Στον «αστερισμό» του ντέρμπι των «αιωνίων», που θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του TOP 16 της Euroleague κινούνται τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός.
Την Τρίτη οι Αντώνης Φώτσης και Γιώργος Πρίντεζης παρέθεσαν κοινή συνέντευξη στο site της Ευρωλίγκας, με αφορμή τον ελληνικό «εμφύλιο», στέλνοντας το μήνυμά τους για τον μεγάλο αγώνα αλλά και για την παρουσία του κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο παίκτες επισήμαναν πως υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των αντιπάλων και οι παίκτες προσπαθούν πάντα να δίνουν το καλύτερο παράδειγμα μέσα στο παρκέ.
Παράλληλα συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κρίσιμο για την πορεία των δύο ομάδων, ενώ μεςταξύ άλλων ξεκαθάρισαν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού έχει ως… αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη.
Αναλυτικά τη συνέντευξη των δύο διεθνών:
Ευχαριστούμε που παίρνετε μέρος στην ειδική αυτή συνέντευξη πριν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωλίγκα μετά από 12 χρόνια. Πρώτη ερώτηση, και για τους δυο σας: Πόσο ενθουσιαστικό είναι να παίρνεις μέρος σε αυτό το κομμάτι της Ευρωλίγκα, που κάθε παιχνίδι είναι μεγαλύτερο και πιο σημαντικό, για τον καθέναν σας;
Φώτσης: «Σίγουρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο Top 16, και περιμένουμε ότι αυτά τα παιχνίδια θα είναι πιο σκληρά, από τη στιγμή που όλες οι ομάδες είναι καλύτερες. Αρχίσαμε καλά, αλλά είχαμε μια μικρή κάμψη στην απόδοσή μας. Πιστεύω πως το παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό είναι καλό για εμάς, ένα σκληρό παιχνίδι. Είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης για δυο συνεχόμενες σεζόν. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι, αλλά έχουμε παίξει αρκετές φορές στο παρελθόν. Ελπίζω ότι θα είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, για να το απολαύσει ο κόσμος».
Πρίντεζης: «Ξέρουμε πως η φάση του Top 16 τα τελευταία δυο χρόνια έχει γίνει πολύ δύσκολη και μεγάλη. Κατά τη γνώμη μου, είναι σαν έναν νέο πρωτάθλημα, με πολλά παιχνίδια, μερικά από τα οποία είναι πιο δύσκολα από κάποια παιχνίδια των playoffή του FinalFour. Δεν παίζει ρόλο ότι τερματίσαμε πρώτοι στον όμιλο στην κανονική περίοδο. Όλες οι ομάδες είναι πολύ δυνατές τώρα, είμαστε σε ένα δύσκολο όμιλο, όπου είναι κι ο Παναθηναίκός. Κάθε ομάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να κερδίσει σε κάθε γήπεδο. Πρέπει να είσαι στην καλύτερη σου κατάσταση, όχι μόνο για έναν μήνα, όπως ήταν παλιά στο Top 16, αλλά για μια μακρά περίοδο».
Γιώργο, στα μισά του Top 16 ο Ολυμπιακός τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι. Τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το πλάνο σας;
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι είμαστε καλύτεροι. Είναι αλήθεια πως αυτή τη στιγμή είμαστε δεύτεροι στον όμιλο, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και πολλά θα βασιστούν στο παιχνίδι της Πέμπτης, ένα κρίσιμο παιχνίδι για εμάς και τον Παναθηναϊκό. Την τελευταία περίοδο, δεν ήμασταν τόσο καλοί στο Top 16, ακόμα και στα playoff, παίξαμε απέναντι σε μια ομάδα με ίδια δυναμικότητα και κερδίσαμε στο τελευταίο παιχνίδι στην έδρα μας, πολλοί μπορεί να θυμούνται πως έγινε. Συνεπώς, υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας και να πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι».
Αντώνη, παίζεις στον Παναθηναϊκό από τη δεκαετία του ’90, ξέρεις καλύτερα από τον καθένα πως χτυπάει η καρδιά του συλλόγου. Τι λέει αυτός ο χτύπος για την Ευρωλίγκα αυτή τη χρονιά;
«Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό, παρόλο που υπήρχε πολύ ταλέντο στην ομάδα, το ισχυρότερο όπλο μας είναι πως και οι 12 παίκτες προσπαθούν σκληρά για να δώσουν τα πάντα στην ομάδα και στο παρκέ να βοηθήσουν για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτό είναι που μας κάνει καλούς, βάζουμε τον εαυτό μας κάτω από το «εγώ» και κοιτάζουμε το σύνολο. Αυτό είναι καλό για την ομάδα».
Οι φίλαθλοι εκτός Ελλάδας δεν έχουν την ευκαιρία να δουν ένα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Αυτή την εβδομάδα, θα είναι ένας αγώνας Ευρωλίγκας και θα τον δουν. Είναι ευκαιρία για θέαμα το παιχνίδι της Πέμπτης για την Ελλάδα και πως μπορούν να βοηθήσουν οι οπαδοί;
Φώτσης: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι το ίδιο που προσπαθούμε να στείλουμε όλα αυτά τα χρόνια: να υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα όπως υπάρχει και στο παρκέ ανάμεσα στους παίκτες, που δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους. Προσπαθούν μόνο να κάνουν το καλύτερο για να κερδίσει η ομάδα τους, το ίδιο πρέπει να γίνεται κι εκτός παρκέ, κάτι που σημαίνει ότι οι φίλαθλοι πρέπει να το απολαύσουν, να δουν έναν καλό αγώνα μπάσκετ σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα και όλοι να πάμε σπίτια μας ικανοποιημένοι».
Πρίντεζης: «Συμφωνώ 100% με τον Αντώνη. Στο παρκέ, θα γίνει ένα πραγματικό ντέρμπι, και όλα τα παιχνίδια μεταξύ των δυο ομάδων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλές φορές καταστρέφονται από πολλά πράγματα, και από οπαδούς που κάνουν ηλίθια πράγματα. Πιστεύω πως αυτοί είναι η μειοψηφία των φιλάθλων. Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανένα άλλο ευρωπαϊκό ντέρμπι».
Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ
Στο ντοκιμαντέρ με τις πρωτεύουσες του μπάσκετ, στο επεισόδιο για την Αθήνα, είδαμε πόσος σεβασμός υπάρχει ανάμεσα στις δυο ομάδες, στους παίκτες και στους συλλόγους. Υπάρχει όμως και μεγάλος ανταγωνισμός. Ισχύει αυτό και για τους παίκτες ή μόνο για τους οπαδούς;
Φώτσης: «Σίγουρα, υπάρχει αρκετή πρόοδος. Όσο για τον κόσμο, πιστεύω πως η κατάσταση δεν είναι όπως στο παρελθόν. Ο αριθμός των φιλάθλων που έχουν κακή συμπεριφορά μικραίνει, κι αυτό αρχίζει από τους παίκτες. Είναι ξεκάθαρο πως στο παρκέ υπάρχει μεγάλος σεβασμός και παρότι είμαστε αντίπαλοι, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τη νίκη, έχουμε υπάρξει συμπαίκτες ή γνωριζόμαστε για χρόνια, και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Όλο αυτό, είναι και το νόημα του αθλητισμού, να κάνεις το καλύτερο κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, να βοηθήσεις την ομάδα σου να νικήσει, και τίποτα άλλο. Αυτό είναι που μας ικανοποιεί και μας διασκεδάζει. Πιστεύω πως είναι το καλύτερο μέρος του αθλήματος».
Πρίντεζης: «Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι μια μικρή μερίδα οπαδών δημιουργεί προβλήματα εξωτερικά, ότι αυτό επηρεάζει όλο τον κόσμο. Έχω συναντήσει οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που μιλούν σωστά, που αγαπάνε το μπάσκετ και δεν τους αρέσουν αυτά τα πράγματα που γίνονται. Θέλω να πιστεύω πως η πλειοψηφία σκέφτεται έτσι. Ενας μικρός αριθμός είναι που το καταστρέφει, αλλά δεν πρέπει να επικεντρωθούμε εκεί, όπως είπε κι ο Αντώνης, ανάμεσα στους παίκτες δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι περισσότεροι είμαστε φίλοι, παίζουμε στην Εθνική ομάδα, μένουμε στα ίδια δωμάτια δυο μήνες κάθε καλοκαίρι, ζούμε μαζί, έχουμε τον ίδιο στόχο κάθε καλοκαίρι. Είναι ανούσιο και χαζό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».
Αυτές οι δυο ομάδες έχουν κερδίσει τους πέντε από τους επτά τελευταίους τίτλους στην Ευρωλίγκα. Πόσο καλύτερο κάνει ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό κι αντίστροφα, εξαιτίας και της αντιπαλότητας που υπάρχει ανάμεσά τους και πόσο περήφανοι μπορεί να είναι οι οπαδοί όταν τα καταφέρνετε σε διεθνές επίπεδο;
Φώτσης: «Όταν ο κυριότερος αντίπαλός σου γίνεται καλύτερος, θα πρέπει να γίνεις κι εσύ καλύτερος για να τον νικήσεις. Αν ο Ολυμπιακός ήταν χειρότερος, δεν θα χρειαζόταν να βελτιωθούμε και πολύ γιατί τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και θα μέναμε στάσιμοι. Το repeatτου Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα έχει κάνει τους δυνατούς αντιπάλους του σε Ελλάδα και Ευρώπη να θέλουν να τον νικήσουν και να είναι στη θέση του. Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να βελτιωθείς καθώς δεν αντιμετωπίζεις μια συνηθισμένη ομάδα αλλά μια από τις καλύτερες».
Πρίντεζης: «Έχω την ίδια γνώμη. Όσο είναι δυνατός ο Παναθηναϊκός, εμείς θα προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Παναθηναϊκό. Όταν βλέπεις τον αντίπαλό σου να βελτιώνεται και να πηγαίνει καλά στην Ευρώπη, δίνει κίνητρο στην ομάδα και στον κόσμο, είναι μια θετική πίεση για να πετύχεις περισσότερα».
