Γράφει η Νικολέτα Τζημαγιώργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Β.Sc., M.Sc.

Η ιδέα για αποτοξίνωση του σώματος ακούγεται πραγματικά δελεαστική. Ποιος δε θέλει να απαλλαγεί το σώμα του από τους ρύπους και τις τοξίνες; Σήμερα, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε φυσικές λύσεις για να βοηθήσουν την αποτοξίνωση του οργανισμού τους ή/και να ενισχύσουν την απώλεια βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές είναι η κατανάλωση νερού με λεμόνι, με την πεποίθηση ότι αυτός ο συνδυασμός θα καθαρίσει τα όργανα του σώματος.

Να πίνω νερό με λεμόνι;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Η ενυδάτωση που προσφέρει είναι το προφανές πλεονέκτημα για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι η προσθήκη επιπλέον συστατικών στο νερό, όπως για παράδειγμα το λεμόνι, αυξάνει τα οφέλη στην υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακριβώς επειδή το νερό αποτοξίνωσης έχει πολύ λίγες θερμίδες, αυτό το καθιστά ένα δημοφιλές ρόφημα στις δίαιτες απώλειας βάρους. Συνίσταται να καταναλώνεται αντί για ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χυμούς φρούτων. Ωστόσο οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς υγείας για το νερό αποτοξίνωσης μπορούν να αποδοθούν στο ίδιο το νερό, παρά στα υπόλοιπα συστατικά του.

Βοηθάει το detox water στην αποτοξίνωση;

Το σώμα μας διαθέτει καλά σχεδιασμένους μηχανισμούς αποτοξίνωσης, προκειμένου να αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα. Το συκώτι, τα νεφρά και ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι υπεύθυνα για αυτό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ρόφημα ή τρόφιμο μπορεί να επιταχύνει ή να κάνει πιο αποτελεσματικά την αποτοξίνωση.

Είναι αλήθεια ότι το σώμα σας έχει την ικανότητα να αυτό-καθαρίζεται. Το νερό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας υγιή. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή ληθαργικοί, σκεφτείτε πόσο νερό έχετε καταναλώσει εκείνη την ημέρα – είναι πιθανό το σώμα σας να έχει ανάγκη από υγρά.

Η προσθήκη λεμονιού στο νερό σας δεν θα ενισχύσει την ικανότητα αποτοξίνωσης. Όμως ίσως προσθέσει κάποια πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Τα πρόσθετα οφέλη του νερού λεμονιού περιλαμβάνουν βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και κάλιο.

Βοηθάει το detox water στην απώλεια βάρους;

Και στην περίπτωση της απώλειας βάρους, ο ισχυρισμός αποδίδεται κυρίως στο ίδιο το νερό. Το νερό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει προσωρινά το μεταβολικό ρυθμό, οπότε συμβάλλει στην καύση θερμίδων, ενώ επιπλέον έχει επίδραση και στην όρεξη και τον κορεσμό σας. Το πόσιμο νερό έχει συνδεθεί με μειωμένη πείνα, οπότε εάν πίνετε νερό πριν από ένα γεύμα, μπορεί να καταναλώσετε λιγότερο φαγητό.

Υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί για τα detox νερά. Το βασικό τους πλεονέκτημα βασίζεται στην ενυδάτωση που προσφέρουν, η οποία είναι σημαντική για την υγεία αλλά και στις χαμηλές τους θερμίδες. Εάν λοιπόν η προσθήκη λεμονιού στο νερό σας βοηθά να πιείτε περισσότερο, τότε κάντε το. Αν επίσης απολαμβάνετε τη γεύση του λεμονιού περισσότερο συγκριτικά με το απλό νερό, τότε αυτός θα ήταν σίγουρα ένας καλός τρόπος να πίνετε περισσότερο νερό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης