Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχουν δύο τύποι λίπους στην κοιλιά, ο ένας βρίσκεται κάτω από το δέρμα σας και ο άλλος βρίσκεται βαθύτερα μέσα στην κοιλιά σας και περιβάλλει τα εσωτερικά σας όργανα. Το υποδόριο λίπος είναι το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα σας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός ή το σπλαχνικό λίπος της κοιλιάς, είναι το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας, οπότε είναι πολύ βαθύτερο στην κοιλιά σας από το υποδόριο λίπος. 

Παρόλο που μόνο το 10-20% του συνολικού σωματικού λίπους αποτελείται από σπλαχνικό λίπος, αυτός ο τύπος λίπους συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπλαχνικό λίπος είναι «ενεργό» λίπος, που σημαίνει ότι παράγει ορμόνες και άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών πρωτεϊνών..

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χάσετε το περιττό λίπος στην κοιλιά και, με τη σειρά του, να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών παθήσεων υγείας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Κόψτε τα ζαχαρούχα ποτά. Η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με αυξημένη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα ποτά απλώς με νερό.
  • Ασκηθείτε. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στην κοιλιά. Δοκιμάστε να αναμείξετε στο πρόγραμμά σας αερόβια άσκηση υψηλής και χαμηλής έντασης, καθώς και προπόνηση με αντιστάσεις.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που δεν το κάνουν. Επιπλέον, η μετάβαση σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λαχανικά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το περιττό λίπος στην κοιλιά.
  • Περιορίστε τη χρήση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη γενική υγεία σας με διάφορους τρόπους, συμβάλλοντας στην υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
  • Μην τσιγκουνεύεστε τον ύπνο. Η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Μια ανασκόπηση που περιελάμβανε πάνω από 56.000 άτομα συνέδεσε τη μικρότερη διάρκεια ύπνου σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.

Εκτός από τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω, μια πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι με πολύ λίπος στην κοιλιά μπορεί να επωφεληθούν από τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης