Του Βασίλη Τατσιόπουλου
 

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή:  JBL Quantum 600
Συμβατά με: PC / Mac / PlayStation 4 / VR (ασύρματα μέσω dongle)
PC / Mac / PlayStation / VR / Nintendo Switch / Xbox / Mobile (μέσω 3.5mm)
Δοκιμάστηκαν σε: PC / PlayStation 4 / Xbox One

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: 

Τύπος: Ασύρματα/ενσύρματα over-ear ακουστικά
Τύπος ασύρματης σύνδεσης: 2.4 GHz Wireless
Οδηγοί: 50mm Dynamic
Συχνοτικό εύρος: 20 Hz – 20 kHz
Ωμική αντίσταση: 32Ω
Βάρος: 346 γρ.
Σύνδεση: USB-C /  3.5mm jack
Κανάλια: QuantumSURROUND (7.1) / DTS Headphone:X V2.0 (PC)
Διάρκεια Ζωής Μπαταρίας: έως 14 ώρες
Χρόνος φόρτισης: 2 ώρες
Συχνοτική Απόκριση Μικροφώνου: 100 Hz – 10 kHz
Ευαισθησία στο 1 kHZ: 100 dB SPL @1 kHz / 1mW
Ευαισθησία μικροφώνου: -40dBV @1kHz/Pa
Χρώμα: Μαύρο με RGB LED φώτα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τιμή: €159,00 (JBL.com)

 

Ο ήχος είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός video game, που δεν πρέπει να παραμελείται, αφού με τα σωστά εργαλεία μπορεί να αλλάξει τη συνολική εμπειρία αισθητά προς το καλύτερο. Η JBL, γνωστή εταιρεία εξοπλισμού ήχου, έχει πλέον κάνει την είσοδό της στον χώρο του gaming με μερικά headsets σχεδιασμένα για να μας βοηθήσουν να απολαύσουμε το sound design των παιχνιδιών στο έπακρο.  
 

Το headset της JBL με την ονομασία Quantum 600 είναι μία πρόταση μεσαίου κόστους από την εταιρεία, καθώς έχει να προσφέρει φθηνότερα και ακριβότερα αντίστοιχα ακουστικά στη σειρά JBL Quantum, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για gaming. Τα over-ear ακουστικά JBL Quantum 600 συνδέονται ενσύρματα και ασύρματα και προσφέρουν μερικές ξεχωριστές λειτουργίες που έχουν ενδιαφέρον.  
 

Καταρχάς, συνηθίζεται τα gaming ακουστικά να εμφανίζουν «φανταχτερά» εξωτερικά χαρακτηριστικά, με σύγχρονο, κομψό σχεδιασμό και εναλλασσόμενα χρώματα που φωτίζονται με λαμπτήρες LED. Εδώ, η JBL τηρεί τις παραδόσεις, καθώς το Quantum 600 headset δείχνει αρκετά «κουλ». Το μεγαλύτερο μέρος του headset καλύπτεται από πλαστικό, που κοσμείται με όμορφες ανάγλυφες λεπτομέρειες, ενώ το δεξί και αριστερό ακουστικό ενώνονται με μαλακό, υφασμάτινο μαξιλαράκι, που συμβάλλει στην άνεση του χρήστη. Παρόμοιο μαξιλαράκι βρίσκουμε και στο εσωτερικό κάθε ακουστικού, με άνετη εφαρμογή στο αυτί και καλοδεχούμενη απομόνωση θορύβου όταν τα φοράμε. Η εμφάνιση είναι ακόμα πιο όμορφη εξαιτίας των καλωδίων, είτε όσων βρίσκονται πάνω στα ακουστικά είτε αυτών της φόρτισης και της σύνδεσης μέσω jack, που δίνουν την αίσθηση «πλεκτού» και έχουν πορτοκαλί λεπτομέρειες σε μαύρο φόντο. 
 

Στην εξωτερική μεριά των ακουστικών βρίσκουμε από ένα λογότυπο της JBL, σκαλιστό και περιτριγυρισμένο με ανάγλυφες λεπτομέρειες, και φωτιζόμενο από RGB LED φώτα, των οποίων τα μοτίβα και τα χρώματα μπορούμε να παραμετροποιήσουμε μέσω της εφαρμογής του headset, την οποία κατεβάζουμε από εδώ. Εκτός από αυτά τα φώτα, το headset περιλαμβάνει κάποια ακόμα, που χρησιμοποιούνται ως ενδείξεις on/off και λειτουργίας του μικροφώνου. Στο εσωτερικό μέρος του κάθε ακουστικού βρίσκονται ενδείξεις μεγάλου μεγέθους που αναγράφουν L και R και βοηθούν στο να βρίσκουμε αμέσως τη σωστή πλευρά χρήσης όταν τα φοράμε στο κεφάλι.
 

Το δεξί ακουστικό έχει στο κάτω μέρος του τον διακόπτη power on/off ενώ το αριστερό έχει μία θύρα USB Type-C και το jack των 3.55mm, αλλά και δύο ροδέλες ρύθμισης της έντασης του ήχου και ένα πλήκτρο σίγασης του μικροφώνου. Η ρύθμιση της έντασης παρέχει δύο ροδέλες, επειδή τα JBL Quantum 600 παρουσιάζουν μία ευπρόσδεκτη λειτουργία, που μας επιτρέπει να αυξομειώσουμε την ένταση του γενικότερου ήχου που έρχεται στα αυτιά μας, αλλά και να εναλλάσσουμε το focus μεταξύ των ήχων ενός παιχνιδιού και εκείνων του voice-chat.
 

Πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή, που βοηθά ιδιαίτερα σε online multiplayer τίτλους, αφού μπορούμε άμεσα και γρήγορα να επιλέξουμε πόσο δυνατά θέλουμε να ακούμε τους συμπαίκτες μας και πόσο τη μουσική και τα ηχητικά εφέ του παιχνιδιού. Δοκίμασα τη λειτουργία αυτή παίζοντας διάφορους τίτλους online, σε PC και PlayStation 4, και έμεινα πλήρως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, και όσον αφορά στον ήχο αλλά και στη λειτουργικότητα, ενώ είναι και μία επιλογή που τονίζει τον gaming χαρακτήρα του headset. Αν παίζουμε σε PC, μπορούμε να ρυθμίσουμε τα χαρακτηριστικά αυτά και μέσω της εφαρμογής. 
 

Την ίδια λογική ακολουθεί και το μικρόφωνο του headset, που ενεργοποιείται αυτόματα μόλις το μετακινήσουμε μπροστά στο στόμα και σβήνει όταν το σηκώσουμε στην αρχική του θέση. Έτσι, μπορούμε, εκτός της εναλλαγής του ήχου μεταξύ chat και in-game ήχων, να επιλέγουμε πότε θέλουμε εμείς να ακουγόμαστε και πότε όχι, με μία απλή κίνηση. Μία πολύ βολική προσέγγιση, που λύνει τα χέρια του παίκτη και του επιτρέπει να συνομιλεί με τους συμπαίκτες του εύκολα και με άνεση.  

Η εφαρμογή, που ονομάζεται QuantumEngine, είναι επαρκής στο περιεχόμενο και εύχρηστη, όμως παρουσιάζονται μερικά προβλήματα. Αρχικά, σε PC, παρόλο που μπορούμε να συνδέσουμε το headset μέσω του USB Type-C, το app λειτουργεί μόνο μέσω της σύνδεσης με το dongle. Έτσι, αν και σε γενικές γραμμές οι συνδέσεις και η λειτουργικότητα της εφαρμογής είναι απροβλημάτιστες, όταν χρειάστηκε να κάνω τα update στο software, εμφανίστηκαν κάποια κολλήματα και οι αναβαθμίσεις δεν ολοκληρώνονταν. Το πρόβλημα λύθηκε με διαδοχικές προσπάθειες, χωρίς καμία αλλαγή στις ρυθμίσεις και το setup, ενώ υπήρξαν και κάποιες φορές που το PC δεν αναγνώριζε τα ακουστικά και αναγκάστηκα να πραγματοποιήσω την πάγια τακτική επιδιόρθωσης του βάλε-βγάλε.
 

Το JBL Quantum 600 headset συνδέεται ενσύρματα μέσω του jack των 3.55mm και ασύρματα με το USB dongle που περιέχεται στη συσκευασία, για ασύρματη συνδεσιμότητα στα 2.4 GHz. Η επιλογή αυτή στοχεύει επίσης στη διευκόλυνση του gamer, καθώς είναι άμεση, εύκολη και βοηθά στην αποφυγή καθυστερήσεων του ήχου, που είναι σημαντική όταν παίζουμε online παιχνίδια. Η σύνδεση γίνεται άμεσα, αφού αρκεί να εισάγουμε το dongle σε μία θύρα USB στο PC ή το PlayStation 4 μας και να ανοίξουμε τα ακουστικά. Υπάρχει και μία λειτουργία pairing, αλλά δεν τη χρειάστηκα ποτέ, αφού η σύνδεση λειτούργησε άψογα και άμεσα σε κάθε περίπτωση.  
 

Δυστυχώς, εδώ παρουσιάζεται μία από τις ελλείψεις του Quantum 600 headset, καθώς η ασύρματη σύνδεση μέσω του dongle περιορίζεται στη χρήση με PC, Mac και PS4. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ακουστικά με κάποια άλλη πλατφόρμα, θα πρέπει να αρκεστούμε στη σύνδεση μέσω του jack, ενώ, επίσης, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την εφαρμογή σε πλατφόρμες εκτός των Windows και έτσι λείπουν αρκετές λειτουργίες, αλλά και η δυνατότητα παραμετροποίησης.
 

Η θύρα USB Type-C χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη φόρτιση, και δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των ακουστικών με το dongle ενώ αυτά φορτίζουν. Ωστόσο, η ταχύτητα της φόρτισης είναι γρήγορη και η μπαταρία διαρκεί περίπου 10-14 ώρες, ανάλογα με το αν έχουμε ανοιχτά τα LED φώτα. Η διάρκεια της μπαταρίας δεν είναι πολύ μεγάλη, όμως τα ακουστικά προορίζονται για χρήση μέσα στο σπίτι και η γρήγορη φόρτιση καταφέρνει να μειώσει τα όποια προβλήματα, όμως για έναν gamer που αφιερώνει πολλές ώρες online, ενδέχεται να εμφανιστούν ενοχλήσεις και να χρειαστεί να αφαιρέσει τα ακουστικά in-game για να τα φορτίσει, αν δεν έχει υπολογίσει σωστά τον χρόνο εκ των προτέρων.  
 

Η εφαρμογή στα Windows μάς δίνει τη δυνατότητα να μεταβάλουμε τις ρυθμίσεις του ήχου, όπως τη ρύθμιση του equalizer και την εναλλαγή μεταξύ DTS surround ήχου και 7.1, που εδώ ονομάζεται quantumSurround. Αν παίζουμε σε PS4, υπάρχουν περιορισμοί, καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτές τις ρυθμίσεις. Η λειτουργία JBL quantumSurround προσομοιώνει τον ήχο 7.1 surround και καταφέρνει να αναπαράγει ένα ευρύτερο χωρικό περιβάλλον ήχου. Έτσι, παίζοντας σε αυτό το mode, μπορούμε να αντιληφθούμε την κατεύθυνση των ήχων, να εντοπίσουμε από πού έρχονται τα βήματα ενός εχθρού, να ακούσουμε έναν πυροβολισμό και να τον τοποθετήσουμε νοητά στον χώρο. Οι επιδόσεις είναι πολύ αξιόλογες και, σε όσα παιχνίδια δοκίμασα σε PC, τα αποτελέσματα απόλυτα ικανοποιητικά, ιδίως σε τίτλους τρόμου και σε online shooters, όπου ο ήχος έχει και ιδιαίτερη σημασία.  
 

Δυστυχώς, το quantumSurround λειτουργεί μόνο με παιχνίδια σε PC και αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή της JBL. Παίζοντας σε PS4 έχουμε stereo ήχο που είναι ικανοποιητικός, αλλά διαφέρει από την αναπαραγωγή των χωρικών ήχων του quantumSurround, και είναι υποδεέστερος. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει πως δεν θα απολαύσετε τα παιχνίδια σας σε PS4. Δοκίμασα μία ευρεία γκάμα τίτλων, από το Sayonara Wild Hearts και το Tetris Effect, μέχρι το Amnesia: Rebirth και το Ghost of Tsushima, και έμεινα ικανοποιημένος. Οι λεπτομέρειες ambient ήχων, σε όλα τα modes του headset, είναι ιδιαίτερα ευκρινείς στο αυτί σε διάφορες αποστάσεις, η μουσική ξεχωρίζει και η ποιότητα είναι καθαρή. Οι χαμηλές συχνότητες είναι ανυψωμένες, τα μπάσα ιδιαίτερα έντονα (εδώ έγκειται θέμα προσωπικής προτίμησης), και οι υψηλές κάπως χαμηλωμένες. Ο ήχος στη μέγιστη έντασή του δεν είναι πολύ δυνατός, αλλά όχι σε σημείο να ενοχλεί. Το JBL Quantum 600 έχει εύρος απόκρισης συχνότητας 20-20,000Hz και οδηγούς των 50 mm.
 

Παίζοντας το Ghost of Tsushima του PlayStation 4, ειδικά, και μάλιστα το Legends online mode, μπόρεσα να εκμεταλλευτώ το μικρόφωνο και την εναλλαγή μεταξύ chat και gaming ήχων, ενώ παράλληλα απολάμβανα τον εξαιρετικό ήχο του τίτλου, ακούγοντας τις φωνές των χαρακτήρων πεντακάθαρα, τους ήχους του περιβάλλοντος ρεαλιστικά, και ταυτόχρονα συνομιλώντας με συμπαίκτες από πάνω, χωρίς να δημιουργούνται κανενός είδους προβλήματα. Η ποιότητα του ήχου που δίνει το μικρόφωνο είναι επίσης πλήρως ικανοποιητική, και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άνετα για τις -ιδιαίτερα χρήσιμες σε αυτήν την περίοδο- απομακρυσμένες συνομιλίες με φίλους ή συναδέλφους. 
 

 Αν χρησιμοποιήσετε το Quantum 600 headset για να ακούσετε μουσική, θα μείνετε ικανοποιημένοι σίγουρα, παρόλο που τα ακουστικά δεν εστιάζουν εδώ, αλλά στο gaming. Οι επιδόσεις του είναι επαρκείς και προκύπτει μία βολική ισορροπία, καθώς δεν χρειάζεται να αλλάζετε ακουστικά αν θέλετε να ακούσετε μουσική ή να δείτε μία τηλεοπτική σειρά όταν κάνετε διάλειμμα από το gaming. 
 

Συμπέρασμα

Τελικά, το JBL Quantum 600 headset δίνει πολύ αξιόλογα αποτελέσματα, είτε ενσύρματο είτε ασύρματο. Η ασύρματη συνδεσιμότητα εξασφαλίζει ήχο χωρίς καθυστερήσεις, κάτι πολύ σημαντικό για χρήση σε gaming πλατφόρμες, που είναι και ο στόχος του headset. Επίσης, η αναπαραγωγή των ήχων εξομoιώνει επαρκώς το surround περιβάλλον. Ο σχεδιασμός είναι όμορφος και λειτουργικός, και παρέχει μερικές δυνατότητες που βοηθούν πολύ στο gaming και ανεβάζουν αρκετά την εμπειρία. Με βασικά προβλήματά του την απουσία ασύρματης συνδεσιμότητας σε κάποιες πλατφόρμες και τη μέτρια διάρκεια της μπαταρίας, το Quantum 600 είναι ένα headset που θα σας λύσει τα χέρια στο gaming, ενώ αποδίδει ικανοποιητικά και σε άλλες χρήσεις, όπως η μουσική και οι ταινίες.  
 

Βαθμολογία:  8/10

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης