Ζήσης Ψάλλας

Για πολλούς, ένας φούρνος μικροκυμάτων είναι απαραίτητος, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των πλαστικών δοχείων που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα και την αναθέρμανση των τροφίμων που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Πλαστικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες, μπορούν να μιμηθούν τις ανθρώπινες ορμόνεςΤο μεγαλύτερο μέρος των προβληματισμών περιβάλλει τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να γίνουν τα πλαστικά δοχεία μαλακά ή καθαρά, όπως η ΒPA (δισφαινόλη A) και οι φθαλικές ενώσεις.

Αυτές οι χημικές ουσίες ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες, επειδή μπορούν να μιμηθούν τις ανθρώπινες ορμόνες, όπως είναι τα οιστρογόνα, και να κάνουν κακό στο σώμα.

Οι χημικές ουσίες μπορούν να διέλθουν στο φαγητό σας, ειδικά όταν θερμαίνονται τα πλαστικά δοχεία. Σύμφωνα με το Environmental Working Group -έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό- άλλα χημικά, ακόμη και οι αντικαταστάτες της BPA, δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά ώστε να γνωρίζουμε εάν είναι πραγματικά ασφαλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θερμαίνουν άνισα

Ορισμένοι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε καθόλου πλαστικό δοχείο στο φούρνο μικροκυμάτων, ακόμη και αν είναι αναγράφει “ασφαλές για μικροκύματα”.

Τα μικροκύματα θερμαίνουν άνισα και μπορούν να δημιουργήσουν καυτά σημεία όπου το πλαστικό είναι πιο πιθανό να σπάσει. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε κεραμικά ή γυαλί στο φούρνο μικροκυμάτων.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικό, το Environmental Working Group προτείνει την επιλογή δοχείων με αριθμό 1, 2, 4 ή 5. Αυτά δεν περιέχουν BPA και μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές. Αποφύγετε τα πολυανθρακικά δοχεία, τα οποία μερικές φορές σφραγίζονται με τον αριθμό 7 ή “PC”.

Λάβετε υπόψη ότι πολλά δοχεία διανομής τροφίμων δεν είναι ασφαλή για τα μικροκύματα. Επίσης, μην επαναχρησιμοποιείτε δισκάκια από προσυσκευασμένα τρόφιμα σε μικροκύματα.

Ανεξάρτητα από το δοχείο που επιλέγετε να βάλετε, να το αφαιρείτε πάντα με προσοχή – οι περισσότεροι τραυματισμοί που σχετίζονται με τα μικροκύματα είναι εγκαύματα από θερμά δοχεία και υπερθερμασμένα τρόφιμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης