Του Παύλου Κρούστη
 

To Wii Sports του 2006 ήταν ένα παιχνίδι-φαινόμενο. Κυριολεκτικά έφερε την επανάσταση στο gaming, καθόρισε την εικόνα του Nintendo Wii και πρακτικά οδήγησε τη βιομηχανία προς τα motion controls για τα επόμενα χρόνια. Δεν ήταν η καλύτερη υλοποίηση, ούτε η πιο άρτια, όμως κατάφερε να πουλήσει σχεδόν 83 εκατ. αντίτυπα μέχρι σήμερα με τις ιδέες και τη φινέτσα του, κάτι που το τοποθετεί στην 4η θέση των εμπορικότερων παιχνιδιών όλων των εποχών, πίσω μόνο από τα Minecraft, Grand Theft Auto V και Tetris.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μαγεία του οφειλόταν στην απίστευτη διαισθητική του φύση, που επέτρεπε σε κάθε τύπο παίκτη να πιάσει ένα χειριστήριο και να απολαύσει το παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας παρεμφερείς κινήσεις με τα πραγματικά αθλήματα, οι χρήστες μπορούσαν να απολαύσουν μόνοι ή με παρέα μερικές από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες στο Nintendo Wii.
 

 

Φυσικά, ήρθαν και συνέχειες μετά από την τεράστια επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού, χωρίς όμως να διαφέρουν σημαντικά, προσθέτοντας μόλις μερικές νέες λειτουργίες και αθλήματα. Με την κυκλοφορία του Nintendo Switch, οι προϋποθέσεις για την επαναφορά του franchise ήταν οι σωστές. Για κάποιον λόγο, αντί να δούμε το Nintendo Switch Sports να κυκλοφορεί μαζί με την κονσόλα το 2017 και να προκαλεί έναν αντίστοιχο χαμό με το 2006, έπρεπε να πάρουμε το… όχι ιδιαίτερα ελκυστικό 1-2 Switch και να περιμένουμε 5 χρόνια για το νέο παιχνίδι της σειράς.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τα άγνωστα κίνητρα για τις κινήσεις της Nintendo, το παιχνίδι τελικά κυκλοφορεί στα καταστήματα. Τι έχει να προσφέρει; Μπορεί να φτάσει την αίγλη του Wii Sports;
 

Οι περίεργες αποφάσεις συνεχίζονται, με τη Nintendo να συμπεριλαμβάνει μόλις 6 αθλήματα στο πακέτο, το οποίο τουλάχιστον έρχεται στη μειωμένη τιμή των €40. Μάλιστα, μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα μαζί με ένα αξεσουάρ που το συνοδεύει στα €52 και προσφέρει έναν επιπλέον τρόπο χρήσης για το ποδόσφαιρο, που είναι ένα από τα αθλήματα του τίτλου.
 

Η πρώτη εικόνα του παιχνιδιού είναι απογοητευτική. Καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα άβαταρ μέσα από ελάχιστες επιλογές, ενώ δίνεται τουλάχιστον η επιλογή να χρησιμοποιηθεί το Mii, μια μορφή παλαιότερου άβαταρ της Nintendo, που θα ξυπνήσει τη νοσταλγία τουλάχιστον. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι τα φτωχά μενού με τις λειτουργίες…
 

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί είτε από έναν παίκτη, είτε από περισσότερους, τόσο σε τοπικό παιχνίδι, όσο και σε online. Σε όλα τα επίπεδα όμως έχουμε παράπονα, τα οποία σχετίζονται στο σύνολό τους με την έλλειψη περιεχομένου. Το Switch Sports διαθέτει μόλις 6 αθλήματα, εκ των οποίων τα 3 είναι νέα και τα υπόλοιπα τα έχουμε δει σε παλαιότερους τίτλους, με κάποιες μικρές παραλλαγές.
 

Έχουμε τένις, μπόουλινγκ και ξιφομαχίες (chanbara) που έρχονται με στοιχεία από τα παλιά παιχνίδια και ποδόσφαιρο, βόλεϊ και μπάντμιντον, που είναι οι νέες δραστηριότητες. Δεν είναι το ίδιο ενδιαφέροντα όλα τα σπορ, καθώς κάποια, όπως το μπόουλινγκ, δείχνουν μεγαλύτερο βάθος στους μηχανισμούς τους και αυτόματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα, ενώ άλλα, όπως το μπάντμιντον δεν φέρνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση, ειδικότερα από τη στιγμή που υπάρχει και το τένις στο πακέτο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι όσο διασκεδαστικό θα περίμενε κάποιος, όμως έχει κάποιο βάθος, ενώ το περιφερειακό (leg strap) που σας επιτρέπει να δέσετε το χειριστήριο στον μηρό σας, δεν προσφέρει αρκετή ακρίβεια για το shoot-out mode που σας επιτρέπει να παίξετε.
 

Όλα τα αθλήματα μπορούν να προσφέρουν ικανοποίηση, είτε μέσω συνεργασίας, είτε μέσω ανταγωνισμού, όμως το βάθος του μπόουλινγκ είναι ίσως το μόνο που θυμίζει τα παλαιότερα μεγαλεία. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθεί και το γκολφ, το οποίο ήταν αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα.

Η σύγκριση με τις παλαιότερες εκδόσεις δεν είναι σωστή έως τώρα, καθώς δεν έχουμε αναφερθεί στον ιδιαίτερα ποιοτικότερο χειρισμό, που επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια, αν και όχι στο σημείο που θα θέλαμε, και σίγουρα μεγαλύτερη αμεσότητα. Το lag στις κινήσεις είναι σαφώς μικρότερο και κατά συνέπεια νιώθουμε περισσότερο πως όντως έχουμε διάδραση με το περιβάλλον, παρά ότι τραβάμε κάποιο αντικείμενο με το ζόρι, όπως παλιότερα.
 

Στον μικρό αριθμό αθλημάτων έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ποικιλία λειτουργιών για έναν παίκτη. Δεν υπάρχουν επιβραβεύσεις και το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι στην ουσία να παίξει έναν αγώνα.
 

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σαφώς το main mode έρχεται με το online. Είτε παίζετε με φίλους, είτε με αγνώστους, σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορείτε να παίξετε και ranked και σε τουρνουά, αλλά και να κερδίσετε ρούχα και αντικείμενα για να φορέσετε στον χαρακτήρα σας. Ναι, η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το single player mode, αλλά και πάλι κρίνεται λειψό.

To Nintendo Switch Sports θα μπορούσε να γίνει τεράστιο. Θα μπορούσε να φέρει ξανά την επανάσταση ή έστω να δημιουργήσει και πάλι μια φανατική κοινότητα. Για κάποιον λόγο όμως, η Nintendo δεν το φρόντισε όσο φροντίζει τα υπόλοιπα προϊόντα της. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τίτλος έρχεται με τεχνικά προβλήματα, αλλά έρχεται με λιγότερα modes και λιγότερες ιδέες απ’ ό,τι θα περιμέναμε από ένα τέτοιο franchise. Η κατάσταση θα μπορούσε να διορθωθεί με μερικά updates που θα έφερναν νέα αθλήματα και νέα modes, όμως μέχρι να γίνει αυτό, είναι σχετικά δύσκολο να το προτείνουμε, ακόμη και με μειωμένη τιμή.

Βαθμολογία

Πληροφορίες

Τίτλος: Nintendo Switch Sports
Διαθέσιμο σε: Nintendo Switch
Δοκιμάστηκε σε: Nintendo Switch
Εταιρεία Ανάπτυξης: Nintendo EPD
Εκδότρια Εταιρεία: Nintendo
Είδος: Action / Platformer
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 29 Απριλίου 2022
Ηλικίες: 7+
 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης