Ζήσης Ψάλλας

Το επίπεδο υδραργύρου μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απίθανο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού, υπό την προϋπόθεση ότι η μητέρα τρώει ψάρια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα, τα οποία συγκέντρωσαν αναλύσεις από περισσότερες από 4.131 εγκύους μητέρες από τη μελέτη Children of the 90s, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με παρόμοιες λεπτομερείς μελέτες στις Σεϋχέλλες, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό NeuroToxicology.

Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν φαίνεται να έχει σημασία ποιοι τύποι ψαριών καταναλώνονται, επειδή τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα ψάρια θα μπορούσαν να είναι προστατευτικά έναντι της περιεκτικότητας των ψαριών σε υδράργυρο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν αν η γυναίκα έτρωγε ψάρια ή όχι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συμβουλές που προειδοποιούν τις έγκυες γυναίκες να μην τρώνε ορισμένα είδη ψαριών που έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Αν και υπάρχουν αρκετές μελέτες που εξέτασαν αυτό το ερώτημα, η παρούσα μελέτη εξέτασε δύο αντίθετες μελέτες πληθυσμών με επίπεδα υδραργύρου που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και τα παιδιά παρακολουθούνταν σε συχνά διαστήματα κατά την παιδική ηλικία. Η πρώτη είναι μια μελέτη που επικεντρώθηκε σε έναν πληθυσμό στις Σεϋχέλλες, όπου σχεδόν όλες οι έγκυες γυναίκες τρώνε ψάρια. Η δεύτερη μελέτη εξέτασε αναλύσεις δεδομένων από τη μελέτη Children of the 90s που βασίζεται σε μια σχετικά βιομηχανοποιημένη περιοχή στη νοτιοδυτική Αγγλία, όπου τα ψάρια καταναλώνονται πολύ λιγότερο συχνά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά των γυναικών που τρώνε ψάρια στην εγκυμοσύνη τους είναι πιθανό να ωφεληθούν με διάφορους τρόπους όσον αφορά την όραση και τις διανοητικές τους ικανότητες, αλλά οι επίσημες συμβουλές περιλαμβάνουν την προειδοποίηση να μην τρώνε οι έγκυες γυναίκες ορισμένα είδη ψαριών που έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες γυναίκες να σταματήσουν να τρώνε οποιοδήποτε ψάρι για να είναι ασφαλείς.

Η Δρ. Caroline Taylor, Senior Research Fellow και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι το επίπεδο υδραργύρου της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού, υπό τον όρο ότι η μητέρα τρώει ψάρια. Εάν δεν τρώει ψάρια, τότε υπήρχαν ενδείξεις ότι το επίπεδο υδραργύρου του θα μπορούσε να έχει επιβλαβή επίδραση στο παιδί. Η εξουδετέρωση της αρνητικής επίπτωσης μπορεί να οφείλεται στα οφέλη από το μείγμα των βασικών θρεπτικών συστατικών που παρέχουν τα ψάρια, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, ιωδίου, βιταμίνης D και σεληνίου».

Η Jean Golding, συν-συγγραφέας και καθηγήτρια Παιδιατρικής και Περιγεννητικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι συμβουλές από επαγγελματίες υγείας να αναθεωρήσουν τις συστάσεις που προειδοποιούν κατά της κατανάλωσης ορισμένων ειδών ψαριών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις βλάβης από αυτά τα ψάρια, ενώ υπάρχουν στοιχεία από διαφορετικές χώρες ότι τέτοιες συμβουλές μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση σε έγκυες γυναίκες. Οι οδηγίες για την εγκυμοσύνη θα πρέπει να τονίζουν «τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, μία από τις οποίες πρέπει να είναι λιπαρά» και να παραλείπουν όλες τις προειδοποιήσεις ότι ορισμένα ψάρια δεν πρέπει να τρώγονται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης