Ο Τζόναθαν Άιζακ έγινε ο πρώτος παίκτης στη «φούσκα» του NBA που δεν γονάτισε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ και δεν φόρεσε μπλουζάκι με το μήνυμα “Black Lives Matter” (σ.σ. «οι ζωές των μαύρων έχουν αξία») πάνω από τη φανέλα του. Η απόφασή του να μείνει όρθιος πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του νικηφόρου (128-118) αγώνα των Ορλάντο Μάτζικ με τους Μπρούκλιν Νετς, που ήταν το τρίτο παιχνίδι που διεξήχθη μετά την επανεκκίνηση του NBA στη Φλόριντα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Αργότερα, ο προπονητής των Σαν Αντόνιο Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, και η εκ των βοηθών του, Μπέκι Χάμον, επίσης στάθηκαν όρθιοι κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου πριν από την αναμέτρηση με τους Σακραμέντο Κινγκς, ενώ φορούσαν μπλουζάκια με το “Black Lives Matter”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δύο χθεσινά παιχνίδια (Τζαζ-Πέλικανς και Κλίπερς-Λέικερς) όλοι οι παίκτες και οι προπονητές των ομάδων γονάτισαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άιζακ επέλεξε να μην φορέσει μπλουζάκι με το μήνυμα “Black Lives Matter”. Αντίθετα, ο 22χρονος άσος, ο οποίος τον Μάρτιο χειροτονήθηκε ιερέας, φορούσε την άσπρη φανέλα των Ορλάντο Μάτζικ, καθόταν όρθιος με τα χέρια πίσω από την πλάτη του και προσευχόταν σιωπηλά κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ο Αϊζακ, ο οποίος είναι μαύρος, ρωτήθηκε μετά τον αγώνα για το αν πιστεύει ότι οι ζωές των μαύρων έχουν αξία. «Απολύτως» είπε ο παίκτης και συνέχισε λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Πιστεύω ότι οι ζωές των μαύρων έχουν αξία. Σκέφτηκα πολύ πριν πάρω την απόφασή μου και μέρος της είναι η σκέψη μου ότι το να γονατίζεις ενώ φοράς ένα μπλουζάκι “Black Lives Matter” δεν πάει χέρι-χέρι με το να υποστηρίζεις τις ζωές των μαύρων. Δεν νομίζω ότι το να γονατίσεις ή να φορέσεις ένα μπλουζάκι, για μένα προσωπικά, είναι η απάντηση. Αισθάνομαι ότι οι ζωές των μαύρων υποστηρίζονται από το Ευαγγέλιο. Όλες οι ζωές υποστηρίζονται από το Ευαγγέλιο. Όλοι έχουμε πράγματα που κάνουμε λάθος και κάποιες φορές φτάνουμε σε ένα σημείο που δείχνουμε με το δάχτυλο για το ποιο λάθος είναι χειρότερο. Όλοι αμαρτάνουμε και οι απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα του κόσμου, όχι μόνο τον ρατσισμό, είναι το αληθινό Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού».

Επίσης, ο Άιζακ, ο οποίος σημείωσε 16 πόντους σε 16 λεπτά συμμετοχής, στο πρώτο παιχνίδι του μετά τον τραυματισμό που υπέστη στο γόνατο τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τους συμπαίκτες του για την επιλογή του. Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφασή του να μη φορέσει ένα μπλουζάκι με το “Black Lives Matter” ή με ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης στο πίσω μέρος της φανέλας του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι άνθρωποι έχουν γνώμες και οι άνθρωποι έχουν τον τρόπο που αισθάνονται. Επομένως, προφανώς το να μην φορέσω (μπλουζάκι με το “Black Lives Matter”), οι άνθρωποι θα το εκλάβουν με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους. Έτσι το είδα για τον εαυτό μου. Ήταν απλά κάτι που δεν αισθάνομαι ότι πάει χέρι-χέρι με την υποστήριξη των ζωών των μαύρων. Διαμαρτυρόμαστε και κάνουμε πράγματα για να πετύχουμε κάτι κι εγώ στέκομαι όρθιος και δεν φοράω μπλουζάκι για να πετύχω κάτι επίσης».

Από την πλευρά του, ο Πόποβιτς αρνήθηκε να εξηγήσει την απόφασή του να σταθεί όρθιος. Μιλώντας μετά τη νίκη των Σπερς επί των Σακραμέντο Κινγκς με 129-120, ο έμπειρος τεχνικός είπε ανάμεσα σε άλλα: «Προτιμώ να το κρατήσω για τον εαυτό μου. Όλοι πρέπει να πάρουν μια προσωπική απόφαση. Όλοι έχουν την ελευθερία να αντιδρούν με όποιον τρόπο θέλουν. Για οποιουσδήποτε λόγους έχω, αντέδρασα με τον τρόπο που ήθελα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης