Του Παύλου Κρούστη

Ο θρυλικός νίντζα, Ryu Hayabusa, επιστρέφει. Αυτήν τη φορά όμως δεν έρχεται σε νέο παιχνίδι, αλλά σε μια συλλογή που περιλαμβάνει τις βελτιωμένες εκδόσεις των τριών πιο πρόσφατων περιπετειών του, οι οποίες κυκλοφόρησαν από το 2004 μέχρι το 2013. Η Koei Tecmo αποφάσισε να φέρει τους 3 τίτλους -μέσω απλών ports στην ουσία, αφού δεν υπάρχει κάποιο remaster- στην τεράστια βάση χρηστών των PS4/Xbox One (και PC μέσω επανέκδοσης).
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

H σειρά «γεννήθηκε» το 1988 και ήδη από το πρώτο παιχνίδι απαιτούσε γρήγορα αντανακλαστικά από τον παίκτη, με τη δυσκολία να γίνεται εμπόδιο για πολλούς. Το 2004 ήρθε το πρώτο παιχνίδι της «μοντέρνας» εποχής, σε 3D περιβάλλον από την Team Ninja, η οποία δημιούργησε όχι μόνο έναν θρυλικό τίτλο που κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των fans και να διατηρήσει το γνωστό επίπεδο δυσκολίας, αλλά και να επαναπροσδιορίσει τα στάνταρ για τα μοντέρνα action games, μαζί ακόμα ίσως  με το Devil May Cry και το God of War.
 

Εν αντιθέσει με τα παραπάνω παιχνίδια βέβαια, το Ninja Gaiden δεν αποσκοπούσε στην τρομερή υπερβολή που χαρακτήριζε τους άλλους τίτλους, αλλά στην τακτική, τις αποφυγές, το block, το σωστό timing και γενικότερα πάντα αποτελούσε την πιο… «εκλεπτυσμένη» μορφή του είδους. Δεν είναι για button-mashing. Η αφοσίωση του παίκτη είναι δεδομένη, αν θέλουμε να υπάρξει πρόοδος. Παράλληλα, υπάρχει σενάριο και cutscenes, που μπορεί να μην έχουν τον πρώτο ρόλο, όμως είναι εκεί για να τραβήξουν περαιτέρω το ενδιαφέρον του παίκτη.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τη δυσκολία όμως, είναι εξαιρετικά δίκαιο. Η αστραπιαία απόκριση του χειρισμού και ο γενικότερος σχεδιασμός του τίτλου δείχνουν ότι το πρώτο παιχνίδι της μοντέρνας σειράς ήταν πιθανώς και το κορυφαίο, καθώς όλα τα στοιχεία συμβάλλουν στο να κάνουν τον παίκτη καλύτερο. Έτσι όπως κάνουν όλα τα «μεγάλα» παιχνίδια.

Η έκδοση που  υπάρχει στο πακέτο είναι το Ninja Gaiden Sigma. Πρόκειται για βελτιωμένη επανέκδοση του Ninja Gaiden Black που είχε κυκλοφορήσει αρχικά στο Xbox και φέρνει διορθώσεις και προσθήκες σε αρκετά σημεία, όπως για παράδειγμα τα νέα διπλά σπαθιά, που εμπλουτίζουν το gameplay.

To Ninja Gaiden Sigma εύκολα χαρακτηρίζεται διαχρονικό. Ο βασικός λόγος είναι τα 3D hack ‘n’ slash δεν έχουν αλλάξει πολύ από τότε, αλλά από την άλλη, αυτό συμβαίνει διότι ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί το μεγαλείο τίτλων σαν το πρώτο Ninja Gaiden. Σε συνδυασμό με το άψογο game design, ο Tomonobu Itagaki, κάπου εκεί, έφτιαξε πιθανώς τον καλύτερο τίτλο της καριέρας του.
 

Ο δεύτερος τίτλος ανέβασε τον πήχη. Τα production values ανέβηκαν, τα όπλα και οι εχθροί πολλαπλασιάστηκαν και η δυσκολία παρέμεινε εκεί που ήταν. Το Ninja Gaiden 2 δεν επαναπροσδιόρισε το είδος, όπως έκανε ο πρώτος τίτλος και γι’ αυτό δεν αναφέρεται συχνά σε σχέση με τον πρώτο, όμως αποτελεί σημαντική βελτίωση σε πολλαπλά σημεία, ακόμη κι αν ο σχεδιασμός δεν είναι τόσο άρτιος όσο του αρχικού. Η έκδοση που περιλαμβάνεται είναι και πάλι η Sigma, που διόρθωσε κάποια προβλήματα σε σχέση με την έκδοση του Xbox 360, ενώ δίνει και επιπλέον χαρακτήρες σε νέα κεφάλαια. Είναι πιο γραμμικό σε σχέση με το πρώτο, αλλά οι μάχες είναι πολύ πιο απολαυστικές, καθώς απαιτούν και πάλι μεθοδικότητα.

Το τρίτο παιχνίδι της σειράς δεν έφτασε ποτέ το στάτους των πρώτων δύο, παρότι δεν υπήρξε τεράστια αλλαγή πλεύσης. Επέλεξε όμως να πάρει κάποιο ρίσκο. Δυστυχώς, υπέφερε από πολλαπλά προβλήματα στην αρχική του έκδοση, με αρκετές λανθασμένες επιλογές στην επιτυχημένη υπάρχουσα φόρμουλα. Η επανέκδοση με τον υπότιτλο “Razor’s Edge” διόρθωσε πολλά από αυτά, αλλά παραμένει σίγουρο ο πιο αδύναμος από τους τρεις τίτλους.
 

Η συλλογή περιλαμβάνει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως ένα πιο εύκολο επίπεδο δυσκολίας, ένα νέο mode ταχύτητας στο Ninja Gaiden 2 και όλοι οι τίτλοι περιλαμβάνουν όλα τα DLCs που είχαν κυκλοφορήσει (κοστούμια, extra modes). Λείπουν τα online modes, η απουσία των οποίων σίγουρα δεν ενοχλεί κανέναν ιδιαίτερα.
 

Όσον αφορά στις επιδόσεις, έχουμε 60fps σε όλες τις εκδόσεις, με τις αναλύσεις να κυμαίνονται από 720p για το Switch, έως και καθαρό 4Κ για τις εκδόσεις Xbox One X και PS4 Pro. Δεν υπάρχουν native εκδόσεις για Xbox Series X|S ή PS5, όμως φυσικά και μπορούν να παιχτούν εκεί μέσω backwards compatibility.
 

H τιμή της συλλογής είναι οκ για το προσφερόμενο περιεχόμενο. Περιλαμβάνονται τα τρία βασικά παιχνίδια από μια σειρά που όρισε το είδος της και το σημαντικότερο είναι ότι ακόμη και σήμερα παίζονται πάρα πολύ άνετα. Θα θέλαμε σίγουρα καλύτερη περιποίηση σε μια τόσο σημαντική τριλογία, όμως μάλλον η εταιρεία να «τεστάρει τα νερά» για κάποια πιθανή αναβίωση. Οι χρήστες Xbox δεν έχουν κάποιο κίνητρο να προβούν στην αγορά της συλλογής, αν είναι ήδη κάτοχοι των προηγούμενων, αφού και τα 3 έχουν λάβει βελτιώσεις δωρεάν και δεν διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τη συλλογή (όσον αφορά στον τεχνικό τομέα). Παρ’ όλα αυτά το συγκεκριμένο πακέτο για όσους δεν έχουν ήδη τα παιχνίδια σε κάποια άλλη μορφή, προτείνεται εύκολα. Αν όχι για όλους, σίγουρα για τους φαν του είδους.
 

Βαθμολογία

 


 

Πληροφορίες‌

Τίτλος:‌ Ninja Gaiden: Master Collection
Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PlayStation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ Xbox Series X
Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Team Ninja
Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Koei Tecmo
Είδος:‌ Action-adventure / Hack ‘n’ Slash
Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 10 Ιουνίου 2021

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης