Zougla Newsroom 

Την άποψη ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία» εξέφρασε, μιλώντας στην εκπομπή «Review» του zοugla.gr, o ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), Θάνος Βερέμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «ένα θερμό επεισόδιο αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει τον Ερντογάν να το κάνει. Το χειρότερο σενάριο είναι η βούληση των Τούρκων να αποκλείσουν κάποια νησιά μας από τον ανεφοδιασμό τους. Οτιδήποτε προσβάλλει την ελληνική κυριαρχία οδηγεί σε πόλεμο. Η περίπτωση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία θα είναι πρόκληση σε πόλεμο. Κήρυξη πολέμου σημαίνει πως η Ελληνική Αεροπορία θα χτυπήσει την Άγκυρα».

 

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία αυξάνεται μέρα με την ημέρα, ο διακεκριμένος καθηγητής υποστηρίζει: «Ο Ερντογάν τα κάνει αυτά επειδή έχει μπροστά του εκλογές και τα πράγματα δείχνουν πως το κλίμα δεν είναι υπέρ του. Θα το τραβήξει μέχρι ένα σημείο, μέχρι να ξεμπερδέψει με τις εκλογές, και μετά πιθανόν θα σταματήσει, εκτός εάν του ξεφύγει κάτι και η κατάσταση μετά κλιμακωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ερντογάν είναι ένας αγράμματος αλλά έχει επιρροή»

«Όλα αυτά που λέει ο Τούρκος Πρόεδρος για τη Συνθήκη της Λωζάννης, τη Συνθήκη του Μοντρέ και των Παρισίων μην τα λαμβάνετε υπόψη σας. Ο Ερντογάν είναι ένας αγράμματος αλλά αυτοδημιούργητος και αξιέπαινος άνθρωπος και έχει επιρροή», προσθέτει.

«Το δικαίωμα της αυτοάμυνας των νησιών μας διασφαλίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Εφόσον υπάρχει στρατός απέναντι από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, η Ελλάδα δικαιούται να βρίσκεται σε επιφυλακή», δηλώνει.

Σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν, εάν χάσει τις εκλογές, διευκρινίζει: «Η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο στον Ερντογάν γιατί τους έχει προσφέρει πολλές υπηρεσίες».

«Ο κόσμος δεν αντέδρασε στην επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία, οπότε ας μην κλαίγεται»

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε, επίσης, στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στις επιπτώσεις του στην οικονομία και στην κοινωνία. Ερωτηθείς για το πόσο θα κρατήσει ακόμα το πρόβλημα με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, είναι σαφής: «Ο κόσμος δεν αντέδρασε στην επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία. Δεν βγήκε έξω να διαδηλώσει για τις αποφάσεις αυτές των πολιτικών, οπότε τώρα θα πρέπει να κάνει υπομονή. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον η Δύση θα επανέλθει στην ομαλότητα όταν διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενεργειακών πόρων, καθώς επίσης και η Ευρώπη. Οι πολίτες, πάντως, δεν μπορούν να κλαίγονται συνεχώς για μια απόφαση στην οποία δεν έφεραν αντίρρηση».

«Αν αποφασίσει η ΕΕ να κάνει δικό της αμυντικό μηχανισμό, θα είναι πολύ πιο ισχυρός από το ΝΑΤΟ», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ερωτηθείς για τη στάση και τον ρόλο του ΝΑΤΟ. «Η προετοιμασία ενός ευρωπαϊκού συστήματος άμυνας θα ενίσχυε την οικονομία της Ευρώπης», καταλήγει.

Tη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Μαζάνης και Ιρένα Αργύρη.

Δείτε επίσης:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης