Ζήσης Ψάλλας

Η σωματική δραστηριότητα είναι μια σημαντική επιλογή για απώλεια βάρους. Αλλά ποια είναι η επιρροή που έχει ο αθλητισμός στις διατροφικές συνήθειες; Επιστήμονες στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα (ΗΠΑ) διερεύνησαν το θέμα για πρώτη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο αθλητικό πλαίσιο, έχουμε το φαινόμενο των ατόμων που τρώνε υπερβολικά μετά από σωματική δραστηριότητα» δήλωσε ο Karsten Koehler, καθηγητής Άσκησης, Διατροφής και Υγείας στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. 

Ο στόχος μιας τυχαιοποιημένης διασταυρούμενης μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση της άσκησης στις αποφάσεις σχετικά με την ποσότητα και τον χρόνο της πρόσληψης τροφής. Για τον σκοπό αυτό, 41 υγιείς συμμετέχοντες (23 γυναίκες, 18 άνδρες) ηλικίας μεταξύ 19 και 29 ετών με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 23,7 κατανεμήθηκαν τυχαία για να κάνουν είτε σε μια άσκηση 45 λεπτών είτε να αναπαυτούν κατά την πρώτη επίσκεψή τους και αντάλλαξαν ρόλους κατά τη δεύτερη επίσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο ομάδες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο πριν από τη φυσική δραστηριότητα σχετικά με την υποκειμενική εκτίμηση της πείνας και του κορεσμού, την προτιμώμενη ποσότητα για φαγητό κλπ. Τα άτομα έδειξαν τις προτιμήσεις τους ως προς την ποσότητα τροφής, αναφέροντας το επιθυμητό μέγεθος μερίδας κάθε φαγητού. Οι προτιμήσεις ελήφθησαν τόσο για άμεση κατανάλωση όσο και για μετά από τέσσερις ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού απάντησαν στο πρώτο ερωτηματολόγιο, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν 45 λεπτά αερόβιας άσκησης σε στατικό ποδήλατο. Αμέσως μετά συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για δεύτερη φορά και για τρίτη φορά μετά από διάλειμμα 30 λεπτών. 

Σε σύγκριση με αυτούς που αναπαύθηκαν, οι ασκούμενοι επέλεξαν περισσότερη ποσότητα τροφής, τόσο αμέσως μετά όσο και 30 λεπτά αργότερα. Η σωματική δραστηριότητα οδήγησε επίσης σε μεγαλύτερη αύξηση για άμεση κατανάλωση τροφής τόσο αμέσως μετά όσο και 30 λεπτά μετά.

«Με βάση αυτή τη μελέτη, καταφέραμε να δείξουμε για πρώτη φορά ότι ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η ποσότητα και το επείγον με το οποίο ένα άτομο θέλει να φάει, αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης», δήλωσε ο Köhler, κατηγοριοποιώντας τα αποτελέσματα. 

«Τα  αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να κάνει όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής πιο γρήγορα μετά την προπόνηση» είπε ο Köhler.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης