διοικητικές διαμάχες, καθώς και πόσο έχουν επηρεάσει το άθλημα αυτές οι κόντρες.

Αναλυτικά:

-Πρόεδρε, μετά την ανακοίνωση σας για τα προβλήματα στην ομοσπονδία, μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς έχει συμβεί;

«Είναι θεμιτό να διεκδικεί κάποιος τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, αλλά και την ίδια την Προεδρία. Πρέπει όμως να σέβεται το καταστατικό και τους νόμους. Στο καταστατικό της ΕΟΜοΠ, δεν προβλέπεται πρόταση μομφής και αντικατάσταση του προέδρου ή άλλου μέλους. Ειδικά δε για τον Πρόεδρο, προβλέπεται αντικατάσταση στην περίπτωση μόνο της παραίτησης ή της έκπτωσης. Άλλωστε, είναι φυσικό να προβλέπεται μια προστασία στις θεσμικές θέσεις. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν σε κάθε συνεδρίαση, ανάλογα με τους παρόντες, αλλάζαμε πρόεδρο, γενικό γραμματέα ή ταμία. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα. Απόλυτη παράλυση».

-Η πλευρά του Γιώργου Αλικάκου ισχυρίζεται ότι έγινε πρόταση μομφής. Εσείς από την άλλη λέτε ότι το καταστατικό της ΕΟΜοΠ δεν προβλέπει παραπομπή προέδρου από το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά μόνο μέσω Γενικής Συνέλευσης...

«Ουδέποτε υπήρξε νόμιμη διαδικασία εναντίον μου. Ειδικά αν διαβάσει κάποιος την πρόταση εναντίον μου, κατηγορούμαι για τη διεξαγωγή πρωταθλημάτων. Η ειρωνεία είναι ότι την προκήρυξη δεν την υπέγραψα ποτέ. Αυτός που την υπέγραψε, είναι αυτός που θέλει να πάρει τη θέση μου. Δεν είναι για γέλια, είναι πολύ σοβαρό.

Ζήσαμε τραγελαφικές καταστάσεις. Πέρα από αστείες ανακοινώσεις περί αλλαγής προεδρείου, προχώρησαν σε αλλαγή κλειδαριών στα γραφεία μας. Χρειάστηκε να καλέσουμε την Αστυνομία. Πρωτόγνωρα πράγματα. Στην αποτυχημένη προσπάθειά μας να συνεδριάσουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο, φάνηκε πως όλα γίνονται για την εκλογή εκπροσώπου στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Αξίζει τόσο αυτή η θέση ώστε να παραβιάζει κάποιος το καταστατικό και  να αποπειράται κάθε παρατυπία για να το πετύχει;».

-Το άθλημα έχει έρθει σε αδιέξοδο. Πως μπορεί να λυθεί το θέμα;

«Τη λύση θα τη δώσει η Δημοκρατία και η θεσμική λειτουργία. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

-Το Μοντέρνο Πένταθλο δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξής σας;

«Εδώ και τρία χρόνια δουλεύουμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ομοσπονδίας που την παραλάβαμε σε πλήρη ανυποληψία. Ούτε ιστοσελίδα δεν είχε. Άλλωστε τι υπήρχε για να αναρτηθεί σε ιστοσελίδα; Μηδαμινή αγωνιστική δραστηριότητα  και γραφειοκρατικό χάος. Η Περιφέρεια είχε χρόνια να ενημερωθεί για τη λειτουργία της ΕΟΜοΠ. Να φανταστείτε ότι παραλάβαμε τα πρακτικά του ΔΣ σε σακούλες. Χρειάστηκε να συστήσουμε ειδική επιτροπή για την καταγραφή τους. Δεν υπήρχαν θεωρημένα βιβλία για να χρησιμοποιήσουμε. Ξοδέψαμε πολλές ώρες στην εποπτεύουσα Αρχή για να τακτοποιήσουμε τα πάντα νόμιμα.

Η γραφειοκρατία όμως ήταν το μικρότερο από τα προβλήματά μας. Από έναν αγώνα τη χρονιά, φτάσαμε τους δέκα μόνο στο μοντέρνο πένταθλο, συν τους αγώνες των άλλων αθλημάτων μας. Μετά από πολλά χρόνια, νεαροί αθλητές μας συμμετείχαν σε διεθνείς αγώνες, φέρνοντας μάλιστα μετάλλια. Αγωνιστικά, η περίοδος μετά το 2016, είναι η μέρα με τη νύχτα σε σύγκριση με το χτες.

Αν και τα πιστόλια της σκοποβολής από το 2011 είχαν γίνει laser διεθνώς και οι στόχοι ηλεκτρονικοί, η Ομοσπονδία δεν είχε παρά μόνο κάποια αεροβόλα που τα είχαν μετατρέψει σε laser οι αθλητές. Χρειάστηκαν επαφές με την παγκόσμια Ομοσπονδία και διοργάνωση από μέρους μας διεθνών αγώνων, για να καταφέρουμε να αποκτήσουμε το 2017 είκοσι πιστόλια. Να μην αναφερθούμε στην ιππασία, την ξιφασκία και την κολύμβηση που λειτουργούσαν χάρη στις προσπάθειες των αθλητών και των οικογενειών τους. Ούτε μπλουζάκια για να φορέσουν οι αθλητές δεν υπήρχαν. Χρειάστηκε να φτιάξουμε τα πάντα από την αρχή.

Όσο για τα οικονομικά, νομίζαμε ότι παραλάβαμε μια ομοσπονδία με μοναδικό χρέος τη ρύθμιση του ΙΚΑ. Τελικά, το ταμείο μας αδειάζει τακτικά, λόγω υποχρεώσεων του χθες. Χρέη σε συνεργάτες, σε παλιούς εργαζόμενους, στο ΟΑΚΑ, σε προμηθευτές κλπ κλπ. Συνέχεια πληρώνουμε.

Αντί λοιπόν να μας ευχαριστούν κάποιοι που νοικοκυρέψαμε την Ομοσπονδία, μας κατηγορούν κι από πάνω. Έχουμε πολλά σχέδια για την ανάπτυξη των αθλημάτων μας. Δεν είχαμε όμως την ηρεμία για να τα πραγματοποιήσουμε. Επιπλέον, ξοδέψαμε πολλά χρήματα σε χρέη και υποχρεώσεις του χθες, αλλά και σε δικαστικές διαμάχες που προήλθαν από την κακή λειτουργία του Κράτους και όχι με ευθύνη μας. Εμείς τους νόμους και τις αποφάσεις του κράτους υλοποιούσαμε. Το Κράτος ήταν αυτό που δεν προάσπιζε τις αποφάσεις του. Χρειαζόμαστε ηρεμία. Επιπλέον, χρειαζόμαστε εξοπλισμό. Πιστόλια και στόχους, ξίφη και πίστες, άλογα, πρόσβαση σε κολυμβητήρια, επισκευή του στάβλου και του προπονητηρίου ιππασίας και ξιφασκίας, νέους προπονητές και κριτές. Αυτά θα μας βοηθήσουν να φέρουμε νέους αθλητές στα αθλήματά μας και να στηρίξουμε τους ήδη υπάρχοντες για μεγαλύτερες επιτυχίες».

-Αυτή η διαμάχη πως έχει επηρεάσει τους αθλητές και την ανάπτυξη του Μοντέρνου Πεντάθλου;

«Εξαιτίας της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό μας και όλης της προεργασίας απόπειρας σφετερισμού των θέσεων του προεδρείου επί μήνες, η δραστηριότητά μας έχει ατονήσει. Χάνουμε αθλητές, αναβάλουμε αγώνες, καταστρέφεται η αξιοπιστία μας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι για να πάρουν την εξουσία, να καταστρέφουν τους κόπους και τα όνειρα των νέων αθλητών και αθλητριών. Όταν κάποιος αθλητής, προετοιμάζεται με κάθε είδους θυσίες επί ένα χρόνο, για να αποδώσει σε έναν αγώνα μερικών λεπτών ή κάποιων ωρών, κανείς δεν δικαιούται να καταστρέφει και να ακυρώνει αυτή την προσπάθεια. Αν συμβαίνει, είναι ανέντιμο, ανήθικο και αντιαθλητικό. 

-Τέλος οι αθλητές φέρνουν επιτυχίες στο εξωτερικό, μπορούμε στο μέλλον με τη νέα γενιά να έχουμε κάποια στιγμή εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Με τους ρυθμούς που δουλεύουν αθλητές και προπονητές, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έχουμε τουλάχιστον έναν αθλητή στο τρίαθλο και στο μοντέρνο πένταθλο στις επόμενες ολυμπιάδες και ολυμπιάδες νέων».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, 20:20