Η κίνηση του Ομίλου SoftBank να πουλήσει τη θυγατρική της, Arm, στην Nvidia τελικά κατέρρευσε λόγω εμποδίων των ρυθμιστικών αρχών, ενώ ο επικεφαλής της μονάδας σχεδιασμού chip, Simon Segars, παραιτήθηκε.
 

Σε κοινή τους δήλωση, η SoftBank και η Nvidia ανέφεραν τις ρυθμιστικές προκλήσεις ως τον λόγο για τον τερματισμό της συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά από τη βιομηχανία των ημιαγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Rene Haas, πρόεδρος του ομίλου πνευματικής ιδιοκτησίας της Arm, διαδέχεται τον Segars ως Διευθύνων Σύμβουλος και θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο ως επικεφαλής. Η Arm θα αρχίσει να προετοιμάζεται για δημόσια προσφορά εντός του οικονομικού έτους που λήγει στις 31 Μαρτίου 2023.
 

Ο Jensen Huang, ιδρυτής της Nvidia και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι «η Arm βρίσκεται στο επίκεντρο της πιο σημαντικής δυναμικής στην πληροφορική [επί του παρόντος]. Αν και δεν θα είμαστε μία εταιρεία, σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά με την Arm».
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως μέρος της συμφωνίας με τη Nvidia, η SoftBank έλαβε μια μη επιστρέψιμη κατάθεση 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία σκοπεύει να αναγνωρίσει ως κέρδος στο οικονομικό της τρίμηνο του 4ου 2021 (λήξη στις 31 Μαρτίου).
 

Ο Richard Windsor, ιδρυτής του ερευνητικού ιστολογίου Radio Free Mobile, έγραψε ότι η SoftBank είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι τα κέρδη άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα είχε κλείσει από την πώληση, θα έχουν εξαφανιστεί.

Η συμφωνία αρχικά αποτιμήθηκε στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το ποσό αυξήθηκε μαζί με την τιμή της μετοχής της Nvidia, επειδή η εταιρεία κατασκευής τσιπ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τις μετοχές της ως νόμισμα για να χρηματοδοτήσει μέρος της αγοράς.

Σχεδόν 17 μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η Nvidia δεν είχε ακόμη καταφέρει να πάρει την έγκριση από τις αρχές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα ή την Ευρώπη.

Η Arm ήταν ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο πριν την εξαγοράσει η SoftBank και διατηρούσε εδώ και καιρό μια θέση ουδετερότητας στη βιομηχανία ημιαγωγών, προσφέροντας σχέδια, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλούς κατασκευαστές τσιπ.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης