Τα remaster και τα remakes παλαιότερων παιχνιδιών έχουν αυξηθεί σε πλήθος τα τελευταία χρόνια, είτε γιατί πλέον ευνοούν οι συνθήκες για την αναδημιουργία των τίτλων στους οποίους βασίζονται, είτε γιατί κάποιες εταιρείες τα βλέπουν σαν μια ευκαιρία για εύκολο κέρδος.
 

Δεν είναι μυστικό ότι η Nintendo ενδιάμεσα από τα «κανονικά» της παιχνίδια Pokémon, φροντίζει να κυκλοφορεί και remakes παλαιότερων τίτλων. Έχοντας βγάλει ήδη remakes για τις τρεις πρώτες γενιές Pokémon, ήταν η σειρά των Diamond/Pearl να λάβουν την αναβάθμιση που τους αξίζει, καθώς πρόκειται για μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς. Έτσι παράλληλα με το ολοκαίνουργιο και διαφορετικό Pokémon Legends: Arceus που θα κυκλοφορήσει σε δυο μήνες, η ILCA (για πρώτη φορά απουσιάζει η Game Freak) παρέα με τη Nintendo μας παρουσιάζουν τις Shining Pearl και Brilliant Diamond.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, όσοι έχετε παίξει τις original Pearl/Diamond/Platinum, δεν θα βρείτε ιδιαίτερες διαφορές σε αυτά τα remakes, καθώς αποτελούν τα ίδια παιχνίδια με αυτά που κυκλοφόρησαν το 2007, με μερικές προσεγμένες αλλαγές. Με λίγα λόγια, ετοιμαστείτε να παίξετε παιχνίδια που «κουβαλούν» 14 χρόνια στην πλάτη τους, με ομορφότερο «περιτύλιγμα».
 

Εκτός του τεχνικού τομέα, που είναι η βασική διαφοροποίηση με τα original παιχνίδια, στα remakes θα βρείτε μερικές ενδιαφέρουσες προσθήκες. Κατ’ αρχήν, όπως συμβαίνει από τις Sun/Moon οι HM επιθέσεις δεν χρειάζονται κάποιο Pokémon για να τις μάθει, απεναντίας μέσω μιας ειδικής εφαρμογής μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή, αρκεί να τις έχετε ξεκλειδώσει. Παράλληλα, όπως και στα προηγούμενα πρόσφατα παιχνίδια, έχετε πρόσβαση σε όλα τα Pokémon σας οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να τρέχετε στα Pokémon Centers.
 

Ίσως η σημαντικότερη αλλαγή έρχεται με την ανανέωση του Underground κόσμου. Στα αρχικά παιχνίδια ο παίκτης είχε την δυνατότητα να κατέβει κάτω από το έδαφος, σε ένα υπόγειο κόσμο γεμάτο δραστηριότητες και σπανιότερα Pokémon. Πλέον αυτός ο κόσμος λέγεται Grand Underground και όπως υποδηλώνει το όνομα του έχει μεγαλώσει και επεκταθεί αρκετά. Οι περιοχές πλέον είναι δεκάδες και όχι μόνο έξι που ήταν στις Pearl/Diamond και τα Pokémon φαίνονται κανονικά, άρα μπορούμε να διαλέξουμε ποιο θα πιάσουμε. Τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε βάσεις με άλλους παίκτες, ενώ μπορείτε να σκάψετε για να βρείτε σπάνια αντικείμενα και απολιθώματα. Το Grand Underground δεν επηρεάζει σημαντικά τον πυρήνα του παιχνιδιού, αλλά πρόκειται για μια ευχάριστη και καλοδεχούμενη αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλη κουβέντα σηκώνει η επιλογή του EXP Share που για μια ακόμη φορά βρίσκεται ενεργό από το πρώτο δευτερόλεπτο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης. Με λίγα λόγια, το experience που μαζεύετε από τις μάχες διαμοιράζεται σε όλα τα Pokémon της ομάδας σας, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να πολεμήσουν. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, καταλύει τον όρο της «εκπαίδευσης» και κάνει το παιχνίδι πανεύκολο. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε ότι μόνο στους Elite Four βρήκαμε Pokémon κοντά στο level των δικών μας, καθώς σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι βρισκόμασταν 6-10 level παραπάνω από τους αντιπάλους μας. Αυτό κάνει οριακά αδιάφορη την εμπειρία και θα έπρεπε να υπάρχει επιλογή on/off για να μπορέσει να παίξει ο κάθε παίκτης όπως θέλει.
 

Τέλος, λάμπει δια της απουσίας του το περιεχόμενο της Pokémon Platinum, η οποία έφερε αρκετές βελτιώσεις, ενδιαφέρον σενάριο και το Battle Frontier. Η ILCA και η Nintendo για κάποιον λόγο προσπέρασαν την καλύτερη έκδοση της 4ης γενιάς και αποφάσισαν να κάνουν remake τις δυο βασικές κασέτες, αφήνοντας το καλύτερο κομμάτι εκτός. Ευτυχώς όμως προστέθηκαν νέες επιθέσεις, ο νέος τύπος fairy και νέα αντικείμενα για να κρατούν τα Pokémon στις μάχες, πράγματα που δεν υπήρχαν στις original κασέτες.
 

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχουν υποστεί τα παιχνίδια του 2007 είναι προφανώς ο πλήρης επανασχεδιασμός τους. Η αναβάθμιση είναι παραπάνω από επαρκής και κρατάει αρκετά το feeling των πρωτότυπων τίτλων. Αν και η νέα chibi εμφάνιση των χαρακτήρων έχει διχάσει το κοινό, εμάς μας άρεσε και τη βρήκαμε ταιριαστή στα παιχνίδια Pokémon. Εντύπωση προκαλούν τα σύννεφα που ταξιδεύουν real-time και φαίνονται οι αλλαγές στις σκιάσεις ακόμα και μέσα στις μάχες, αλλά και οι αντανακλάσεις σε νερό και πλακάκια.
 

Οι Shining Pearl και Brilliant Diamond αποτελούν παιχνίδια, που βασίζονται στη νοσταλγία, τα οποία κατά κύριο λόγο θα τα χαρούν όσοι έχουν παίξει και τα πρωτότυπα και κατά δεύτερο λόγο θα τραβήξουν νέο κόσμο στο franchise. H ILCA έκανε εξαιρετική δουλειά στη μεταφορά των τίτλων στη νέα εποχή, αν και δεν πήρε ιδιαίτερο ρίσκο, αφήνοντας το βασικό περιεχόμενο απαράλλαχτο. Οι quality of life αλλαγές και οι προσεγμένες προσθήκες φέρνουν την κορυφαία 4η γενιά στο Nintendo Switch, όπως της αρμόζει. Αν έλειπε και ο βραχνάς του EXP Share, σίγουρα θα νιώθαμε περισσότερο… εκπαιδευτές και δεν θα κάναμε απλά μια ακόμα βόλτα στη Sinnoh.
 

Βαθμολογία

Πληροφορίες‌


Τίτλος:‌ Pokémon Brilliant Diamond / Pokémon Shining Pearl
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Nintendo Switch
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ ILCA
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Nintendo / The Pokémon Company
Είδος:‌ RPG
Ηλικίες:‌ 7+‌ ‌
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 19 Νοεμβρίου 2021

 

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης