Με μια μεγαλειώδη εμφάνιση και εμφατική νίκη με κατοστάρα επί του Παναθηναϊκού, 101-73, ο Ολυμπιακός αντάμειψε τους φιλάθλους του, στο ΣΕΦ, στην επιστροφή τους μετά την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 75%. Σε μία νύχτα των… ρεκόρ, ο Ολυμπιακός ήταν σαρωτικός, «έπνιξε» τον Παναθηναϊκό των πολλών προβλημάτων από το πρώτο λεπτό και ξέφυγε ακόμη και με +35 πόντους (95-60 και 97-62). Η κούραση από το ταξίδι στο Κάουνας και τον αγώνα με τη Ζαλγκίρις μόλις πριν δύο ημέρες δεν μείωσε το υψηλό κίνητρο των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα, που έκαναν ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ της Euroleague. Ο Ολυμπιακός τέλειωσε τον αγώνα με 39 ριμπάουντ (28 ο Παναθηναϊκός) και με 13/29 τρίποντα (7/26 οι «πράσινοι»).

Βεζένκοφ και Σλούκας είχαν από 16 πόντους, ενώ από 13 πόντους πρόσθεσαν οι Μάρτιν, Παπανικολάου και Φαλ για να έρθει η 18η νίκη του Ολυμπιακού (18-10 με τις ρωσικές ομάδες, 17-8 χωρίς τις ρωσικές), στην 30ή αγωνιστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον χωρίς βαθμολογικό κίνητρο Παναθηναϊκό (7-20 με τις ρωσικές, 6-17 χωρίς αυτές), ο Ντάριλ Μέικον πέτυχε 23 πόντους, ο Παπαγιάννης είχε 18 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ 16 πόντους (με 3/9 τρίποντα) σημείωσε ο Νεμάνια Νέντοβιτς.

Ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε για 14η φορά νικητής ενός ευρωπαϊκού ντέρμπι αιωνίων στις 21 φορές που έχουν βρεθεί αντίπαλοι με τον Παναθηναϊκό σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτή ήταν η 7η νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα του σε εννέα «μητέρες των μαχών» στα δικά του… εδάφη. Αυτή ήταν και η 5η νίκη του Γιώργου Μπαρτζώκα στις επτά φορές που έχει υπάρξει όρθιος σε ντέρμπι «αιωνίων» στη Euroleague. Η τελευταία φορά πριν την αποψινή ήταν στον πρώτο γύρο της τρέχουσας σεζόν (17η αγωνιστική, 23/12/2021), στο ΟΑΚΑ, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε του Παναθηναϊκού με 65-84. Δύο ήττες σε ισάριθμες φορές μετρά ο προπονητής των «πρασίνων», Δημήτρης Πρίφτης στην Ευρώπη, που πάντως είχε οδηγήσει σε νίκη τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, στoν πρώτο γύρο της Basket League.

Πριν από το τζάμπολ, οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, έκαναν την απονομή του βραβείου του MVP του Φεβρουαρίου της Euroleague στον Σάσα Βεζένκοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ντίνο Ράτζα, Ντούσαν Βούκτσεβιτς και Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν κάποιοι από τους παλαίμαχους των δύο ομάδων που βρέθηκαν απόψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για να δουν τις πρώην ομάδες του και την ελληνική «μητέρα των μαχών» σε επίπεδο Ευρώπης.

 

 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυναμικά στο ματς και κατάφερε να πάρει μεγάλο προβάδισμα από την αρχή του αγώνα. Παπανικολάου, Φαλ, Γουόκαπ, Βεζένκοφ και Ζαν Σαρλ φόρτωσαν με πόντους το καλάθι του Παναθηναϊκού, ενώ οι «πράσινοι» πήραν σκορ από τους Μποχωρίδη, Νέντοβιτς και Παπαγιάννη. Με τρίποντο του Ντόρσεϊ το σκορ έγινε 22-6, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» δεν έκοψαν τον ρυθμό του και ολοκλήρωσαν μία ονειρική πρώτη περίοδο με το ταμπλό να δείχνει 38-13.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η παραγωγικότητα του Ολυμπιακού έπεσε, ο Παναθηναϊκός σκόραρε περισσότερο με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να ισορροπήσουν και να ολοκληρώσουν την περίοδο με το επί μέρους ισόπαλο σκορ 20-20. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ήδη όμως μεγάλη διαφορά από το πρώτο δεκάλεπτο και έτσι διατηρήθηκαν σε απόσταση ασφαλείας με το σκορ στο 58-33. Για τους «ερυθρόλευκους» ο Χασάν Μάρτιν με τον Κώστα Σλούκα σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στο σκοράρισμα, ενώ βοήθειες έδωσαν και οι Παπανικολάου και ΜακΚίσικ. Για τους «πράσινους» ο Νέντοβιτς, με τον Παπαγιάννη έδωσαν λύσεις, με τον Μέικον και τον Κασελάκη να βρίσκουν τον δρόμο για το καλάθι του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε για ένα τετράλεπτο στην 4η περίοδο. Με τον Μέικον να ευστοχεί δις έξω από τα 6.75, τον Νέντοβιτς να είναι κι αυτός εύστοχος σε τρίποντο και τον Παπαγιάννη θετικό και δύο μέρη του παρκέ, οι «πράσινοι» έδειξαν διάθεση να ξαναμπούν στο παιχνίδι και με επιμέρους σκορ 2-13, έριξαν τη διαφορά στους -14 (60-46). Όμως, με τρίποντο ο Βεζένκοφ έδωσε το έναυσμα στους συμπαίκτες του να επιστρέψουν τη διαφορά στα πρότερα επίπεδα. Σλούκας και Παπανικολάου ήταν άξιοι συμπαραστάτες του Βεζένκοφ, για το 16-3 του Ολυμπιακού, με το οποίο βρέθηκε στο +27 (76-49) στο 30ό λεπτό.

Όλα συνηγορούσαν πως ο Ολυμπιακός θα ήταν ο μεγάλος νικητής του 21ου ευρωπαϊκού ντέρμπι «αιωνίων» στην Ιστορία και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Ολυμπιακός «άγγιξε» ξανά το +30 (83-53) με τρίποντο του Σλούκα, εν συνεχεία το +31 (86-55) από τρίποντο του ΜακΚίσικ ενώ το +33 (90-57) ήταν η μεγαλύτερη διαφορά, μετά από σουτ δύο πόντων του Σάσα Βεζένκοφ. Κι απέμεναν έξι… ολόκληρα λεπτά ακόμη! Νέντοβιτς και Παπανικολάου (αμφότεροι με τρίποντα) διαμόρφωσαν το 93-60, για να καρφώσει ο Χασάν Μάρτιν, 95-60 (+35)! Το 101-73 ήταν το τελικό σκορ, σε έναν αγώνα «μονόλογο» του Ολυμπιακού απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο που θα μείνει στην Ιστορία.

Τα δεκάλεπτα: 38-13, 58-33, 78-51, 101-73.

Ολυμπιακός (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 3 (1), Ντόρσεϊ 7 (1), Βεζένκοφ 16 (1), Ζαν-Σαρλ 8 (2), Έισι, Λαρεντζάκης, Φαλ 13, Σλούκας 16 (3), Μάρτιν 13, Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 13 (3), ΜακΚίσικ 10 (2)

Παναθηναϊκός (Δημήτρης Πρίφτης): Νέντοβιτς 16 (3), Χουγκάζ 2, Μαντζούκας, Σαντ-Ροος, Κασελάκης 4, Μποχωρίδης 6, Καββαδάς 2, Ουάιτ 2, Έβανς, Μέικον 23 (4), Παπαγιάννης 18

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης