Οι άνδρες κυριαρχούν αριθμητικά στο 85% των επιτροπών ειδικών και επιστημόνων που λαμβάνουν αποφάσεις ή συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις σχετικά με την Covid-19 στις διάφορες χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη.

Οι γυναίκες πλειοψηφούν στο 11,5% των επιτροπών, ενώ αριθμητική ισότητα υπάρχει στο υπόλοιπο 3,5%. Επικεφαλής των επιτροπών είναι άνδρες στο 81% των περιπτώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Κιμ Βαν Ντάαλεν του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health», ανέφεραν ότι πρόκειται για «ένα ενοχλητικά αποδεκτό πρότυπο παγκόσμιας διακυβέρνησης της υγείας», το οποίο υποσκάπτει αφανώς την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης στην πανδημία και τελικά μπορεί να κοστίσει ζωές.

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμες διεθνείς και εθνικές επιστημονικές επιτροπές που παίζουν ρόλο-κλειδί στη διαχείριση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η μελέτη ανέλυσε 115 επιτροπές από 87 χώρες και αποκάλυψε ότι ανδροκρατούνται στη μεγάλη πλειονότητά τους (85%).

Οι επιτροπές ειδικών με απλώς συμβουλευτικό ρόλο έχουν σχετικά μεγαλύτερη αναλογία γυναικών, σε σχέση με τις επιτροπές που μπορούν να πάρουν αποφάσεις οι ίδιες. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 9% της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, αλλά το 82,5% της αντίστοιχης ομάδας ειδικών του οργανισμού δημόσιας υγείας της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα, η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό εμφανίζεται ως μεικτή (συμβουλευτική αλλά και με δυνατότητες λήψης αποφάσεων), με το ποσοστό των γυναικών να φθάνει το 31%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, όταν το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις φθάνει ένα κρίσιμο όριο -έστω και ως αποτέλεσμα σκόπιμων ποσοστώσεων-, αυτό ωφελεί τη διαχείριση μιας κρίσης δημόσιας υγείας, καθώς ευνοεί την ανάδειξη νέων απόψεων και τον πλουραλισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες με γυναίκες στο «τιμόνι» εμφανίζουν ιδιαίτερα αποτελεσματική αντίδραση κατά της Covid-19, με αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θύματα από τη νόσο.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

   

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης