Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη από ερευνητές του UCLA (University of California, Los Angeles) δείχνει ότι ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη επίσκεψη σε μια σοβαρά μολυσμένη πόλη μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία ενός ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε 26 μη καπνιστές, υγιείς ενήλικες (μέσης ηλικίας 23,8 ετών) που ταξίδεψαν από το Λος Άντζελες στο Πεκίνο τα καλοκαίρια του 2014 και του 2015 για διάστημα 10 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές στην υγεία τους κατά το χρόνο τους στο Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οξείδωσης λιπιδίων (κάτι που προκαλεί αυξημένη καρδιακή φλεγμονή) και μια αλλαγή στη λειτουργία των ενζύμων που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αυτά τα άτομα είχαν έως και 800% μεγαλύτερη συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων στο σώμα τους από ό, τι όταν ήταν στο Λος Άντζελες. 

Τα καλά νέα είναι πως όταν επέστρεψαν στο Λος Άντζελες, οι περισσότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αντιστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε τέσσερις έως επτά εβδομάδες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε το Πεκίνο ούτε το Λος Άντζελες φημίζονται για τον καθαρό αέρα τους, αλλά η ποιότητα του αέρα στο Πεκίνο είναι σημαντικά χειρότερη. Η συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων στο Πεκίνο ήταν κατά μέσο όρο 371% υψηλότερη από ό, τι στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Το Πεκίνο είναι μόνο μία από τις πολλές πόλεις που είναι πολύ μολυσμένες, και οι οποίες δέχονται εκατομμύρια τουρίστες και επαγγελματίες ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Πολλές πόλεις της Κίνας και της Ινδίας είναι από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο. Ακόμη και το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν επίπεδα ρύπανσης που υπερβαίνουν τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να μετριαστεί ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας όταν ταξιδεύετε σε μολυσμένες πόλεις. Ο Araujo συνιστά να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους ή την εκτεταμένη πεζοπορία. Για άτομα με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις, η αποφυγή των ταξιδιών σε αυτές τις περιοχές για παρατεταμένες χρονικές περιόδους είναι μια άλλη παρατήρηση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Circulation, το περιοδικό της American Heart Association.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης