Ζήσης Ψάλλας

Πολλοί από εμάς τρώμε πάρα πολύ ζάχαρη. Και την τρώμε στην πιο απλή, επεξεργασμένη της μορφή. Αυτή η περίσσεια ζάχαρης στη διατροφή μας αυξάνει τους κινδύνους παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και η υπέρταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Καθώς έχουμε περιορισμένα αποθέματα γλυκόζης στο σώμα μας, οποιαδήποτε επιπλέον ποσότητα ζάχαρης μετατρέπεται σε λίπος. Κάποιο από αυτό το λίπος κυκλοφορεί στο αίμα μας και παρεμποδίζει τη λειτουργία της ινσουλίνης οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Εάν αυτό συνεχιστεί, με τα χρόνια η ινσουλίνη αρχίζει να χάνει την αποτελεσματικότητά της και η γλυκόζη στο αίμα να αυξάνεται. 

Πίσω στη δεκαετία του 1960 και του 1970, ορισμένες μελέτες άρχισαν να δείχνουν ότι το διατροφικό λίπος συσχετίζεται με αυξημένες καρδιακές παθήσεις. Αυτό οδήγησε στις πρώτες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς το 1980, οι οποίες στόχευαν στη μείωση του λίπους στη διατροφή. Σχεδόν αμέσως, υπήρξε ένας πολλαπλασιασμός τροφίμων με χαμηλά λιπαρά που δημιουργήθηκαν από τη βιομηχανία τροφίμων.

Περίπου την ίδια εποχή, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) άρχισε να εισάγεται στα τρόφιμα ως γλυκαντικό, Υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με το εάν η υψηλότερη πρόσληψη HFCS αποτελεί ανησυχία για την υγεία πέρα ​​από τη γλυκόζη. Σε αντίθεση με τη γλυκόζη, η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο ήπαρ, ανεξάρτητα από την ινσουλίνη. Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, οι υψηλές προσλήψεις HFCS συσχετίστηκαν με αυξημένη εναπόθεση σπλαχνικού λίπους (εσωκοιλιακό λίπος που επικάθεται γύρω από τα κοιλιακά όργανα), σε σύγκριση με τη γλυκόζη. Η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και υπέρταση -όλοι αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, θα είναι δύσκολο να αντιστραφεί αυτή η τάση. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να αντεπιτίθενται. Η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα είναι η επιβολή φόρου σε ποτά με ζάχαρη, σε αναψυκτικά και αθλητικά ποτά. Το Μεξικό έχει ήδη εφαρμόσει τέτοιους φόρους για να μειώσει την κατανάλωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε ένα φόρο τον Απρίλιο του 2018. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης