Tα συμπεράσματά του από τις εμφανίσεις της εθνικής στο 31ο Τουρνουά «Ακρόπολις» και τις ισάριθμες νίκες, με Πολωνία, Γεωργία και Τουρκία, κατέθεσε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Δημήτρης Ιτούδης, μετά την κατάληψη της πρώτης θέσης. «Σε αυτό το τουρνουά η υπόσχεση που έδωσε η ομάδα είναι πως θα δίνει μάχες,» δήλωσε ο προπονητής της εθνικής Ανδρών.

«Ευχαριστούμε τον κόσμο για την ώθηση που έδωσε στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως θα έχεις μαζί σου όλη την Ελλάδα, είτε θα είναι παρόντες είτε όχι. Όσον αφορά στο παιχνίδι, προφανώς έχετε πληροφορηθεί ότι ο Γιάννης (Αντετοκούνμπο) δεν μπορούσε να παίξει γιατί είχε μπλοκάρει η μέση του. Έπρεπε να προσαρμοστούμε γρήγορα και να αλλάξουμε το πλάνο μας. Αρχίσαμε πολύ καλά, αλλά η Τουρκία άνοιξε το γήπεδο με τους σουτέρ που έχουν και τον Σενγκούν, που ήταν μια σπαζοκεφαλιά για μας ως δημιουργός στο ποστ. Δεν ήμασταν τόσο καλοί στις παγίδες και τελειώσαμε το παιχνίδι με πολύ χαμηλό σχήμα, αλλά πολύ μεγάλη θέληση κι αυταπάρνηση για να κερδίσουμε. Σε αυτό το τουρνουά η υπόσχεση που έδωσε η ομάδα είναι πως θα δίνει μάχες. Είναι μεγάλη υπόθεση οι 20.000 θεατές και οι παίκτες βγάζουν χαρακτήρα και πλησιάζουμε-με λάθη και αστοχίες- σε αυτό που έχουμε σχεδιάσει. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, μακάρι να μην έχουμε άλλα προβλήματα γιατί είναι αρκετά όσα έχουμε ήδη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το αν τον προβληματίζει που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχασε τρία από τα πέντε φιλικά, είπε: «Δεν μπορείς να γίνεις ομάδα με αυτοματισμούς αν δεν έχεις μαζί σου βασικούς παίκτες. Είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό, αλλά δεν σημαίνει ότι θα παρατήσεις το παιχνίδι. Δεν το παρατήσαμε ποτέ. Προφανώς είναι πρόβλημα, ελπίζουμε να είναι υγιείς οι περισσότεροι από τους παίκτες μας και να έχουμε καλές προπονήσεις από την Κυριακή και μετά. Προσπαθούμε να γίνουμε ομάδα, είμαστε στην πορεία αυτή. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα με τα στοιχεία που έχουμε μέσα στο παρκέ».

Για τα στοιχεία που θα ήθελε να κρατήσει και να πετάξει, ανέφερε: «Μακάρι να είχαμε όλους τους παίκτες υγιείς. Οι βολές δεν είναι πρόβλημα που λύνεται σε έναν μήνα. Η λύση είναι να σουτάρουμε 1.000 βολές κάθε μέρα. Μας παίρνει όμως; Η προπόνησή μας είναι έτσι, έχουμε κομμάτια που σουτάρουμε βολές και έχουμε επαναφέρει το ‘μία συν μία’ για να είναι πιο συγκεντρωμένοι στην εκτέλεση οι παίκτες. Όμως δεν μπορούμε σε αγωνιστική περίοδο να κάνουμε ασκήσεις τεχνικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το αν θα δοκιμάσει χαμηλό σχήμα και στη συνέχεια ή προέκυψε λόγω των απουσιών, απάντησε: «Ούτε κι εγώ δεν ξέρω κάποιες φορές (γέλια). Να είμαστε ειλικρινείς. Ναι, σκεφτόμαστε. Πού είναι ο Μήτογλου, ο Παπαγιάννης, ο Γιάννης, ο Παπαπέτρου; Δεν είναι εδώ. Προσπαθείς να αντιδράσεις με τα δεδομένα που έχεις. Δεν αφήνεις το παιχνίδι να πάει στην τύχη του. Το χαμηλό σχήμα είναι κάτι που έχουμε σκεφτεί, πρέπει να ανέβουν όλοι μια θέση. Είναι κάτι που δουλεύουμε στις προπονήσεις, όπως και άλλα σχήματα. Θα ήθελα να έχουμε ένα ψηλό line up και να προβληματίζεται ο αντίπαλος πώς θα μας αντιμετωπίσει. Είδαμε σε αυτό το τουρνουά παίκτες που αρχίζουν και γίνονται άντρες. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο γίνεται ουσιαστικός. Εκεί έγκειται και η βελτίωση».

Για το αν τα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι χρήσιμα για το Ευρωμπάσκετ, τόνισε: «Δεν έχουμε κάποιο πλεονέκτημα. Για τη Σερβία είναι do or die το παιχνίδι. Είμαστε στο 3-1, αλλά αυτό δεν σου δίνει άνεση. Αναγκαστικά όμως κι αυτά τα παιχνίδια θα είναι χρήσιμα για τη συνέχεια. Δεν σκεφτήκαμε να κρύψουμε πράγματα στο τουρνουά, αλλά να προπονηθούμε και να βελτιωθούμε. Θα πάμε να δώσουμε τις μάχες μας και ελπίζω να είμαστε οι περισσότεροι υγιείς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης