Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να προστατεύουν από το βραζιλιανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία υπογραμμίζει ότι το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος είναι αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους παρασκευαστές εμβολίων.

Τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού με συγκεκριμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες ότι ενδέχεται να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς και των αντισωμάτων που αναπτύσσουν όσοι μολύνονται από κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που απέκτησαν αντισώματα στον κορωνοϊό αφού ανάρρωσαν από Covid-19, αλλά και άλλων που εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer/BioNTech τα οποία χορηγούνται στη Βρετανία.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το επίπεδο της εξουδετέρωσης του κορωνοϊού από τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν σε όσους εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19 σχεδόν υποτριπλασιάστηκε απέναντι στο βραζιλιανικό παραλλαγμένο στέλεχος (γνωστό ως Ρ1), όσο μειώνεται δηλαδή και απέναντι στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι τα αντισώματα που έχουν παραχθεί φυσικά και αυτά που δημιουργήθηκαν μετά τον εμβολιασμό εξακολουθούν να εξουδετερώνουν αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη, αλλά σε μικρότερο ποσοστό» αναφέρεται στην έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του επιπέδου εξουδετέρωσης του κορωνοϊού, κατά εννέα φορές σε όσους είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά 7,6 φορές σε όσους είχαν λάβει αυτό της Pfizer/BioNTech.

Oι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν ότι η ανάπτυξη εμβολίων κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, γνωστού ως Β.1.351, θα πρέπει να είναι «η βασικότερη προτεραιότητα για τους παραγωγούς εμβολίων παγκοσμίως».

Η έρευνα αυτή δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης