Η Meta απειλεί με αποχώρηση Facebook και Instagram από την Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, 20:57
Η Meta απειλεί με αποχώρηση Facebook και Instagram από την Ευρώπη

Η Meta Platforms Inc. απείλησε για άλλη μια φορά να αποσύρει το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη εάν δεν μπορέσει να συνεχίσει να μεταφέρει δεδομένα χρηστών πίσω στις ΗΠΑ, εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών για την αντικατάσταση ενός συμφώνου απορρήτου που καταργήθηκε.
 

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κολλήσει εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αντικατάσταση ενός συμφώνου μεταφοράς δεδομένων στο οποίο βασίστηκαν χιλιάδες εταιρείες, αλλά το οποίο καταρρίφθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ το 2020 λόγω φόβου ότι τα δεδομένα των πολιτών δεν θα είναι ασφαλή κατόπιν της αποστολής τους στις ΗΠΑ.
 

Η Meta ανέφερε ότι, εάν δεν μπορεί να βασιστεί σε νέες ή υπάρχουσες συμφωνίες για τη μετατόπιση δεδομένων, τότε «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να προσφέρει τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram στην Ευρώπη».
 

Η Meta έχει ήδη προειδοποιήσει ότι εάν δεν της επιτραπεί να χρησιμοποιεί τυπικές συμβατικές ρήτρες, θα «αδυνατεί να λειτουργήσει» τμήματα της επιχείρησής της στην Ευρώπη, χωρίς να κατονομάσει τις δύο βασικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.«Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία και κανένα σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αλλά η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Meta, και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε διαβιβάσεις δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να λειτουργούν παγκόσμιες υπηρεσίες». είπε εκπρόσωπος της Meta.
 

Τα τελευταία σχόλια υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης και των νομοθετών σχετικά με την ιδιοκτησία των δεδομένων των χρηστών. Η μετοχή της εταιρείας υπέστη βουτιά 26% την περασμένη Πέμπτη λόγω των φόβων για τις προοπτικές του Facebook, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση αξίας στην ιστορία του χρηματιστηρίου.


«Οι ψηφιακοί γίγαντες πρέπει να κατανοήσουν ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα αντισταθεί και θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία της», δήλωσε τη Δευτέρα στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά δεδομένων με την Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί, αλλά «χρειάζονται χρόνο δεδομένης και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητήθηκαν και της ανάγκης να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της εθνικής ασφάλειας», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
 

«Μόνο μια συμφωνία που είναι πλήρως συμβατή με τις απαιτήσεις που θέτει το δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να προσφέρει τη σταθερότητα και τη νομική ασφάλεια που περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


Το Facebook μετρά 309 εκατ. ενεργούς ημερισίους χρήστες στην Ευρώπη.

--

Ενημέρωση - 9/2/22:

H εταιρεία απέστειλε την παρακάτω συμπληρωματική δήλωση στα Μέσα:
 

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, ούτε έχουμε κάποιο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργούν κάποιες παγκόσμιες υπηρεσίες. Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες, αλλά και στις απαραίτητες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως περισσότερες από 70 ακόμα εταιρείες μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά το πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις».


Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, 20:57