Ζήσης Ψάλλας

Τα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που απαντούν στα θαλασσινά συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό «BMJ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προέρχονται από θαλασσινά και φυτά μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα προωθώντας την υγιή γήρανση, αλλά τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.

Τα ​ω-3 βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της φλεγμονήςΈτσι, μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τη Heidi Lai από το Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη, έθεσε ως στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ των κυκλοφορούντων στο αίμα ω-3 και της υγιούς γήρανσης των ηλικιωμένων.

Η μελέτη περιελάμβανε 2.622 ενήλικες που συμμετείχαν στην US Cardiovascular Health Study από το 1992 έως το 2015. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης ήταν τα 74 έτη, ενώ το 63% ήταν γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίπεδα των ω-3 στο αίμα μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης, έπειτα από 6 χρόνια και ύστερα από 13 έτη. Αυτά περιελάμβαναν το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA), το δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA) και το άλφα λινολενικό οξύ (ALA).

Οι κύριες διατροφικές πηγές των EPA, DHA και DPA είναι τα θαλασσινά, ενώ το ALA βρίσκεται κυρίως σε φυτά (ξηροί καρποί, σπόροι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

Με βάση τις μετρήσεις, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με τα ω-3 που είχαν στο αίμα τους. Μέσα από την επισκόπηση των ιατρικών αρχείων και των διαγνωστικών εξετάσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 89% των συμμετεχόντων είχε μη υγιή γήρανση κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ το 11% είχε υγιή γήρανση – επιβίωση χωρίς μεγάλες χρόνιες παθήσεις και χωρίς ψυχική ή σωματική δυσλειτουργία.

Πιο σημαντικά τα θαλασσινά ω-3

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του EPA στο υψηλότερο πεμπτημόριο συνδέονταν με 24% χαμηλότερο κίνδυνο ανθυγιεινής γήρανσης, σε σχέση με το χαμηλότερο πεμπτημόριο.

Για τα επίπεδα του DPA, τα τρία κορυφαία πεμπτημόρια συσχετίστηκαν με μείωση κατά 18-21% του κινδύνου ανθυγιεινής γήρανσης.

Ωστόσο, το DHA που προέρχεται από θαλασσινά και το ALA που προέρχεται από τα φυτά δεν συσχετίστηκαν με υγιή γήρανση.

Μια πιθανή εξήγηση του οφέλους των ω-3 είναι ότι βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της φλεγμονής, είπαν οι συγγραφείς.

Είπαν, επίσης, ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα και δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κάποιος από τους παρατηρούμενους κινδύνους να οφείλεται σε άλλους μη μετρημένους παράγοντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης