Του Παύλου Κρούστη
 

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε ένα τηλέφωνο, που αποτελεί τον διάδοχο μιας εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς. Πρόκειται για το Samsung Galaxy A53, το οποίο βρήκαμε ότι συμπληρώνει όλα τα σωστά κουτάκια. Αυτήν τη φορά ήρθε η ώρα να δούμε τον άμεσο ανταγωνιστή του, την έτερη δημοφιλέστατη σειρά Redmi Note και συγκεκριμένα το νέο μοντέλο της, το Redmi Note 11 Pro+. Είναι βέβαιο πως οι δύο αυτές συσκευές θα κατακλύσουν την αγορά. Πώς στέκεται λοιπόν η δημοφιλής σειρά της Xiaomi απέναντι στην αντίστοιχη της Samsung;
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την πρώτη ματιά αντιλαμβανόμαστε ότι η μεσαία κατηγορία (mid-range) έχει πάρει φωτιά. Οι συσκευές που βρίσκουμε σε αυτό το εύρος τιμών (περίπου 250-500 ευρώ) τα τελευταία 2 χρόνια έχουν εκτοξευθεί ποιοτικά, προσφέροντας χαρακτηριστικά που παλιότερα θα βλέπαμε μόνο σε ναυαρχίδες των 1.000 ευρώ. Κι όμως, κορυφαία χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η φόρτιση στα 120W, περνούν πλέον και σε αυτήν την κατηγορία, φροντίζοντας τους καταναλωτές που αποζητούν μια πλήρη εμπειρία σε λογικό κόστος. Το Redmi Note 11 Pro+ βρίσκεται σε αυτήν την αιχμή και αυτό γίνεται αντιληπτό από τη στιγμή που θα αποσφραγίσετε το κουτί του.
 

 

Σχεδιασμός / Οθόνη / Επιδόσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη εικόνα του σχεδιασμού του Redmi Note 11 Pro+ είναι αυτή ενός «μπαμπάτσικου» κινητού. Είναι σχετικά βαρύ, στα 204 γρ., με τον ανταγωνισμό να είναι στα 170-180 γρ. περίπου, ενώ φαίνεται πιο ογκώδες αφού και το πάχος του είναι στα 8,34 χιλ. Εντύπωση κάνει το ότι χώρεσε το λογότυπο της JBL στο επάνω μέρος, δίπλα στο ηχείο, ενώ υπάρχει και jack 3.5mm για καλώδιο ακουστικών. Το πίσω μέρος χαρακτηρίζεται από το καλαίσθητο -επιτέλους- camera island, κάτι που έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, για να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που μοιάζει αρκετά premium. Ορθογώνιο, με κυρτές γωνίες, περικλείει ένα τετράγωνο πλαίσιο με τους δευτερεύοντες αισθητήρες κι ένα μικρό παραλληλόγραμμο με τον βασικό αισθητήρα των 108 MP. Μοιάζει πολύ με τα υπόλοιπα Redmi Note 11, χωρίς αυτό να είναι κακό.
 

Η πλάτη είναι γυάλινη με ματ φινίρισμα και ιριδίζει, ενώ το πλαίσιο είναι πλαστικό. Η οθόνη έχει μια πολύ μικρή οπή στο κέντρο για τη selfie και προστατεύεται από Gorilla Glass 5, καθώς έχουμε και πιστοποίηση IP53 για σκόνη και νερό. Οι πλατιές μη ολισθητικές επιφάνειες σε συνδυασμό με τον όγκο και το βάρος, δημιουργούν μια σταθερότητα, που είναι θεμιτή, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πακέτο δίνεται μαζί και μια διαφανής θήκη σιλικόνης. Συνολικά, το design του Redmi Note 11 Pro+ είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και premium, ανεβάζοντας τα στάνταρ για τη μεσαία κατηγορία.
 

Άλλο ένα κομμάτι που ανεβάζει τα στάνταρ είναι αυτό της οθόνης. Έχουμε Super AMOLED στις 6,67 ίντσες FullHD+, με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και ρυθμό δειγματοληψίας στα 360 Hz, ενώ η μέγιστη φωτεινότητα φτάνει τα 700 nits. Αν μη τι άλλο, τα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, με την εικόνα να αποδίδει εξαιρετικά χρώματα (κάλυψη DCI-P3) και HDR (υποστήριξη HDR10), ακόμα και στις default ρυθμίσεις, αλλά και κάτω από το άμεσο ηλιακό φως. Υποστηρίζεται ρυθμός ανανέωσης στα 60 Hz και στα 120 Hz. Η εμπειρία θέασης πολυμέσων συμπληρώνεται από τα εξαιρετικά stereo ηχεία (συν υποβοήθηση από το ακουστικό, που έχει διακριτή γρίλια) και την υποστήριξη Dolby Atmos. Είναι αρκετά καθαρά και τρομερά δυνατά.

Στις επιδόσεις, έχουμε το ισχυρότερο της σειράς Redmi Note 11, με τον 8-πύρηνο Dimensity 920 της MediaTek στα 6nm, o οποίος διαθέτει δυνατότητες 5G κι είναι αρκετά κοντά σε επιδόσεις στον Snapdragon 778G, ενώ υπερτερεί σε χρονισμό GPU (Mali G68). Το μοντέλο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά συνδυάζεται με 6GB RAM, η οποία μπορεί να αυξηθεί δεσμεύοντας αποθ. χώρο μέχρι και +3 GB επιπλέον. Άλλα κινητά που έχουν τον ίδιο επεξεργαστή στην αγορά είναι τα realme 9 Pro+ και vivo V23 5G. Αρκετά δημοφιλής επιλογή έναντι mid-range Snapdragon… Υποστηρίζεται επίσης Wi-Fi 6, tri-band GPS, UFS 2.2 αποθ. χώρος στα 128GB, NFC, Bluetooth 5.2 και ενσωματώνει προηγμένο σύστημα ψύξης LiquidCool 2.0, που διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία, χωρίς απώλειες.

Κάμερες
 

Στο κομμάτι που συνήθως κάνει τη διαφορά, τις κάμερες, έχουμε καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι είναι βελτιωμένο ακόμα και σε σχέση με τα περσινά Redmi Note 10, παρόλο που ενσωματώνει τον ίδιο βασικό αισθητήρα στα 108MP (Samsung ISOCELL HM2 1/1.52”) με f/1.9. Υποστηρίζει PDAF και pixel-binning στα 12MP. Καλή λεπτομέρεια, καλό white balance, καλά χρώματα, ικανοποιητικές νυχτερινές.

Στα κακά νέα, οι δευτερεύοντες αισθητήρες απογοητεύουν κάπως. Δεν έχουμε tele, έχουμε έναν υπερ-ευρυγώνιο στα 8MP f/2.2 και έναν macro 2MP. Οι επιδόσεις είναι απλά ικανοποιητικές, όμως έχουμε λίγο θόρυβο και λιγότερο ακριβή χρώματα, ενώ δεν υπάρχει αισθητήρας βάθους, που ίσως θα βοηθούσε κάπως την κατάσταση. Η selfie στα 16MP είναι σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα και υποστηρίζει και λειτουργία πορτρέτου.
 

Σε βίντεο, έχουμε υποστήριξη 4K30 με ηλεκτρονική σταθεροποίηση στα 1080. Χαμηλός θόρυβος την ημέρα, αρκετά υψηλός τη νύχτα, όμως αρκετά καλό δυναμικό εύρος. Ο υπερ-ευρυγώνιος αναμενόμενα δεν δίνει καλά αποτελέσματα σε βίντεο.

UI και Αυτονομία
 

Το Redmi Note 11 Pro+ διαθέτει Android 11 με το MIUI 12.5, με το update σε MIUI 13 (Android 12) να έρχεται σύντομα, όπως έχει υποσχεθεί η Xiaomi. Έχουμε ομαλή πλοήγηση (στα 120 Hz), καθαρά μενού, ελαφρύ bloat (με κάπως… χρήσιμες εφαρμογές), 2D Face Unlock πολύ γρήγορο και αστραπιαίο αισθητήρα αποτυπωμάτων στο πλαϊνό πλήκτρο και όχι κάτω από την οθόνη, κάτι που έχουμε δηλώσει ξανά στο παρελθόν πως βρίσκουμε πιο χρηστικό. Το MIUI στις τελευταίες εκδόσεις του έχει γίνει αρκετά καθαρό και premium, με μπόλικες επιλογές για παραμετροποίηση.

To κομμάτι που ρίχνει τα σαγόνια και δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης είναι αυτό της φόρτισης: είναι στα 120W… Αυτό σημαίνει ότι αν ενεργοποιήσετε το boost mode στις ρυθμίσεις της μπαταρίας, μπορείτε να φορτίσετε πλήρως το κινητό σας σε χρόνο-ρεκόρ: 16 λεπτά! Δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε σε αυτό, αφού η Xiaomi είναι έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό στον συγκεκριμένο τομέα και χαιρόμαστε που πλέον βλέπουμε τέτοιους κορυφαίους χρόνους και σε φθηνότερες συσκευές. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα στα 4,500 mAh και δεν αξίζει καν να μιλήσουμε για αυτονομία, αφού μόλις 2-3 λεπτά να φορτίσετε μέσα στην ημέρα το κινητό σας, σίγουρα δεν θα ξεμείνετε ποτέ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως ο φορτιστής των 120W βρίσκεται εντός του πακέτου, τη στιγμή που ο άμεσος ανταγωνιστής του δεν έχει καν φορτιστή μαζί…

Συμπέρασμα
 

Ο ανταγωνισμός στα 300-500 ευρώ είναι από τους πιο σκληρούς σε ολόκληρη την αγορά της κινητής. Έχουμε μοντέλα που προσφέρουν πολύ premium πλέον χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα καταφέρνουν να ανεβάσουν τα στάνταρ, μειώνοντας σημαντικά την ποιοτική απόσταση από τις ναυαρχίδες των 800-1000 ευρώ. Σαφώς, βλέπουμε εκπτώσεις σε τομείς όπως είναι οι κάμερες, όμως το Redmi Note 11 Pro+ είναι τόσο άρτιο και πλήρες, που δεν μπορούμε παρά να του συγχωρέσουμε τις όποιες αποφάσεις για τις κάμερες. Προσφέρει το κορυφαίο κομμάτι φόρτισης που θα βρείτε στην αγορά, διαθέτει πολύ καλές επιδόσεις και εξαιρετική εμπειρία θέασης/ακρόασης πολυμέσων. Είναι στα κορυφαία mid-rangers της αγοράς και σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, όπως και οι προκάτοχοί του.

Βαθμολογία

 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης